Carcassonne vára: történelmi erődváros Franciaországban

Franciaország déli részén fekszik Carcassonne városa, ahol Európa egyik legnagyobb és legjelentősebb középkori vára, pontosabban erődrendszere található. Carcassonne vára nem csak egy társasjátéknak kölcsönözte a nevét, de jelentőségének elismeréseként 1997-ben az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült.

Carcassonne vára

Carcassonne vára

Carcassonne történelmi belvárosa egy középkori erődített város klasszikus példája: a várat és a míves gótikus katedrálist masszív falrendszer öleli körbe.

Carcassonne

Az Aude folyó partján fekvő dombon már a rómaiak előtt is fallal körülvett település állt. A 3.-4. század viharos éveiben a település egy 1.200 méter erődfallal védte magát. A 12. században a terület grófja a római falrendszer nyugati részére kezdett várat építeni. A középkori erődrendszer a 13. század végére érte el végleges nagyságát.

A 17. századra már erősen megromlott az épület állaga, a 19. század közepén pedig határozat született lebontásáról. Ekkor indítottak országos akciót a vár megmentésére, a helyreállítást Viollet-le-Duc végezte. Egykori rajzok alapján folytak a munkák, megtartották a vár minden elemét.

Carcassonne

A legtöbb dél-francia gótikus katedrálishoz hasonlóan a carcassonne-i katedrálishoz sem csatlakoznak külső támívek, az épület stabilitását a belső boltozás biztosítja. Szobrászati emlékei közül kiemelkedik Radulphe püspök 13. századi síremléke. A szentély és a kereszthajó festett üvegablakai is páratlan remekei a kései gótikának.

Carcassonne

A vár népszerűségét mutatja, hogy egy társasjátékot is elneveztek róla.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük