Gent látnivalói: Észak Firenzéje Belgiumban

Gent, a flamand város a középkorban Észak-Európa egyik legnagyobb és leggazdagabb települése volt. Jelenleg kikötője, egyeteme és textilipara révén ismert. Kedvelt turisztikai célpont, Észak Firenzéjeként is emlegetik a gyönyörű, és műkincsekkel teli várost. Lássuk, melyek Gent látnivalói!

Gent

Gent történelme

Gent (franciául Gand, angolul Ghent, régiesen Gaunt) Belgium flamand régiójában a Schelde és a Leie (francia nevén Lys) folyók találkozásánál fekszik. Kelet-Flandria tartomány legnagyobb városa és központja. Brüsszel és Antwerpen után az ország harmadik legnagyobb területű városa. Kikötő- és egyetemváros.

Gentet Észak Firenzéjeként is szokták emlegetni a 270 ezer lakosú város, ami valaha a szövetgyártás és a textiliipar központja volt. Napjainkban az egészséges városi környezet, a tiszta levegő, a csend és a nyugalom jellemző rá.

Archeológiai leletek igazolják település jelenlétét már a kőkorszakban, és a vaskorban. A legtöbb történész úgy tartja, hogy Gent régebbi neve, a Ganda a kelta ‘ganda’ = összefolyás, torkolat szóból ered. A római korból nem maradtak fenn írásos emléket, de archeológiai kutatások megerősítik, hogy Gent ekkor is lakott volt.

Gent

A város a 9. században alapította Vaskezű Baldwin, Flandria első grófja, aki ekkor építtetett várat két fontos apátságának a viking támadások elleni védelmére.

Történelmi központja a 13-14. században épült, amikor a textiliparnak köszönhetően virágzásnak indult a város. Virágkora a 16.-17. századig folytatódott. 1648-ban a hollandok lezárták a Schelddt torkollatát Antwerpen közelében és ezzel létfontosságú kapcsolatot szakítottak meg, ami mindkét város hanyatlásához vezetett. A 19. századra felvirágzott a pamutfonóipar, a város déli részének széles körútjai a gyártulajdonosok gazdagságát idézik.

Gentben nagyon sokat tesznek az egészséges környezet megteremtéséért. Egy egész negyedet tettek autómentessé, vannak olyan utcák, ahol még a biciklizés sem megengedett, csak a gyalogosoké a közterület.

Persze, ezek az övezetek külön engedéllyel gép- és tehergépkocsikkal is megközelíthetőek, és vannak időszakok, események, alkalmak, amikor a tiltás alól a lakók felmentést kapna.

Gent

Gent látnivalói, nevezetességei

A várost vízi csatornák hálózata alkotja és ennek köszönhetően a tengerrel is összeköttetésben áll. Ma egyik fő bevételi forrása a tutrizmus.

Sok középkori építészeti emlék maradt épen, amiket az 1980-as években restauráltak. A mai városközpont jellegzetességét a templomok és régi épületek kőfaragásai és szigorú kinézetű vára adja.

Gent
Gent
Gent

Graslei kikötő

Gent egyik legfestőibb utcája, a Graslei a Leie folyóra néz, ahol a város középkori kikötője volt. Szépen karbantartott céhházak szegélyezik, nem egy közülük a 12. századból származik.

Gent

St. Michael-híd

A St. Michael-hídról a Gent városképét meghatározó három híres torony is látható: harangláb, Szent Bávó-katedrális (korábban Szent János-templom) és a Szent Miklós-templom.

Gent

St. Baafskathedraal – Szent Bavo székesegyház

A St. Baafskathedraal (Szent Bavo), a gótikus katedrális építése az 1200-as években kezdődött és több évtizedig tartott. A gótikus stílus minden korszakának elemei felfedezhetők benne. Jan van Eyck 1432-ben készített olajfestményének, a Bárány imádásának színei és árnyalati még több száz év után lenyűgözőek.

Belfort – harangtorony

A Belfort, a 95 méter magas, tizennegyedik századi harangtorony a város egyik legjellegzetesebb tájékozódási pontja, 1999 óta az UNESCO világörökség része Belgium és Franciaország harangtornyai néven.

Az önálló harangtornyok az európai polgári középületek különleges műfaját alkotják. A világörökségi listára 32 belgiumi, 23 francia harangtorony került fel. A 11. és 17. század közölt emelt tornyok a feudalizmus és a koraújkori kereskedelmi városi társadalmak közötti átmenet szimbólumai.

Míg a német, itáliai és angon területek városai inkább városházak építésével hirdették erejüket, ÉszaknyugatEurópa egyes vidékein a harangtornyok építése kapott nagyobb hangsúlyt. Az évszázadok során ezek az épületek a virágzó kereskedővárosok befolyásának és gazdagságának szimbólumai lettek.

A 14-15. században a tornyok őrtorony jellege megszűnt és a korábbi vaskosabb építményeket magasabb, karcsú tornyok váltották fel.

Gent

Szent Miklós-templom

Het Gravensteen – Grófok vára

A Het Gravensteen (Grófok vára), Európa legnagyobb vízi vára. Handria grófjainak egykori vastag falú vára egy keskeny várárok mögül néz a városközpontra. Egyes részei a 12. század végéről származnak, de nagyobb része jóval később épült, így a komor kapuzat is. A 14. századig ez volt Gent fő katonai erődítése. A kaputól alagút vezet az udvarba, amelyet két nagy épület vesz körül, a grófok középkori lakóhelye és a korábbi vártorony. Az emeleti szobákban középkori kínzóeszközök gyűjteménye látható.

Gent

Beginaudvar

Gentben is találhatunk Beginaudvart, rögtön hármat – Régi Szent Erzsébet, Új Szent Erzsébet és OLV Ter Hooie – , ez utóbbi kettő a többi hasonló beginaudvarral együtt szintén UNESCO világörökség.

Operaház

Az operaháznak egy 19. századi neoklasszicista épület ad otthont.

Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeumban mások mellett Hieronymus Bosch és Peter Paul Rubens festményeit csodálhatjuk meg.

Kortárs Művészeti Múzeum

A kortárs művészeti múzeumban Joseph Beuys és Andy Warhol művei vannak kiállítva.

Design Múzeum

Victor Horta és Le Corbusier műveivel ismerkedhetünk meg.

Városi Múzeum

A városi múzeum a város, valamint lakóinak múltját és jelenét mutatja be.

További olvasnivalók Belgiumról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük