Hangulatos karácsonyi vásárok Ausztriában

A különleges ajándékok legjobb lelőhelyei a karácsonyi vásárok. November közepétől forralt bor, puncs, narancs, fahéj és mézeskalács illat lengi be a legtöbb város fényárban úszó, kézműves portékákkal teli főterét. Az adventi kirakodóvásárhoz gyakran zenei és egyéb kulturális rendezvények is kapcsolódnak, a gasztronómia szerelmesei minőségi, hagyományos étel és ital kínálatból válogathatnak. Nézzük, melyek a legnépszerűbb karácsonyi vásárok Ausztriában!

karácsonyi vásárok

Bűbájos karácsonyi vásárok Ausztriában

A vásárok nemcsak a helyi lakosságnak szólnak, népszerű turistacsalogató látványosságok is. Évről évre nagy harc folyik a városok és országok  között a turisták kegyéért. Mindenki szeretné kiérdemelni a legjobb karácsonyi vásár rendezője megtisztelő címet. Ehhez azonban nem elég a fényár, a pompa.

A vásár hangulatán túl fontos a hagyományőrzés, az értékteremtés, a minőségi termékek felvonultatása és a tisztességes kereskedés. Aki szeretné személyesen átélni az osztrák adventi vásárok hangulatát, igyekezzen lefoglalni az utazást, hisz az utazási irodáknál egyre jobban fogynak a helyek.

Bécsi karácsonyi vásár

A szomszédainkban is sok népszerű és hangulatos karácsonyi vásárt találunk. Ausztria karácsonyi vásárai pár óra alatt elérhetők Magyarországról, ezekből szemezgettem most, kiemelve a legjobbakat.

És akkor jöjjenek a legbűbájosabb karácsonyi vásárok Ausztriában!

Bécs (Christkindlmarkt)

A világ az első karácsonyi vásárát Bécsben rendezték meg a 13. században. Azóta több változtatáson ment át a vásár, többször módosult a helye, a neve, de a népszerűsége töretlen. A karácsonyi fényárban úszó utcákon sétálva lépten-nyomon kirakodó vásárokba botlunk.

Az osztrák fővárosban a több mint három millió látogató közel 20 helyszínből válogathat. A két leghíresebb talán a Városháza előtti téren és a Schönbrunni kastély díszudvarában megrendezett kirakodó vásár. Temérdek hagyományos fa- és bádogjátékot, szalmából, üvegből és filcből készült karácsonyfadíszt kínálnak. Népszerűek a kézzel készített kerámia díszek és a csodálatos, minőségi gyertyák.

Bécsi karácsonyi vásár

A Schönbrunni kastélynál rendezett adventi vásár előnye, hogy ha átfagyatunk, akkor könnyen találunk meleg menedéket. A magyar emlékeket is őrző kastély meglátogatása mellett a Pálmaház megtekintése kiváló alternatíva.

Bécs adventi vásárait gyűjtötte egy csokorba és rangsorolta egy bécsi újság. Ki más tudná autentikusabban sorrendbe tenni a Bécsben felkeresésre ajánlott ünnepi forgatagokat? Ezek a legjobbak Bécs adventi vásárai közül.

Mariazell

Ausztriában az egyik legmeghittebb időszak a karácsonyi készülődéshez kötődik. Adventi ünnepségsorozatot szinte minden osztrák városban rendeznek. Az egyik legszebb vásárnak a kegytemplomáról híres Mariazell ad otthont.

Mariazell híres búcsújáró hely, ahol a mézeskalács készítésének nagy hagyománya van. A messzi földről érkezett zarándokok szívesen vásárolták a mézeskalácsot, mert nem romlandó, sokáig friss marad és hamar megemeli a vércukor szintet. A különböző formájú és ízesítésű mézeskalácsokat a mai napig szívesen vásárolják ajándéknak is. A város makettjét minden évben mézeskalácsból formázzák.

Mariazell karácsonyi vásár

A magas hegyek ölelésében megbúvó meseváros, Mariazell híres zarándokhely. Kegytemplomában emléktábla emlékeztet arra, hogy egykor itt volt Mindszenty József bíboros nyughelye. A városban nagy hagyománya van a kézműveskedésnek. A híres mézeskalácsot már több mint 300 éve sütik, ennek készítésébe egész évben betekinthetünk. Mariazell 1267 m magas hegyére gyalogosan vagy kabinos felvonóval is fel juthatunk, a téli sportok kedvelői számára is remek lehetőségeket kínál. Adventi vásárát a legnépszerűbbek között tartják számon. Máriazell látnivalói és a kikapcsolódási lehetőségek széles tárháza több napos ott-tartózkodásra csábít.

Salzburg

Mozart szülővárosa, Salzburg csodálatos fekvésével mindenkit elbűvöl. Bár kicsit távolabb van hazánktól, az adventi időszakban is érdemes ellátogatni a romantikus városba.

Salzburgi karácsonyi vásár

Hadres

Hadres karácsonyi vására igazi különlegesség. A Bécstől északra fekvő településen nem a nagyvárosok megszokott karácsonyi forgataga és fényűző csillogása vár. Egyedi hangulata, kézműves termékei és látványos felvonulása miatt megér egy kiruccanást. Na és ott a finom disznósült is!

Graz

Az adventi időszakban minden város igyekszik valami különlegeset nyújtani, hogy odacsábítsa a turistákat. Sok mindent hallottam már, a Krampusz fesztivál, amit Grazban rendeznek, igazán meglepett.

Schloss Kornberg-kastély

Az osztrák Schloss Kornberg-kastély híres arról, hogy évente többször rendeznek színvonalas programokat. Novemberben és decemberben a Weihnachtsmarkt vásáron több mint 150 kézműves minősített munkái közül válogathatunk. Egresi János mutatja be ezt az adventi vásárt és a kastélyt.

Going

A Wilder Kaiser pompázatos hegyi kulisszája előtt évente egyszer, csupán egy napon rendeznek egy igazán tradicionális karácsonyi vásárt. Míg egy kis színpadon karácsonyi dallamok szólnak, addig a látogatók kézzel faragott jászolokat csodálhatnak meg. A gyerekek történeteket hallgathatnak meg a tábortűz körül, egy állatsimogatóban pedig pihepuha bárányokat szeretgethetnek.

Vétek lenne kihagyni a brodabrotot – töltött és olajban kisütött tésztatáskákat – és az ingyenes lovaskocsikázást Going utáin.

Nyitva: 2023. dec. 17. 14-19 óráig.

St. Wolfgang

Amikor bemutattam a Wolfgangsee bűbájos  turista célpontját St. Wolfgangot, említettem, hogy a város szélén, a parkolónál van egy karácsonyi bódé, ami egész évben üzemel és apró karácsonyi ajándék- és dísztárgyakat is beszerezhetünk. Lakatár Mari olvasónknak köszönhetően, most megnézhetjük, milyen is St. Wolfgang adventi vására.

Osztrák karácsonyi vásárokba legjobb utazási irodával utazni, hisz akkor biztosak lehetünk benne, hogy a legérdekesebb, legjobb helyekre eljutunk, nem maradunk le semmi lényegesről. Nem mellesleg pedig nem kell lemondani a híres illatozó puncsról sem!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük