Gent látnivalói: Észak Firenzéje Belgiumban

Gent, a flamand város a középkorban Észak-Európa egyik legnagyobb és leggazdagabb települése volt. Jelenleg kikötője, egyeteme és textilipara révén ismert. Kedvelt turisztikai célpont, Észak Firenzéjeként is emlegetik. Lássuk, melyet Gent látnivalói!

Gent

Gent történelme

Gent (franciául Gand, angolul Ghent, régiesen Gaunt) Belgium flamand régiójában a Schelde és a Leie (francia nevén Lys) folyók találkozásánál fekszik. Kelet-Flandria tartomány legnagyobb városa és központja.

Archeológiai leletek igazolják település jelenlétét már a kőkorszakban, és a vaskorban. A legtöbb történész úgy tartja, hogy Gent régebbi neve, a Ganda a kelta ‘ganda’ = összefolyás, torkolat szóból ered. A római korból nem maradtak fenn írásos emléket, de archeológiai kutatások megerősítik, hogy Gent ekkor is lakott volt.

Gent

A város a 9. században alapította Vaskezű Baldwin, Flandria első grófja, aki ekkor építtetett várat két fontos apátságának a viking támadások elleni védelmére.

Történelmi központja a 13-14. században épült, amikor a textiliparnak köszönhetően virágzásnak indult a város. Virágkora a 16.-17. századig folytatódott. 1648-ban a hollandok lezárták a Schelddt torkollatát Antwerpen közelében és ezzel létfontosságú kapcsolatot szakítottak meg, ami mindkét város hanyatlásához vezetett. A 19. századra felvirágzott a pamutfonóipar, a város déli részének széles körútjai a gyártulajdonosok gazdagságát idézik.

Gent

Gent látnivalói

Sok középkori építészeti emlék maradt épen, amiket az 1980-as években restauráltak. A mai városközpont jellegzetességét a templomok és régi épületek kőfaragásai és szigorú kinézetű vára adja.

Gent

Gent

Gent

Gent egyik legfestőibb utcája, a Graslei a Leie folyóra néz, ahol a város középkori kikötője volt. Szépen karbantartott céhházak szegélyezik, nem egy közülük a 12. századból származik.

Gent

A St. Michael-hídról Gent három híres tornya is látható.

Gent

A St. Baafskathedraal (Szent Bavo), a gótikus katedrális építése az 1200-as években kezdődött és több évtizedig tartott. A gótikus stílus minden korszakának elemei felfedezhetők benne. Jan van Eyck 1432-ben készített olajfestményének, a Bárány imádásának színei és árnyalati még több száz év után lenyűgözőek.

A Belfort, a 95 méter magas harangtorony a város egyik legjellegzetesebb tájékozódási pontja, 1999 óta az UNESCO világörökség része.

Gent

A Het Gravensteen (Grófok vára), Európa legnagyobb vízi vára. Handria grófjainak egykori vastag falú vára egy keskeny várárok mögül néz a városközpontra. Egyes részei a 12. század végéről származnak, de nagyobb része jóval később épült, így a komor kapuzat is. A 14. századig ez volt Gent fő katonai erődítése. A kaputól alagút vezet az udvarba, amelyet két nagy épület vesz körül, a grófok középkori lakóhelye és a korábbi vártorony. Az emeleti szobákban középkori kínzóeszközök gyűjteménye látható.

Gent

Gentben is találhatunk Begina udvart, ami a többi hasonlóval együtt szintén Unesco világörökség.

További olvasnivalók Belgiumról

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük