Megnyítja kapuit Göd arborétuma, a Huzella-kert

Nagyszerű hírt közölt az ELTE Füvészkert: 2022. március 28-tól a fejlesztési munkák ideje alatt is látogatható lesz a vadregényes gödi Huzella-kert, Göd arborétuma. Arany János egykori birtokán Huzella Tivadar orvosprofesszor 1930-ban alapította meg az Alsógödi Biológiai Kutatóállomást. A kúriához tartozó kertben egy arborétumot is kialakított, amit ezután bárki megnézhet. A Huzella-kert hivatalos megnyitójára is szeretettel várják a nagyközönséget 2022. március 28-án 14 órai kezdettel.

Huzella kert meghívó

Huzella Kert, a gödi arborétum

A gödi Huzella Kert feléled a 2000 óta tartó tetszhalott állapotából, fejlesztése 22 év után elkezdődik.
A tervezett fejlesztési munkákról a látogatók a helyszínen kihelyezett információs tábláról értesülhetnek. 2022. március 28-tól a fejlesztési munkák ideje alatt, a kert munkaidőben látogatható lesz a nagyközönség számára. – olvasható az ELTE Füvészkert Facebook oldalán.

A Pest megyei Gödön (Alsógödön), a Jávorka Sándor utca 14-ben kialakított Huzella-kert a város legszebb botanikus kertje. A Gödi-szigettől a Duna Kis-Dunának nevezett mellékága választja el.

A csodálatos természeti környezetben fekvő gödi birtokán Arany János 1846-ban kilátótornyos villát építtetett. 1882-as halála után a fia, Arany László örökölte meg a birtokot, aki eladta a váci utcai nagy sportáruház igazgatójának, Huzella Eleknek. Az ő fia, Huzella Tivadar orvosprofesszor 1930-ban itt alapította meg az Alsógödi Biológiai Kutatóállomást. A kúriához tartozó kertben pedig egy arborétumot is kialakított.

Huzella villa 1930-ban
Huzella-kert 1930-ban Fotó: Fortepan / Szávoszt-Vass Dániel

Huzella Tivadar halála után, – a végrendeletének megfelelően -, a terület tulajdonjoga a magyar államra szállt át. 1959-től az MTA Magyar Dunakutató Állomása működött itt. 2011 óta immár az ELTE Füvészkert külső telephelyeként tartják számon. Ekkor kapta – alapítója után – a Huzella-kert nevet.

Huzella-kert növényei és Huzella tanösvény

A Huzella-kert 55 679 m²-es területe helyileg védett természetvédelmi terület.

Az arborétumba alapvetően mérsékelt övi fajokat ültettek, főként örökzöldeket:

  • tengerparti mamutfenyő,
  • nevadai ciprus (Cupressus nevadensis), illetve Piute-ciprus (Cupressus arizonica var. nevadensis)
  • az arizonai ciprus (Cupressus arizonica) egyik változata, az ún. „San Pedro Mártir”-ciprus (Cupressus arizonica var. montana),
  • a Goven-ciprus (Cupressus goveniana) szantakruzi zöldciprus fantázianéven ismert változata (Cupressus goveniana var. abramsiana),
  • japánciprus (szugifenyő, Cryptomeria japonica).

A lombhullatók közül szép amerikai mocsárciprusokat (fésűs mocsárciprus, virginiai mocsárciprus, Taxodium distichum) és páfrányfenyőket (Ginkgo biloba) láthatunk.

Külön említésre méltó a perzsa varázsfa (perzsafa, Parottia persica) kertészeti változatainak gyűjteménye és a berkenyefajok (Sorbus spp.) gyűjteménye, köztük a védett lisztes berkenye (Sorbus aria).

A védett lágyszárú fajok képviselői közül bugás sás, Teleki-virág, vízi aggófű, babérboroszlán é
farkasboroszlán csodálható meg nagyobb mennyiségben. A Duna-menti árterekre jellemző nyári tőzike a természetes növénytakaró elemeként van jelen.

A változatos növényfoltok gazdag madár- és rovarvilágnak kínálnak változatos élőhelyet.

A kertben fakadó források lépcsőzetes mederben kialakított tórendszert táplálnak.

A kertben áll a Huzella-család síremléke (egyebek közt Huzella Tivadar sírjával). Ez a Nemzeti Kegyeleti Bizottság döntése alapján 2005 óta a nemzeti sírkert része.

Az érdekesebb látnivalókon a Huzellatanösvény vezet végig.

Huzella-kert megközelítése tömegközlekedéssel

  • távolsági busszal Budapestről, Gödöllőről vagy Vácról; a megálló neve: Göd révátkelő;
  • vasúton a Nyugati pályaudvarról a Göd–Vác vonalon; a megálló neve: Alsógöd.

Még több botanikus kert és arborétum

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük