Simontornyai vár, Tolna megye középkori büszkesége

Az alig négyezres lakosú Simontornya Tolna megye kilencedik legnépesebb települése, városi rangját 1995-ben kapta. Bőrgyáráról és középkori váráról híres, a város a nevét is várának köszönheti. A Simontornyai vár Tolna megye büszkesége.

Simontornya

Simontornyai vár

Arnhoffer Klárától kaptunk leírást és fotókat a jól karbantartott várról.

“Budapesttől délre kb 130 km-re található a Sió árterébe épült, korábban mocsárral körülvett vár. Először 1277-ben említik, első tulajdonosa a nemes Döröcskei család Simon nevű gyermeke volt, innen a vár neve. Az évszázadok folyamán különböző tulajdonosai folyamatosan bővítették, átépítették. Mert az 1500-as években inkább reneszánsz kastély volt mint vár, a törökök könnyűszerrel bevették.

Az első nagy pusztítást viszont a Rákóczi-szabadságharc okozta, de nem ágyútűz által, hanem azzal, hogy a forradalmároknak szélsebesen erődítményt kellett varázsolniuk a palotából. A huszadik század elejétől bőrgyári raktárnak használták. Majd 1964-1975 között újították fel. A földszinten vár-, és helytörténeti kiállítás látható, az emeleten főleg festmény kiállítást találtunk.”

Simontornyai vár

Simontornyai vár

Simontornyai vár

Simontornyai vár

Simontornyai vár

Simontornyai vár

Simontornyai vár

Simontornyai vár

Simontornyai vár

Simontornyai vár

Simontornyai vár

Simontornyai vár

Az 1500-as évek elején Gergellaki Buzlay Mózes, Mátyás király diplomatája és a Jagellók főudvarmestere szerezte meg Simontornyát. A vár ekkor élte fénykorát.

A kaputorony és az öregtorony a lépcsőházzal ma Magyarországon az egyetlen épségben megmaradt reneszánsz együttes a XVI. század elejéről. 

Az északi szárny maradványai felett ma modern védőépületben a vár kőtárát találjuk.

A Simonytornyai vár látogatását érdemes összekötni a csupán 10 km méterre található Ozorai reneszánsz várkastély meglátogatásával.

Nyitvatartási és egyéb információkat a vár hivatalos oldalán találsz.

Nagyon köszönöm Arnhoffer Klárinak a csodálatos fotókat és leírást!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 × 1 =