Semsey-kastély és Múzeum, Balmazújváros

A Balmazújváros központjában álló klasszicista stílusú Semsey-kastély napjainkban a Semsey Andor Múzeumnak és a Tourinform irodának ad helyet. A múzeum állandó kiállítása mellett időszaki kiállításokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várják az érdeklődőket. A kastély konferenciák, sőt, esküvői fotózások kedvelt helyszíne is.

Semsey-kastély

Semsey-kastély Balmazújvárosban

Balmazújváros a Hortobágy és a Hajdúság határán fekszik. Keresztül szeli a Hortobágy folyó és a várostól csupán 3 kilométerre folyik az 1953-ban épített Keleti-főcsatorna.

A város első kastélyait a siklósi Andrássy család építette utódainak, miután 1753-ban Mária Terézia Andrássy Zsigmondnak adományozta Balmazújvárost. Andrássy István és felesége a mai kastély helyén álló, istállóval és tiszttartó lakással is rendelkező ún. földesúri kastélyban lakott. Az ifjabb Andrássy Zsigmond a „kis kastélynak” hívott kúriában élt. Ezt az épületet 2003-ban lebontották.

Miután mindkét fiú örökös nélkül halt meg, a birtok visszaszállt a koronára. 1798-ban I. Ferenc Semsey Andrásnak adományozta a birtokot, aki a ma is álló kastélyt építette a Andrássyak korábbi „földesúri kastélya” helyén. A munkálatok 1805-ben fejeződtek be, eddigre már elkészült a több hektáros kastélykert is. A Semseyek Kassa környékéről telepítettek a faluba félszlovák katolikusokat uradalmi cselédnek.

Semsey-kastély

Semsey András halálával három fia, Andor, Jenő és Lajos örökölte a területet. Andor a vidéki gazdálkodó életmód helyett azonban Budepestet és a természettudományt választotta.

A 19. század végéig a kastélyban folyamatosan éltek. Utána már csak vadászatokra használták, többnyire csak a jószágigazgató lakta. A kastély utolsó Semsey családból származó tulajdonosa Semsey András Andor volt, aki 1941-től Argentínában élt.

1944-től a Semsey-kastélyt deportáló helyként használták. 1945-ben közel ezer, főleg a német származásúakat zsúfoltak itt össze, majd 547 embert deportáltak Ukrajnába.

1945 után a kastélyt államosították, s főként gyári raktárként funkcionált. Az 1950-es években egy rövid ideig szakköröket, műsoros estéket, ismeretterjesztő előadásokat, kulturális rendezvényeket tartottak.

1959-től műemlék épületté avatták, majd 1971-ben az ország kiemelt műemlékei közé sorolták. Az 1534 négyzetméter alapterületű kastély parkjához tartozott régen egy magtár, illetve egy lovarda is, aminek a helyén napjainkban a élelmiszer áruház épülete áll.

A kastély egykori parkjában áll a múzeum névadójának, Semsey Andornak a szobra is.

Szintén a kastély területéhez tartozott a mai strand- és gyógyfürdő területe. 61°C-os gyógyvízei főként ízületi- és gerincbántalmak kezelésére hatásos.

Semsey Andor Múzeum

A múzeum névadója Semsey Andor (1833–1923), aki bőkezű támogatója volt a kultúrának és a tudománynak. Az 1860-as években az ő adományából építették fel a pesti állatkert madárházát, s az 1890-es években az Országos Földtani Intézet épületét, a budpesti szecesszó egyik gyöngyszemét.

Nagyon köszönöm a fotókat Egresi Jánosnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük