Carcassonne óvárosa: történelmi erődváros Franciaországban

Franciaország déli részén fekszik Carcassonne városa, a legnagyobb megmaradt középkori megerősített város Európában. Itt találhat Európa egyik legnagyobb és legjelentősebb középkori vára, pontosabban erődrendszere. Carcassonne vára nem csak egy társasjátéknak kölcsönözte a nevét. Jelentőségének elismeréseként 1997-ben Carcassone óvárosa az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült.

Carcassonne vára

Carcassonne legendája

A város nevének keletkezéséről szóló legenda akár egy kardos, kosztümös kalandfilm forgatókönyve alapjául is szolgálhatna. A történet középontjában a Balaack nevű szaracén király szerelme, Carcass kisasszoyn áll. A várat, ahol a kisasszonyt élt, már több hónapja ostromolta Nagy Károly.

Az élelmiszer készletek rohamos gyorsasággal fogytak, de a kisasszonynak szerencsére támadt egy mentő ötlete, a védők pedig elfogadták azt. Az utolsó megmaradt disznójukat jól felhízlalták a maradék gabonán, a várfalak előtt várakozó ellenség lábai elé vetették.

A disznó gyomra felrepedt, s egy csomó gabona ömlött ki belőle az ostromlók lába elé. Az elelnség ezt látva arra a következtetésre jutott,hogy a várbéliek még bővében vannak az élelmiszernek.

Nagy Károly erre felhagyott a kilátástalannak vélt harccal, és elvonult seregével. At okos kisasszony – Carcas – megfúvatta a győzelmi harsonákat – sonne -, e két szó pedig összekapcsolódva ettől fogva a város nevévé vált.

Carcassonne

Carcassonne óvárosa

Carcassonne történelmi belvárosa egy középkori erődített város klasszikus példája: a várat és a míves gótikus katedrálist masszív falrendszer öleli körbe. Felsővárosa a legnagyobb és legépebben megmaradt középkori eredtű megerősített város Európában.

UNESCO kulturális örökség Carcassonne középkori városa két teljes falgyűrűvel, 52 toronnyal a flesőváros (cité) körül, benne többek közt a Chateau Comtal, azaz a 80*30 méter alapterületű grófi kastély, az eredetileg román stílusban épült Saint-Nazaire-bazilika, egy csarnoktemplom, amelynek Jessze-fát és életfát ábrázoló üvegablakai Dél-Franciaország legszebbjei közé tartoznak, a 13. századi Saint-Michel-székesegyház, valamint a Narbonnaise és a d’Aude kapu, amelyeken át az alsóvárosba juthatunk.

A hatalmas területet két falgyűrű zárja körül. Aki a várkapun át belép ide, akár azt is hihetné, hogy egy időutazás részese.

Az Aude folyó partján fekvő dombon már a rómaiak előtt is fallal körülvett település állt. A 3.-4. század viharos éveiben a település egy 1.200 méter erődfallal védte magát. A 12. században a terület grófja a római falrendszer nyugati részére kezdett várat építeni. A középkori erődrendszer a 13. század végére érte el végleges nagyságát.

Carcassonne

Carcassonne a 12. században élte virágkorát. A Trencavelek ekkor építették be a várdombot, fejezték be a festett üvegablakairól híres Saint-Nazaire-székesegyházat, és építették fel a pompás Comtal nevű várkastélyt, amely valóságos erődítmény az erődítményben.

1659-ben a pireneusi békével a város mint a katalóniai határt védő erőd elvesztette stratégiai jelentőségét, és lassú pusztulásnak indult.

A 19. század közepén pedig határozat született lebontásáról. Ekkor indítottak országos akciót a vár megmentésére, a helyreállítást Viollet-le-Duc végezte. Egykori rajzok alapján folytak a munkák, megtartották a vár minden elemét. Helyrehozták a romos falakat é a mögötte lévő épületeket, amelyek így újra a régi szép, gótikus fényükben pompáznak.

Carcassonne

A legtöbb dél-francia gótikus katedrálishoz hasonlóan a carcassonne-i katedrálishoz sem csatlakoznak külső támívek, az épület stabilitását a belső boltozás biztosítja. Szobrászati emlékei közül kiemelkedik Radulphe püspök 13. századi síremléke. A szentély és a kereszthajó festett üvegablakai is páratlan remekei a kései gótikának.

Carcassonne katedrális

A vár népszerűségét mutatja, hogy egy társasjátékot is elneveztek róla.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük