Volčji Potok Arborétum Szlovéniában

Volčji Potok Arborétum Szlovénia leglátogatottabb parkja. Népszerűségét elsősorban az áprilisi  tulipánvirágzásnak köszönheti. Csaknem 2 millió tulipánt csodálhatunk meg a kertben.

Volčji Potok Arborétum Szlovéniában

Tulipánkertről legtöbbünknek Hollandia és Keukenhof jut eszébe. Esetleg a németországi Mainau. Na és persze Vácrátót botanikus kertje, hogy a leglátványosabb hazai tulipánvirágzást is említsem. Akiknek Vácrátót már unalmas, a holland és a német park pedig messze van, azoknak ideális célpont lehet a szlovén arborétum felkeresése.

Volčji Potok Arborétum Szlovéniában

Volčji Potok Arborétum Szlovéniában

Egresi János ajánlását hoztam.

„Volčji Potok község Szlovéniában, Felső-Krajna régióban, a Kamnicka Bistrica bal partján fekszik. Az arborétum Kamnik közelében található, Valvasor már a 17. században nyomtatott könyvében mutatja be a területet, a régi várat a domb tetején (első említése 1220) mint már romokat.

Volčji Potok eredetileg a Souvan családi birtoknak része volt, 1952-ben került a Ljubljanai Egyetemhez. Azóta nyitották meg a nagy nyilvánosság számára. Az arborétum fák és bokrok ültetett gyűjteménye, amely egyben oktatási célt is szolgál. A tavaszi tulipánok mellett a fás szárú növények érdemelnek említést.

Volčji Potok Arborétum Szlovéniában

Minden évben más-más a tulipánmező.

2012-ben jártunk először az Arborétumban, akkor egy napos kirándulásként, mivel éppen a Balatonnál szálltunk meg, így egy napba belefért.
2014-ben voltunk a németországi Mainau-ban, tavasszal a tulipán virágzáskor.
2017-ben szintén tulipánvarázsra vágytunk, de Mainau már messzi volt, Hollandia pedig már csupán álom, de Szlovénia még belefért. Igaz már nem 1 napos kirándulásként, így a közelben kerestem szállást, de az osztrák minőséghez ragaszkodva, Ausztriában kerestem szállást, a szlovén-osztrák határ közelében.”

Volčji Potok Arborétum Szlovéniában

Volčji Potok Arborétum Szlovéniában

Volčji Potok Arborétum Szlovénia elérhetősége:

1235 Volčji Potok – Kamnik, Volčji Potok 3.
GPS: N 46.184956,E 14.606441

A tulipánvirágzás 2019. május 5-ig látható.

További információk az arborétum hivatalos oldalán.

http://www.arboretum-vp.si/en/

Nagyon köszönjük a fotókat és a bemutatást Egresi Jánosnak!

Látnivalók Szlovéniában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük