Kirándulási tippek az őszi szünetre

Kellemes őszi idővel indult az őszi szünet, érdemes ezt kiélvezni és minél többet a szabadban tartózkodni a gyerkőcökkel együtt. Ehhez hoztam most néhány ötletet, amivel olcsóbban megúszható vagy még szebbé tehető a családi kiruccanás, a közös élmények gyűjtése. Reményeim szerint másoknap is hasznosak ezek a tippek az őszi szünetre és segítenek feledhetetlenné tenni az október utolsó napjait.

Martonvásár

Kirándulási tippek az őszi szünetre

Ingyenes utazás Kajla útlevéllel

Kisgyermekes szülőknek szerintem nem ismeretlen a Kajla útlevél, amivel az őszi szünetben ingyenesen utazhatnak tulajdonosaik. Október 23. és november 1. között a jegyvásárláskor a gyermekeknek csupán a Kajla-útlevelüket és személyazonosításra alkalmas igazolványukat kell felmutatni és díjmentesen utazhatnak a MÁV–Start, a Volánbusz és a GYSEV belföldi járatain.

A Balaton körüli utazások megkönnyítésére a Kajla programban résztvevő gyermekek részére díjmentes KajlaBalaton24 napijegy váltható.

Ráadásul a Kajla útlevéllel és diákigazolvánnyal a MÁV–Start és a GYSEV vonalain díjmentesen utazó gyermekek legfeljebb két kísérője is 33 százalékos kedvezményre jogosult.

200 Ft-ért a budapesti Állatkertbe

Az őszi szünet hasznos eltöltéséhez több kitűnő programmal készül a budapesti Állat- és Növénykert, ezek a szokásos belépőjeggyel látogathatók.

Gondoltak az idősebb korosztályra is, akár unokákkal, vagy barátokkal érkeznek, kedvezményes áron léphetnek be hazánk első állatkertjébe.

A 2021. október 1-től november 30-ig tartó Nyugdíjas ősz keretében 1500 forintért válthatnak belépőt mindazok, akik:

nyugdíjas-igazolással rendelkeznek (kortól függetlenül),
vagy betöltötték a 65 éves kort (nyugdíjas jogviszonytól függetlenül).

Október 29-én pénteken este tartják az állatkerti halloweent. Nap közben az Állatkert a szokásos rend szerint működik, majd este bezár, 18 órakor pedig újra kinyit, már az állatkerti halloweenre érkező látogatók előtt. A 11 óráig tartó különleges hangulatú eseményen tűzzsonglőrökkel, tűztánccal és más tüzes produkciókkal, remek szelfi-, illetve fotótémát kínáló halloweeni installációval, családi tökfaragással, kézműveskedéssel, bátorságpróbával, rémmesékkel, boszorkányos arcfestéssel, boszorkánykonyhával, mécsesek ösvényével és vurstlival várják az érdeklődőket. A jelmezben, arcfestéssel vagy töklámpással érkező 14 éven aluli gyermekek jelképes árú, 200 forintos jeggyel léphetnek be, mindenki másnak 5500 forint lesz a belépőjegy.

Ingyenes ismerkedés a Városliget lakóival

Ingyenes programnál olcsóbbat nem tudok mondani. 2021 szeptemberétől a 14 alatti gyerekeknek Budapesten ingyenes a tömegközlekedés, így bárhova egyszerűen eljuthatnak.

Nagyszerű és ingyenes program lehet a Madárbarátok Tanösvénye a Városligetben. A Királydomb és Nagyjátszótér szomszédságában kialakított tanösvény 10 állomáson keresztül, hasznos és érdekes információkat szolgáltatva mutatja be a Városliget változatos madárvilágát. Megismerteti a park látogatóit a körülöttünk élő madarakkal, és felhívja a figyelmet az élővilág sokszínűségére és értékességére.

És mellette ott a szintén ingyenes játszótér is!

Budai Arborétum

Az ősz színeivel, illatával, az őszi természet ezer csodájával az ingyenesen látogatható Budai Arborétumban is megismerkedhetünk.

Budai Arborétum

Lombkorona sétány Makón

Szintén ingyenesen járhatjuk végig a lombkorona sétányt Makón. A fák lombjai felett sétálva ügyességünket és bátorságunkat is próbára tehetjük.

Lombkorona sétány Makón

Egész napos kiruccanás a Folly Arborétumba

A Badacsonyörsön található Folly Arborétum hazánk egyetlen magán kézben lévő, belépőjeggyel látogatható gyűjteményes kertje. A kicsiket már a bejáratnál izgalmas felfedezésre hívja a hatalmas fenyő. A fából készült, egyedi játszótér élménydús és vidám kikapcsolódást ígér a gyerekek részére. Az apróságokat többek közt homokozó és darázspók hinta várja. A nagyobbak a csőcsúszdán, a drótkötélpályán és a hatalmas mókuskerékben is kipróbálhatják ügyességüket.

Folly Arborétum

Az őszi szünetben nem maradnak el a gyermekfoglalkozások. Többször is indulnak sétálós gyerekprogramok a „Vadállatok nyomában” és „Fák és virágok az arborétumban” címmel.

Nem véletlenül ajánlottam egész napos programnak, hisz Folly sokkal több, mint arborétum. Étterem, cukrászat és borászat is működik a helyszínen és gyakoriak a különleges programok, rendezvények. Ha elfáradtunk a sétában, akkor napozószékeken pihenve gyönyörködhetünk a Balatonra néző panorámában. Az étteremben az adott évszakra jellemző finomságok között válogathatunk. Helyi borokkal, helyi gyümölcsökből készült teákkal és szörpökkel olthatjuk szomjunkat.

Kóstoló csomagot is választhatunk, a gyerekekre gondolva kézzel, friss alapanyagokból, tartósítószer nélkül készült szörpöket is szürcsölhetünk.

Tipp: Ha ottjártok ne felejtsétek el megörökíteni az élményket és nevezni az őszi fotópályázatra.

Részletes porgramlistát az arborétum hivatalos oldalán találsz.

Közös móka a 3D Múzeumban

Ha netán rossz idő lenne, arra is van egy javaslatom. Ez ugyan nem ingyenes, de a feledhetetlen élmények és az azokról készülő fotók hosszú időre feltöltik a gyerekek és a felnőttek kimerült receporait. Budapest egyik legújabb élményközpontjában, a 3D Galleryben különleges helyzetekben örökíthetjük meg a közös mókázás pillanatait.

Ha ezek közül egyik sem nyerte el a tetszésed, adj még egy esélyt nekem és nézd meg, milyen programokat ajánlottam tavaly az októberi hosszú hétvégére és válogass ezek közül kedvedre.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük