Mauthauseni koncentrációs tábor

Mauthauseni koncentrációs tábor a felső-ausztriai Mauthausen városa közelében működött 1938 és 1945 között. Az ez idő alatt itt fogvatartott 200.000 ember közel fele már soha nem térhetett vissza szeretteihez. A Mártíremlékű magyar felirata is jelzi, hogy honfitársaink közül többen is itt fejezték be földi létüket és felhívja a figyelmet arra, hogy ez a szörnyűség többet nem ismétlődhet meg.

Mauthauseni koncentrációs tábor

Mauthauseni koncentrációs tábor

A napokban ünnepeltük a második világháború végét, így igazán aktuális egy kis emlékezés a háború idején a koncentrációs táborokban szenvedő és elhunyt emberekre.

Mauthauseni koncentrációs tábor

A Brzezinka melletti Auschwitz-Birkenau koncentrációs táborát később létesítették és előbb felszabadították mint a mauthauseni tábort. Auschwitz neve azért is ismertebb, mert oda több mint tízszer annyi embert hurcultak el és végeztek ki.

Kiss P. Dórától kaptunk fotókat és leírást a Mauthauseni koncentrációs táborról.

A mauthauseni koncentrációs tábor egyike a Harmadik Birodalom koncentrációs táborainak.

Mauthauseni koncentrációs tábor

A tábor a felső-ausztriai Mauthausen városka közelében jött létre 1938 augusztusában, öt hónappal az Anschluss után, és működése 1945 májusában, az amerikai csapatok megérkeztével szűnt meg.

Ez idő alatt körülbelül 200 000 embert tartottak itt fogva, akiknek mintegy felét meggyilkolták.

A Mártíremlékmű – szoborkompozíció eredeti változatát Makrisz Agamemnon készítette 1959-ben, és 1964-ben helyezték el a mauthauseni koncentrációs tábor területén emlékezésként azokra az áldozatokra, akik a II. világháború alatt Mauthausenben mártíriumot szenvedtek.

A feltartott kezű embereket ábrázoló szobor megrendítő hatást kelt, mint az egész – emlékhelyként látogatható – tábor.

Nagyon köszönöm a fotókat Kiss P. Dórának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük