Körömi Pálos vendégfogadó – barokk plébániaház

Az első ránézésre kastélynak tűnő körömi Pálos vendégfogadó sosem volt főúri épület, többnyire egyházi épületként szolgált. A 18. században a sajóládi Pálos kolostor vendégfogadójaként épült egy emeletes épület helyenként kopottas, de úgy ahogy van elbűvölő. 

Körömi Pálos vendégfogadó

Körömi Pálos vendégfogadó

A szabadon álló, téglalap alaprajzú, oromzatos homlokzatú épületet 1749-ben építették barokk stílusban a sajóládi Pálos kolostor vendégfogadójaként. A többi szerezetesrendhez hasonlóan 1786-ban II. József az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendet, a pálosokét is feloszlatta.

A körömi ház ezután is vendégfogadó maradt. Az első világháború után az épületből iskola és községháza lett. 1930-tól plébániaként működik.

A műemléki védelem alatt álló épület jelenleg a paplak és a téli kápolna funkcióján kívül helyt ad a Sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény muzeális értékű bútorainak és műtárgyainak is.

Szerintem nincs a hazánknak olyan szeglete, ahol Egresi János ne járt volna. Ahogy nincs olyan kastély vagy kastélynak tűnő épület sem, amit le ne fotózott volna. A körömi Pálos vendégfogadó fotói is Tőle származnak.

Az ott tett látogatásáról így nyilatkozott:

El is értünk a kastélynak kinéző épülethez, az épülettel szemben a kapuban egy idős asszonyság beszélgetett két gyerekkel. Odamentem hozzá és érdeklődtem az épület felől. A Hölgy igencsak mesélő kedvében volt, és sok mindent megtudtam. Az épület soha nem volt kastély, kifejezetten mindig papok laktak benne, e célból épült. Pontosabban a törökök elvonulása után pálosrendi kolostornak építették az 1700-as években (a falon emléktábla, mely szerint 1749-ben épült, a Sajóládi Pálos Kolostor vendég-fogadójaként).

Azt is elmesélte a Hölgy, hogy ma is papok, pontosan két pap lakik benne, akik a környező 5 településen látják el az egyházi teendőket. Tavaly belecsapott a villám az épületbe, kigyulladt a tető. Ő vette észre a tüzet és bekopogott az egyik pap ablakán, hogy szóljon, ég a tető. Eloltották, azóta a tetőt kijavították.

Furcsán íves a tűzfal felső része, homorú. Formás kis lakhely, mégha nem is kastélynak épült, de még kúriának sem, ez mindig egyházi célokat szolgált, eredetileg vendégháza volt a Pálos rendháznak. Ilyen homorú felső tűzfalat ritkán látni, szép és megbecsülendő épület lehetne.

Körömi Pálos vendégfogadó

Az épület nincs valami rózsás állapotban, helyenként válik a vakolat, úgy tűnik nincs rá pénz, hogy felújítsák.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Egresi Jánosnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük