Legszebb Loire menti kastélyok

A Franciaország középső részén átívelő Loire az ország leghosszabb folyója. A Loire-völgy, a fantasztikus szépségű terület mesébe illő kastélyai révén a legkedveltebb turista célpontok közé sorolható. A több mint 100 kivételes szépségű kastély előkelő grófi családok birtokában van, a legszebbjeik pedig királyi kastélyként funkcionáltak. Az UNESCO viágörökséggé nyilvánított Loire menti kastélyok kihagyhatatlanok egy franciországi utazás során. Persze mindenegyik nem fér bele egy utazásba, ezért mutat is, melyek a legszebb Loire menti kastélyok, amelyeket érdemes felfedezni.

Loire menti kastélyok - Amboise

Loire-völgye és a kastélyok

A Loire mente Párizs után Franciaország második legfontosabb idegenforgalmi régiója. A táj szépsége és romantikája sok művészt megihletett, egyes reneszánsz költők a Loire völgyét olyan vonzónak találták, mint Róma környékét.

Sem Európában, sem a világ többi részén nem találhatóak, ilyen sűrűn előforduló kastélyok egy adott területen. Ezeken a kivételes francia kerteken, királyi épületeken, lélegzetelállító kastélyokon keresztül újra lehet élni a francia történelem egyes pillanatait.

Az olasz, a francia és a flamand kultúra kölcsönhatásának köszönhetően a táj rendkívül sokszínű. Bár a táj természeti szépsége vitathatatlan, fő vonzerejét kétség kívül a kastélyai jelentik. Franciaország és Európa egyik legjelesebb időszakát mesélik el a Loire-völgyi kastélyok, melyek a reneszánsz stílus és a felvilágosodás élő hagyatékai.

Igencsak fel kell készülnie annak, aki ezeket végig akarja járni, ugyanis 100-nál is több szebbnél szebb kastélyt, illetve átalakított középkori várat találunk itt. Ezek közül 21 kivételes kastély része a „Loire völgye legjelentősebb műemlékeinek” (Grands Sites du Val de Loire).

A kastélyok  közül 11 egy időben királyi kastély volt, a többi kastélyt nemesi családok lakták. A Loire-völgye kastélyainak felsorolását a wikipédiában találod.

A kastélyok a szerte a világban szolgáltak inspirációként. Többek között ezek mintájára épült a legromantikusabb kastéylünk, a tiszadobi Andrássy-kastély is.

Kastélyok a Loire-völgyében

Bármelyik kastély meglátogatása hatalmas élményt jelent.

„Loire-völgyi kastélyok” hivatalos oldal által meglátogatásra leginkább ajánlott kastélyok:

  • Cheverny kastély.
  • Château d’Azay-le-Rideau (Azay-le-Rideau kastély),
  • Valençay kastély,
  • Chambord-i kastély.

A Loire-völgy szívében fekvő  Chambordi kastély lenyűgöző építmény, mely a francia reneszánsz építészet remekműve. A legnagyobb Loire-menti kastélyt I. Ferenc francia király grandiózus álma ihlette, és a 16. század elején épült. A kastély nem csupán lenyűgöző méreteiről és pazar díszítéséről híres, de történelme is tele van izgalmas eseményekkel. A kastély bejárása során betekintést nyerhetünk a francia reneszánsz fényűző világába, és gyönyörködhetünk a kastély lenyűgöző építészetében és parkjában.

Magam közel húsz évvel ezelőtt egy szervezett körutazáson látogattam meg néhányat a Loire menti kastélyok közül. Mindegyik csodaszép volt, bármikor szívesen visszamennék.

Nem tudom a fenti ajánlás mi alapján történt, de részemről meglátogatásra ajánlanám még az általam is megtekintettek közül azokat, amelyekről már készítettem bejegyzést itt a blogon.

Blois-i királyi kastélyt Blois-ban, a Loire szigetén

A Loire-völgyi kastélyok egyik gyöngyszeme, a Blois királyi kastély (Château Royal de Blois) 7 francia király és 10 francia királynő rezidenciája volt. Építése és bővítése a 13. századtól a 17. századig tartott, így különféle építészeti stílusokat csodálhatunk meg benne. Több mint 35 000 darabból álló gyűjteményének egy részét az I. Ferenc szárny királyi lakosztályaiban, a XII. Lajos szárnyban kialakított Szépművészeti Múzeumban, illetve ideiglenes tárlatokon mutatja be.

Chenonceau-kastély – „Hat hölgy kastélya’

A Chenonceau kastély (Château de Chenonceau) – a Loire vidékének második leglátogatottabb kastélya – Franciaország középső részén, Chenonceaux községben található. A „Hat hölgy kastélyának” is hívott csodálatos építmény nem a Loire, hanem annak egyik mellékfolyója, a Cher mentén található.

Amboise kastély, ahol Leonardo da Vinci végső nyugalomra talált

Párizstól egy órányira, a Loire völgyének szívében található az Amboise kastély. A világörökség részévé nyilvánított bájos történelmi helyszínen talált végső nyugalomra az olasz származású polihisztor Leonardo da Vinci.

Végül álljon itt egy kastély, amely látogatásáról egy olvasóm számolt be.

Villandry kastély (Château de Villandry) és kertje

Villandry kastély (Château de Villandry) parkja méltán kapta a Franciaország kertje nevet. A Loire mentén fekvő 16. századi kastély parkját a 20. század elején angolparkból alakították vissza csodálatos reneszánsz kertté. A katonás rendben sorakozó ágyásokban a zöldségfélék is szép számmal képviseltetik magukat.

Persze hosszan lehetne sorolni még a szebbnél szebb kastélyokat. Ott van például a mesebeli Chateau d’Usse- A legenda szerint ez a helyszín ihletette meg Charles Perrault-t, amikor lejegyezte Csipkerózsika addig csak szájhagyomány útján terjedő meséjét.

A kastélyok jelentősét elismerve 2000-ben az UNESCO felvette azokat a világörökségi listájára.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük