Brugge (Bruges) látnivalói – középkori ékszerdoboz Belgiumban

Brugge (flamandul), Brügge vagy Bruges (franciául) méltán pályázhat Európa egyik legszebb városközpontja és Belgium legszebb városa címre. Csatornákkal átszelt, középkori girbe-gurba utcácskái és elegáns épületei 2000 óta szerepelnek az UNESCO világörökségi listáján. Az „észak  Velencéjének” is hívott Brugge látnivalói igazán megérnek egy kiruccanást.

Brugge (Bruges)

Brugge (Bruges) történelme

A város neve valószínűleg a germán Bryggia szóból ered, amely kikötőhidat, hidat, dorongtöltést jelent. A régészeti feltárások szerint már a vaskorban is lakott település volt. A 9. században egy erődöt építettek itt a tengerpart vikingek elleni védelmére. Nevéről a 9. századból egy pénzérmén találtak említést Bruggia megnevezéssel. A város fokozatosan fejlődött európai kapcsolatokkal rendelkező kikötő- és kereskedővárossá.

Brugge-ben 1200 óta tartottak vásárokat, főleg gyapjúval kereskedtek. A város gyarapodásának nyomai az akkor emelt középületeken jól tetten érhető, például a Grand-Place impozáns harangtornyán.

Bruges hamar Európa egyik gazdasági központjává vált. Philippe le Bon (1419-67) burgundiai herceg uralkodása alatt, – aki Brugge-be helyezte székhelyét -, a város az udvari élet, a flamand művészet, a miniatűr festészet és a nyomdászat legfontosabb helyszíne lett. Az olaszok jelenlétének köszönhetően a humanizmus és a reneszánsz kiemelkedő képviselőjévé vált.

Brugge (Bruges)

A késő 15. századtól a város fejlődőse fokozatosan lelassult és hosszú stagnálás következett. A németalföldi területet bekebelezték a Habsburgok, ráadásul a tengeri kapcsolatot biztosító Zwin-folyó is eliszaposodott.

1815 és 1830 között a Holland Egyesült Királyság része volt, 1830-tól tartozik Belgiumhoz. A 19. században angol arisztokraták telepedtek le, akik nagyban hozzájárultak a város művészeti örökségének és történelmi épületeinek megóvásához.

A középkortól kezdve Brugge-t a téglás gótikus építészet jellemzi, ez a stílus szolgáltatta az inspirációt a 19. századi felújításokhoz is.

Brugest soha nem iparosították, így megmaradhatott középkori jellege. Egyik világháború alatt sem sérült meg súlyosan. Ma is gondosan ügyelnek az utcaképre: nincsenek óriás plakátok vagy magas házak és a forgalmat is szigorúan szabályozzák.

Brugge (Bruges)

Bruges, Brugge látnivalói

Brugge látnivalói nem állítanak túl nagy kihívás elé bennünket, hisz minden nvezetesség a régi városfalakat jelző körutakon belül található, gyalogosan bejárható. Bruges középkori építészeti emlékeinek nagy része érintetlen maradt, így bőven van látnivaló a séták során.

Főtér

Brugge legfontosabb terei a Burg és a Grand-Place. A Burg tér 1000 éven át az egyházi és világi hatalom szövetségének szimbóluma volt. Itt állt a régi erőd, amely köré a város épült.

Városháza

Itt áll az impozáns Stadhuis (Városháza), Belgium egyik legrégebbi és legszebb városháza, tornyokkal és szobrokkal díszített homlokzata 1376 és 1420 között épült. A szoborfülkékben Flandria grófjainak és grófnőinek modern szobrai láthatók, amelyeket az 1960-as években helyeztek el a francia hadsereg által több mint 100 évvel korábban tönkretett régi szobrok helyére. Ma is városházaként üzemel. A csodálatosan helyreállított gótikus csarnok büszkesége a 1385-ös bolthajtásos mennyezet, amely egész évben látogatható.

Prépostház

A Proostdij, azaz a Prépostház szürke kőből épült 1662-ben barokk stílusban, díszes bejárattal.

Brugge (Bruges)

Szent Vér-bazilika 

A Szent Vér-bazilikában minden délután szertartást tartanak, amelynek végén közelről megtekinthető a Jézus vérét rejtő ereklye, amit 1150-ben hoztak Jeruzsálemből. A bazilika két egymástól eltérő részre oszlik, az alsó rész az egyszerű kőoszlopos bejáratával és árkádjával a Szent Bazil kápolna. A felső kápolnát a 19. században újjáépítették a franciák 1790-es rombolása után.

A szent vér relikviát évente egyszer ünnepélyes keretek közöttvégighordozzák a városon. Több mint 1500 lakos vesz részt a hosszú vallási menetben, sokan középkori lovagoknak és kereszteseknek öltözve.

Brugge (Bruges)

Grand-Place

A Grand-Place-n találhatók a paloták, a harangtorony és a Waterhalle, ami a város autonómiájának jelképe.

Miasszonyunk templom

A Onze Lieve Vrouwekerken, vagyis a Miasszonyunk templomon különféle építészeti stílusok fedezhetők fel. Ez nem csoda, hisz közel 200 évig épült. Tornya a legmagasabb Belgiumban. Belsejének fehér falai, dísztelen oszlopai és fekete-fehér csempézett padlója középkori egyszerűséget mutat.

Az oldalkápolnák és a szószék gazdagon díszített barokk stílusban készültek. Legértékesebb látnivalója Michelangelo 1504-1505 között készült Madonna a gyermekkel márványszobra. Egy flamand kereskedő vette a szobrot, ez volt az egyetlen szobra az alkotónak, ami még életében elhagyta Itáliát.

Tornyai Európa legmagasabb kőtornyainak számítanak.

Brugge (Bruges)

Markt, a piactér

Középkori oromzatos házak szegélyezik a 13. századi piacteret, a Marktot, ahol mai napig minden szombaton piacnapot tartanak. Az egykori céhes épületekben ma kávéházak és éttermek működnek.

Brugge (Bruges)

Belfort

A Marktot a 83 méter magas Belfort, a nyolcszögletű harangtorony uralja. A 13.-15. század között épült, itt őrizték a város kiváltságlevelét. 47 harangból álló harangjátéknak ad otthont.

Brugge (Bruges)

Begina-udvar

Brugge-ben is található a középkori flamand városokból megmaradt legkülönlegesebb örökség, Begina-udvar. A beginázsok a 12.-13. században kialakult vallásos közösségek, a beginák lakhelyei voltak. A beginák önálló életet választó nők voltak, akik a világtól elzárt közösségben, de nem apácaként éltek.

Brugge (Bruges)

Múzeumok

Brugesnek rengeteg múzeuma van: flamand primitívektől a kortárs művészetekig, a klasszikus szépművészetektől az archeológiai leletekig, bútorok, ezüst, folklór témában. Itt található a világ eygetlen sültkrumpli múzeuma. 

Természetesen a Brugge híres kézműves terméke, a csipke is kapott egy külön múzeumot.

A csatornahálózaton tett hajókirándulással kellemesen és kényelmesen pillanthatunk be a látnivalókba.

Brugge (Bruges)

Brugge kikötője a Zeebrugge, Belgium legmodernebb és a második legnagyobb kikötője, illetve Európa egyik legnagyobb és legfontosabb kikötője.

További fotók Brugge-ről

Kattints a linkre és már láthatod is a további fotókat a facebook oldalon!

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1014483865379273&type=1&l=2a363a9bcb

További látnivalók Belgiumban

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük