Földtani intézet szecessziós épülete Budapesten

A Földtani intézet szecessziós épülete a budapesti Stefánia út egyik gyöngyszeme. A Lechner Ödön tervezte épületben működik Magyarország legrégebbi, ma is működő tudományos kutatóintézete. A hosszú évek alatt csak a neve változott. Itt működik a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, az utóbbi években gyakran használják az Art Geo Palota megnevezést.

földtani intézet

Földtani intézet története

A kiegyezés után merült fel, hogy Budapesten is legyen földtani kutató intézet. Végül 1869-ben létesült Magyar Királyi Földtani Intézet, melynek alapító okiratát maga I. Ferenc József látta el kézjegyével. 2012. április 1-jével összevonásra került az Eötvös Loránd Geofizikai Intézettel és megalakult Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (rövidítve MFGI). A kutatási területük átfogó, így dolgozik itt geológus, bányamérnök, térképész, hidrogeológus, vegyész, geofizikus, geográfus is.

A kétemeletes magyaros-szecessziós épület Lechner Ödön tervei szerint, Hauszmann Sándor irányításával épült 1898-1899-ben. Létrehozásához a kormányon és a fővároson kívül Semsey Andor járult hozzá jelentős adománnyal.

földtani intézet

földtani intézet

Az épület látogatása

A Budapest, XIV. Stefánia út 14 alatti épületben található Magyarország legnagyobb földtani gyűjteménye. Ásványokat, kőzeteket, ősmaradványokat, valamint tudománytörténeti fényképeket és hagyatéki anyagokat őriznek. A 23 tematikus gyűjtemény egyedi leltározott állománya több mint 180 ezer tétel.

A kiállítás és a magyaros szecessziós stílusú műemléképület megtekintése munkanapokon, vezetéssel, előzetes (legalább egy héttel a tervezett látogatás előtti), emailen(muzeum@mbfsz.gov.hu) történő bejelentkezés után lehetséges.

Belépődíj:

Felnőtt jegy: 2000 Ft
Nyugdíjas jegy: 1500 Ft
Diákjegy: 500 Ft (diákcsoport esetén 10 diákonként egy pedagógusnak/felnőtt kísérőnek ingyenes a belépés)
6 év alatt ingyenes a belépés.

földtani intézet

földtani intézet

Nagyon köszönöm a fotókat Buják Máriának!

Eddig tartott az eredeti bejegyzés, aztán Csanády József, akitől oly sok gyönyörű fotót kaptunk már, meglepett bennünket csodálatos belső téri fotókkal. Úgy gondolom, vétek lenne ezeket nem megmutatni.

Földtani intézet

Földtani intézet

Földtani intézet

Nagyon köszönjük a kitűnő fotókat Csanády Józsefnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük