Tényleg lesz Banksy budapesti kiállítás 2020-ban?

A napokban figyeltem fel egy Banksy budapesti kiállítást népszerűsítő eseményre a Facebookon. Azt hirdették, hogy ez év augusztusától megcsodálhatunk majd párat a provokatív kortársművész zseniális műveiből. Most pedig egy másik oldal egy másik eseménnyel az ígéri, már február elsejétől rácsodálkozhatunk a különleges alkotásokra.  

Banksy budapesti kiállítás

Banksy budapesti kiállítás – lesz vagy mégsem?

A híres művészről, a titokzatos Banksyről szinte havonta jelenik meg új hír. Vagy épp titokban a világ egy távoli pontján tűnik fel és művészetével fontos témára irányítja a figyelmet, vagy a világ legbizarrabb kilátással rendelkező szállodáját dekorálja Betlehemben.

Egy dolgot nem csinál. Nem nyitja  meg kiállítását, mert azokat többnyire az engedélye nélkül szervezik. Ezért is kérdéses, lesz- valami a Budapestre meghirdetett két kiállításból.

Banksy Without limits címet viselőre már árulják is a jegyeket. Remélem, hogy az idén valóban meg is valósul a kiállítás, nem úgy, mint 2013-ban. Akkor ugyanis a Műcsarnokba hirdetett kiállítás zavaros indokok miatt elmaradt, helyette csak Banksy film vetítését tartották meg.

Nem egyedi eset, hogy meghiusul egy Banksy kiallítás. 2018-ban egy jogvita vetett véget a brüsszeli Banksy kiállításnak.

A másik Banksy kiállítást, amit már december láttam hirdetni és a „Banksy: Zseni vagy vandál” címet viseli, és 2020 augusztusára ígérik.

Banksy: Zseni vagy vandál? kiállítás

Itt ezt ígérik: „Jövő nyáron augusztustól egészen decemberig Budapesten lesz kiállítva a különleges „Banksy: Zseni vagy vandál?” galéria. Ez lesz az első nagyszabású bemutatója a Magyarországon az ikonikus Banksynek, aki úgy reformálta meg teljesen a kortárs művészetet, hogy valódi kilétét még mindig homály fedi.

A Banksy: Zseni vagy vandál? kiállítás végig vezet minket az elmúlt évek egyik legbefolyásosabb alkotójának vitatott művészeti világában, különböző tematikus helyszíneken, több mint 70 alkotással, eredeti darabokkal, szobrokkal, művészeti installációkkal, videókkal és képekkel.

A Banksy: Zseni vagy vandál? elsöprő sikert aratott Moszkvában, Szentpéterváron és Madridban, ahol több mint 600.000 látogató tekintette meg a kiállítást.”

Szóval, ha esetleg a februári kiállítás elmaradna, akkor még mindig van remény egy augusztusira.

De nézzük, mit ígér a without limit kiállítás!

Banksy budapesti kiállítás

The art of Banksy without limits kiállítás Budapesten

„Amszterdam, Párizs, Berlin és a világ más metropoliszait körbejáró Banksy kiállítás nyílik februárban Budapest belvárosában, a Tesla Loftban.

Habár az álnéven elhíresült street art művész személyének kilétét homály fedi, alkotásai annál közismertebbek, köszönhetően erőteljes politikai és társadalomkritikai szemléletének, szarkasztikus humorának, képbe sűrített iróniájának.
Politikai aktivistaként küzd az erőszak, a kapzsiság és a fogyasztói társadalom mértéktelensége ellen, valamint bristoli-i Robin Hood-ként áll ki a szegények, az elnyomottak és a kisebbségek mellett.

A felbukkanó Banksy graffitik lokálisan behatárolt művek, így Bristolban, Amerikában, Jeruzsálemben és a világ különböző pontjain a mállott vakolat, az üres téglafal vagy egy sivár felüljáró az autópálya felett plusz jelentés tartalommal bővíti az elkészült falfestményt.

Munkái bejárják szerte a világot úgy a virtuális térben, milliók megosztásával a közösségi médiában, mint a valóságban, kiállítások formájában – amikhez azonban a brit művész javarészt nem járul hozzá. Az óriási sikerrel bemutatott kiállítások anyagai, melyeket országokon keresztül utaztatnak, edukatív jelleggel, ismeretterjesztő módon nyújtanak átfogó képet Banksy művészetéről. Ilyen kiállítás az ART OF BANKSY is, mely végre elérte Budapestet, hogy először fedezhesse fel a hazai közönség ezt a lenyűgözően izgalmas és döbbenetes hatású munkásságot.”

A kiállításra az online megváltott jegyek sokkal olcsóbbak, mint a helyszínen vásárolhatók. Azzal is sokat spórolhatunk, ha nem hétvégre, hanem munkanapra időzítjük a látogatást.

Kicsit nehezen ugyan, de sikerült megtalálni, hogy a várva várt tárlat április 30-ig lesz nyitva Budapesten. Úgy döntöttem, egyelőre nem rohanok jegyet venni, megvárom a február elsejét, hogy lássam valóban megnyílik a kiállítás és nem járunk úgy, mint 2013-ban vagy a brüsszeliek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük