Leonardo da Vinci nyomában: 500 éve halt meg

Épp ma (2019. május 2-án) van ötszáz éve annak, hogy elhunyt a 15. századi polihisztor, Leonardo da Vinci. A sokoldalú zsenire világszerte kiállításokkal és különleges rendezvényekkel emlékeznek. Leonardo da Vinci nyomában jártam.

Leonardo da Vinci Amboise

Leonardo da Vinci nyomában

Leonardo di ser Piero da Vinci (1452. április 15. – 1519. május 2.) itáliai polihisztor. Az egyik legnagyobb festőnek tartják, és egyes vélemények szerint ő lehetett minden idők legműveltebb embere. Festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író volt egy személyben.

A Vinci melletti Anchianóban született Toszkánában, Ser Piero da Vinci, és egy parasztlány, Caterina törvénytelen gyermekeként. Vezetékneve a da Vinci ’Vinciből való’-t jelent. Teljes nevében a di ser Piero da Vinci azt jelenti, hogy ser Piero fia Vinciből.

Alapfokú iskoláit szülővárosában végezte. 1469-ben Firenzébe utazott. Andrea del Verrocchio szobrász-ötvös-festő műtermében gyakornokként sajátította el a vonalas rajz, a festészet és a szobrászat alapvető technikáit. A tehetséges ifjút 1478-ban megbízták a firenzei Signoria San Bernardo kápolna oltárképének megfestésével.

1482-ben udvari tudós és művész állás kapott Milánóban Ludovico Sforza hercegnél. Leonardót éveken át elhalmozták megrendelésekkel: ezek közül a legjelentősebb a Santa Maria delle Grazie-kolostor refektóriumában megfestett freskója, „Az utolsó vacsora”, amellyel 1498-ban készült el.

Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora

A Sforza hercegek bukása után Leonardo visszaköltözött Firenzébe. 1503-ban itt kezdte festeni a Mona Lisát (olaszul: la Gioconda – kiejtése: la dzsokonda). A mű csak 1506-ra készült el, állítólag a sok tépelődés miatt két évbe telt Mona Lisa híres mosolyának megalkotása.

1506-ban Charles d’Amboise marsall, a Milánói Hercegség francia kormányzója kérésére ismét Milánóba ment. 1507–1508 között itt festette a Sziklás Madonna egyik változatát, de D’Amboise marsall megrendelésére vízvezetékeket és új kormányzói palotát is tervezett.

1513-ban tanítványa, Melzi kíséretében Rómába utazott, ahol X. Leó pápa Raffaello és Michelangelo mellett Leonardot is foglalkoztatni szerette volna. Őt azonban ekkor a szobrászkodásnál jobban érdekelte a botanika és a matematika. Három évig, az Őt támogató pápai öccs, Giuliano de’ Medici haláláig maradt Rómában.

Leonardo da Vinci Amboise

1517-ben a Milánót meghódító francia király, I. Ferenc meghívására Franciaországba költözött, a Loire folyó völgyébe. Itt a királyi Amboise kastélytól (Château d’Amboise) 500 méterre lévő cloux-i ( mai nevén Clos Lucé ) 8 szobás kastélyban élt. A kastélyt ajándékba kapta, hogy a király első festője, mérnöke és építésze szabadon alkothasson.

Jobb karja eddigre már lebénult így a terveit (zsilipek, malomszerkezetek), térképeit bal kézzel, készítette. 1519-ben megbetegedett és meghalt. Kérésére az Amboise királyi kastély kertjében temették el. Hűséges tanítványa, Francesco Melzi a művész halála után könyveit, kéziratait, rajzait és szerszámait Milánóba vitte, így azok megmaradtak az utókornak.

Leonardo da Vinci Amboise

Sokáig úgy gondolták, hogy a 67 évesen elhunyt zseni földi maradványai eltűntek eredeti nyughelyéről, a Château d’Amboise részét képező Saint-Florentin-templomból. A templomot a 16. század vallásháborúi alatt kifosztottak, majd 1808-ban teljesen leromboltak.

1863-ban azonban egy csontvázat és egy nagy koponyát, valamit LEO DUS VINC feliratot találtak, amely egyértelműen Leonardóra utalt. Ezt követően a csontok eltűntek, és csak 1874-ben találták meg azokat újra. Ekkor a maradványokat újratemették a Château d’Amboise-ban található Saint-Hubert-kápolnában.

Leonardo da Vinci Amboise

Leonardo da Vinci rendezvények

Budapesten

Hazánkban a Szépművészeti Múzeum nagyszabású Leonardo kiállítással nyílt meg a három éves felújítás 2018 őszén. Bár ennek a kiállításnak már vége, múzeum állandó kiállításán is láthatunk Leonardo műveket.

2019. március 16-tól augusztus végéig nagyszabású interaktív Leonardo kiállítás látható a Central Passage földszintjén (1061 Budapest, Király 8-10). A világ körüli turné budapesti állomásán a 1000 m2-es kiállítás nemcsak a Mona Lisa festőjeként mutatja be Leonardot, hanem egy saját idejét több száz évvel megelőző, ezerarcú tudósként. Leghíresebb műveinek reprodukciói mellett a kiállításon majdnem 60 darab találmányával is találkozhatnak a látogatók, amelyek működését számítógépes szimulációk segítségével is megismerhetik, sőt nagy részüket megérinthetik és ki is próbálhatják a látogatók.

Erről a kiállításról hamarosan többet is írok majd és reményeim szerint fotókat is hozok majd. A jegyem már megvan, amit nagy örömömre a napokban nyertem a Telekom játékán. Kíváncsian várom, hisz a jó pár évvel ezelőtt Debrecenben már volt szerencsém látni egy Leonardo kiállítást és az is emlékezetes élmény volt.

További információ:
https://www.davincikiallitas.hu/

Leonardo da Vinci Amboise

Franciaországban

Mi sem természetesebb, hogy a halálának helyszínén megemlékeznek a géniuszról. A reneszánsz 500 éves évfordulója címmel egész éves rendezvénysorozatot tartanak a Loire-völgyben.

A bejegyzésben található fotókat az Amboise kastély parkjában és Leonardo nyughelyén, a Szent Hubert kápolnában készítettem.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük