Zirci Apátság, a ciszterci rend magyarországi központja

A Bakony szívében, gyönyörű természeti környezetben található a ciszterci rend magyarországi központja. Zirci Ciszterci Apátság és Látogatóközpontja a hozzátartozó arborétummal együtt kellemes és tartalmas kikapcsolódást kínál.

Zirci Apátság

Zirci Apátság

Zirc hazánk legmagasabban fekvő városa a 400 méteres tengerszint szerinti magasággával. Látnivalói közül egyértelműen kiemelkedik a 12. században alapított ciszterci apátság és annak arborétuma.

A ciszterci kolostort III. Béla király alapította 1182-ben. Franciaország legnagyobb és leghíresebb ciszterci apátságából, a champagne-i Clairvaux-i ciszterci apátságból hívott szerzeteseket. A templomot a rend előírásai szerint Szűz Mária tiszteletére szentelték. Először egyszerűen „bakonyi apátságnak” hívták, de már 1199-ben előfordult a Zirc név is.

A törökök támadása elől menekülve a szerzetesek 1538 körül elhagyták a kolostort. Veszprém török kézre kerülése, 1552 után a törökök teljesen feldúlták a kolostort, csak romjai maradtak.

A török kiűzése után csak 1726-ban telepedtek meg az első szerzetesek Zircen. Nagy felújításba, helyreállításba kezdtek. A régi épületeket teljesen elbontották, majd a 18. század közepére felépítették az új templomot és kolostort. 1814-ben a zirci apátság önállóvá vált. Ettől kezdve Zirc a magyarországi ciszterci rend központja.

1814-ben a zirci ciszterciák vállalták a székesfehérvári és a pécsi gimnázium fenntartását. A 20. század elején pedig megnyitották a bajai és a budai ciszter gimnáziumokat is.

1950-ben a zirci kolostort is megszüntették, a szerzeteseket elűzték, csak 1990-ben térhettek vissza. 

A kéttornyú barokk apátsági templom építése 1732-1752 közé esik. A klasszicista jeleket is felfedezhetünk: a boltíves a díszítés két szélen timpanonokat alakítottak ki, alul pedig dór oszlopok díszítenek. Belsejét Boldogságos Szűz Mária mennybevitelét ábrázoló Maulbertsch-oltárkép (1745) és Wagenmeister-freskók díszítik.

1982-ben, alapításának 800 éves évfordulójára a templom basilica minor rangot kapott a pápától.

A második emeleten található Ciszterci Műemlékkönyvtár a Országos Széchényi Könyvtár kezelésében áll. Az intarziával díszített könyvtárban a ciszterci szerzetesek által összegyűjtött mintegy 65 ezer kötetet őriznek, köztük számos ritkaságot, ősnyomtatványt. Megtalálható itt a magyar történetírás egyik alapművének, a Thuróczy-krónikának (1488) egy példánya is.

Zirci Apátság belseje

A Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont Egyháztörténeti Kiállításán interaktív, érintőképernyős felületes és audioguide-os támogatással megismerkedhetünk a ciszterci atyák szerzetesi szellemiségével, mindennapi életükkel egészen a középkortól napjainkig.

Az apátság arborétuma, Zirci Arborétum a kolostorral szomszédos. A 20 hektáron fekvő, angolkertnek is nevezett „fás-kert” alapítása a 18. század második felére tehető. A halas tavas gyönyörű természeti környezetben gyakorta találkozhatunk a Bakonyra jellemző bogár- és rovarvilág képviselőivel is. A végtelen csendet csak a Cuha-patak csobogása töri meg.

Zirci arborétum

Nagyon köszönöm a fotókat Mészáros Henriettnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük