Trauttmansdorff-kastély csodálatos kertje

Trauttmansdorff-kastély (Schloss Trauttmansdorff) kertje a dél-tiroli utazások egyik csúcspontja lehet. A lenyűgöző fekvésű, hegyekkel körülölelt kertben a kedvező klímának köszönhetően a világ szinte minden részének növényvilágát megcsodálhatjuk. Erzsébet királyné (Sisi) is kedvelte a helyet, kétszer is a 19. században épült kastélyban töltötte a téli hónapokat. A teraszos kialakítású, 12 hektáros kert közepén álló kastélyban Touriseum néven egy igazán érdekes és különleges kiállításon ismerkedhetünk meg a turizmus történetével.

Trauttmansdorff-kastély kertje

Trauttmansdorff-kastély (Schloss Trauttmansdorff) története

A Dél-Tirol gyöngyszemeként emlegetett Merano szélén fekszik a varázslatos Trauttmansdorff-kastély kertje. Napjainkban a vidék egyik legkedveltebb látványossága.

Dél-Tirol, vagyis Bolzano megye Olaszország legészekibb régiója. 1918-ig Ausztriához tartozottm az I. világháború után a győztesek oldalán álló Olaszország kapta meg Tirol déli részét. Lakóinak háromnegyede mai is német anyanyelvű.

Bolzano megye fővárosa, a 100 000 lakosú, nagyvárosias Bolzano (Bozen). Hangulatos, középkori jellegű óvárosán túl itt található a régió leghíresebb látnivalója Ötzi, az 5300 éves jégember.

Bolzano második legnagyobb városa Meran (Merano), ami gótikus és reneszánsz stílusú polgárházakkal teli óvárosa és elképesztően szép fekvése miatt kedvelt. Monarchiabeli békeidőket idéző folyóparti promenádja és gyógyfürdőkomplexuma napjainkban is népszerű.

A ma is látható neogótikus stílusú Trauttmansdorff-kastélyt egy középkori vár maradványaira építették a 19. század közepén. Erzsébet királynő (Sisi) is kedvelte a helyet, kétszer is itt töltötte a téli hónapokat, 1870-ben, majd 1889-ben.

Trauttmansdorff-kastély kertje

Az első világháború után az olasz állam tulajdonába került kastély teljesen lepusztult, 2000-es évek környékén kezdték meg felújítani.

A Trauttmansdorff-kastély kertjeit 7 év építőmunka után 2001-ben nyitották meg a közönség számára. A folyamatosan csinosított és bővítgetett park 2005-ben elnyerte az Olaszország legszebb kertje díjat. 2006-ban pedig hatodik helyen végzett Európa legszebb kertjeinek rangsorában. 2013-ban az Év Nemzetközi Kertje nagydíjat is megkapta.

Trauttmansdorff-kastély kertje

„Ezt ki ne hagyd, ha Merano környékén jársz, bámulatos, egy egész délután kellene hozzá.

A Trauttmansdorff-kastély botanikus kertje április elején nyit ki, amikor a kert kincsei virágozni kezdenek. 2005-ben Olaszország legszebb botanikus kertjének választották.

Az egzotikusságával szemetgyönyörködtető, amfiteátrumra emlékeztető formájú terület egy napsütötte hegyoldalon helyezkedik el, a tengerszint felett 334 – 438 méter magasan. Az ideális időjárási viszonyoknak köszönhetően mintegy 100.000 különböző növény otthona. A terület négy részből áll, ezek a nyári kert, a vízi- és teraszos kert, az erdős kert és a Dél-Tirol növényvilága. Egy különleges vonzereje az ausztrál Wollemia (Wollemia nobilis), egy ősi örökzöld fa, ezt mint egy ékszert, acél ketrecben tartják.

A kastély híres vendége volt egykor az osztrák Erzsébet császárné, Sissi. A trauttmansdorfi kastélyban Sissi két alkalommal – 1870 és 1871 telén – vett részt téli gyógyüdülésen. Ma egy ún. Sissi-túra vezet a kastélykertből a merani gyógyüdülőhely központjába, az Erzsébet császárné-parkba, Sisi márványból készült szobrához. Tartózkodása alatt lánya, Valerie Marie tette ismertté Merant, mint híres fürdővárost.” – ajánlotta figyelmünkbe a csodalatos kertet Lakatár Mari, aki csodálatos fotókkal bizonyította, hogy valóban kihagyhatatlan a Trauttmansdorff-kastély kertje Merano közelében járva.

Trauttmansdorff-kastély kertje

Trauttmansdorff-kastély és kert látogatása

Trauttmansdorff-kastély kertje belépő díj ellenében látogatható. A teraszos kialakítású park négy nagy részből áll, a 12 hektár nagyságú kert legalacsonyabb és legmagasabb pontja közt 100 méter a szintkülönbség.

Trauttmansdorff-kastély kertje

Érdemes legalább egy fél napot számolni a látogatásra és megnézni a kastély kiállítását is, ahol többek közt külön kiállítás eleveníti fel Sisi királynő itt töltött hónapjait.

Trauttmansdorff-kastély és kertje

További információt a kert hivatalos oldalán találsz.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Lakatár Marinak!

Trauttmansdorff-kastély kertje videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük