Loire menti kastélyok – videó

A Franciaország középső részén átívelő Loire az ország leghosszabb folyója. A Loire-völgy, a fantasztikus szépségű terület mesébe illő kastélyai révén a legkedveltebb turista célpontok közé sorolható. A több mint 100 kivételes szépségű kastély előkelő grófi családok birtokában van, a legszebbjeik pedig királyi kastélyként finkcionáltak. Az UNESCO viágörökséggé nyilvánított Loire menti kastélyok megismeréséhez most egy videót is hoztam.

Loire menti kastélyok - Amboise

Loire-völgye és a kastélyok

A Loire mente Párizs után Franciaország második legfontosabb idegenforgalmi régiója. A táj szépsége és romantikája sok művészt megihletett, egyes reneszánsz költők a Loire völgyét olyan vonzónak találták, mint Róma környékét.

Sem Európában, sem a világ többi részén nem találhatóak, ilyen sűrűn előforduló kastélyok egy adott területen. Ezeken a kivételes francia kerteken, királyi épületeken, lélegzetelállító kastélyokon keresztül újra lehet élni a francia történelem egyes pillanatait.

Az olasz, a francia és a flamand kultúra kölcsönhatásának köszönhetően a táj rendkívül sokszínű. Bár a táj természeti szépsége vitathatatlan, fő vonzerejét kétség kívül a kastélyai jelentik. Franciaország és Európa egyik legjelesebb időszakát mesélik el a Loire-völgyi kastélyok, melyek a reneszánsz stílus és a felvilágosodás élő hagyatékai.

Igencsak fel kell készülnie annak, aki ezeket végig akarja járni, ugyanis 100-nál is több szebbnél szebb kastélyt, illetve átalakított középkori várat találunk itt. Ezek közül 21 kivételes kastély része a „Loire völgye legjelentősebb műemlékeinek” (Grands Sites du Val de Loire).

A kastélyok  közül 11 egy időben királyi kastély volt, a többi kastélyt nemesi családok lakták. A Loire-völgye kastélyainak felsorolását a wikipédiában találod.

Kastélyok a Loire-völgyében

Bármelyik kastély meglátogatása hatalmas élményt jelent.

„Loire-völgyi kastélyok” hivatalos oldal által meglátogatásra leginkább ajánlott kastélyok:

  • Cheverny kastély.
  • Château d’Azay-le-Rideau (Azay-le-Rideau kastély),
  • Valençay kastély,
  • Chambord-i kastély.

Chambord-i kastély a Loire-völgyében

Magam közel húsz évvel ezelőtt egy szervezett körutazáson látogattam meg néhányat a Loire menti kastélyok közül. Mindegyik csodaszép volt, bármikor szívesen visszamennék.

Nem tudom a fenti ajánlás mi alapján történt, de részemről meglátogatásra ajánlanám még az általam is megtekintetteket:

Blois-i királyi kastélyt Blois-ban, a Loire szigetén,

  • Chenonceau kastélyt Chenonceau-ban, a folyótól délre, a Loire Cher nevű baloldali mellékvizének mesterséges szigetén,

  • Amboise kastélyt, ahol Leonardo da Vinci utolsó éveiben alkotott és végső nyugalomra talált.

Leonardo da Vinci Amboise

A kastélyok jelentősét elismerve 2000-ben az UNESCO felvette azokat a világörökségi listájára.

Loire menti kastélyok – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük