Turai Schossberger-kastély – ilyen volt a felújítás előtt

Jó pár éve a Pest megyei Turán található Schossberger-kastélyt úgy tekinthettem meg, mint egy múzeumot. Jelképes összegű belépő díj megfizetése után szabadon bejárhattuk a hatalmas kertet és a jobb sorsot is megélt, düledezően is elbűvölő kastélyépületet. Reméltem, hogy hamarosan helyre állítják és remekbe szabott kiállításait százezrek szemlélhetik majd meg. A kastély azóta teljesen megújult, de nem múzeumként funkcionál, hanem ötcsillagos szállodaként várja a kitömött pénztárcájú vendégeket. Nézd meg videó is, milyen volt a Turai kastély 2014-ben!

Schossberger kastély Tura

Tura látnivalói

Alsó-Galga mente legnagyobb települése, a 8.000-es lélekszámú Tura 2001-ben nyerte el a városi rangot. Egy az 1500-as évek elejéről származó pecséten TVRA néven jegyzik a mezővárost. Mátyás király korában vámmal és vásártartási joggal rendelkező település volt. Az 1600-as évektől több mint két évszázadon át Tura az Esterházyaké volt. 1873-ban a turai határ 1/3-ad részét a kereskedéssel és bankügyletekkel tetemes vagyont szerzett báró, a Felvidékről származó Schossberger Zsigmond vette meg.

Turai kastély – Schossberger-kastély története

Sokáig úgy tartották, hogy a kor legnagyobb építészének, Ybl Miklósnak a tervei alapján épült fel az „Operaház kistestvéreként” is emlegetett neoreneszánsz stílusú kastély. A legújabb kutatások szerint azonban nem Ybl Miklós, hanem Bukovics Gyula volt a kastély tervezője és építésze. Erről Sisa József 2006-ban megjelent cikkében olvashatunk.

Schossberger kastély Tura

Bukovics Gyula (1841. – Bécs, 1914.) építész, műszaki hadmérnök Ybl Miklós munkatársa és a Magyar Mérnök- és Építész-Egylet alapító tagja. Építészeti munkáira nagymértékben hatott a híres építész stílusa. Nevéhez fűződik több híres budapesti épület tervezése, így az Andrássy út kialakításában is nagy szerepet játszott, az utat szegélyező tekintélyes villák tervezésével. Fő művének a Földművelésügyi Minisztérium olasz reneszánsz formanyelvű épületét tartják, mely 1885-86-ban épült.

Schossberger kastély Tura

A 98 helyiségből álló kastélyba a kor összes technikai vívmányát beépítették, pl. étellift, központi fűtés, villanyáram, vízvezeték. Volt angol toalett, minden szinten fürdőszoba fűtés, a falak között 30 cm-es légréteg szolgált szigetelésül.

Schossberger kastély Tura

Schossberger Zsigmond halála után fia, Viktor vette át a birtok irányítását. Az 1930 -as években a család hanyatló anyagi helyzete miatt a a több ezer hektáros terület egy részét eladták. A II. világháború alatt szovjet katonai szállást, majd kórházat rendeztek be.

1946 és 1973  között általános iskola működött benne, 1958 óta műemléki védettség alatt áll. 

1973-ban állami tulajdonban került, aztán 1991-ben privatizálták, majd főleg offshore-tulajdonosok kezében volt.

Schossberger kastély Tura

Turai kastély történének új fejezete

2016-ban potom pénzért a TRA Real Estates Kft. vásárolta meg. Akkor a kastély honlapján az alábbi semmit mondó tájékoztató szerepelt:

„A kastély épülete, állagmegóvási intézkedések okán 2016 szeptember 22-től kezdődően, a munkálatok befejeztéig az BEZÁRJA kapuit. Szíves megértésüket köszönjük!
Szíves megértésüket köszönjük!
TRA Real Estates Kft.”

Schossberger kastély Tura

Nem tudhattuk tehát, hogy várhatóan meddig tart a felújítás, ahogy azt sem, hogy múzeumként, konferenciaközpontként vagy kastélyszállóként nyitja-e majd meg a kapuit. Azért a tulajdonos váltásokból sejteni lehetett, hogy a Turai Schossberger kastély a felújítás után nem múzeumként fog újra nyitni. 

Olvasónkkal a kastély bezárása után is próbáltuk nyomon követni felújítás fejleményeit.

Információk:

2018. március 6-ról:

Benedek Marianna: „Napokban jártunk ott, folyik a felújítás, nem látogatható. A tető szépen rendben van. Körbe van állványozva, rengeteg munkagép veszi körül. A munkaterületre nem lehetett bemenni, a bejárat le volt zárva. Emiatt nem láttam értelmét a fotózásnak. Szerintem legalább 1-2 év mire teljesen rendben lesz. Ritka szép kastély.”

2020. Jan. 25

Mácsay Judit: “A kastély felújítása lassan a végéhez közeledik. Szálloda és rendezvényközpont kap helyett benne. Megújult a park, a növényzet, a kerítés, most már a kastélyhoz vezető út is. Lassan-lassan készen lesz.“

2020. július

A turai kastély felújítása befejeződött. 2020 nyarától BOTANIQ Turai Kastély néven szállodáként és rendezvényközpontként üzemel tovább.

Egy idő után pedig már az is biztos volt, hogy kastélyszálló lesz belőle, ahol nem a magyar átlagfizetésből élők fognak romantikázni. 2020 nyarára aztán befejeződött a felújítás, és a Booking.com szállásfoglalón már foglalhatók voltak a BOTANIQ Turai Kastély (BOTANIQ Castle of Tura) minden luxussal felszerelt lakosztályai és szobái.

Már foglalhatók a BOTANIQ Turai Kastély szobái

Turai kastély termei 2014-ben

2014-ben még így ajánlottam volna a kastély megtekintését:

„A Pest megyei  Turán található romantikus Schossberger kastély felújítás előtt áll. Ennek ellenére vagy épp ezért megér egy kiruccanást. Az ódon, romos falak misztikussá, romantikussá varázsolják a francia reneszánszra emlékeztető stílusú kastélyt. Az épp kétszáz éve született Ybl Miklós  tervei alapján épült remekmű az egyik leggyönyörűbb kastélyunk. Tornyaival, csipkéivel, a vele egybeépített pálmaházzal, csúcsdíszeivel és kéményeivel igazi mesekastély.

Schossberger kastély Tura

 

Schossberger kastély Tura

A filmesek, romantikus szerelmespárok által is kedvelt épületegyüttesnek és a több mint tíz hektáros,  tölgyekkel és gesztenyefákkal beültetett parknak különleges hangulata van. Az itt uralkodó béke és csend mindenkit azonnal magával ragad.

Schossberger kastély Tura

Nem véletlen, hogy Angelina Jolie 2010-ben itt forgatta „A vér és méz földje” című, a szerb-bosnyák háborúról szóló első filmjének egyes jeleneteit. A filmet 41 napig forgatták magyarországi helyszíneken. Pl. a Rózsák tere Szent Erzsébet temploma, a Kiscelli Múzeum, és az Esztergomi Bazilika épülete is felfedezhető a filmben. A lakótelepi jeleneteket pedig a IX. kerületi József Attila lakótelepen rögzítették.

Schossberger kastély Tura

Schossberger kastély Tura

Ha hinni lehet a híreknek, akkor Angelina és Brad kézzel írt szerelmes leveleket váltott házasságuk alatt, amikor egymástól távol  töltötték napjaikat. Egy ilyen romantikus hölgy csak is egy ilyen helyszínt találhatott ideálisnak első filmjéhez, csak úgy, mint rendhagyó önéletrajzi könyvének bemutatójához és képanyagának kiállításához. Az egyik teremben ma is látható Angelina Jolie életrajzi könyvének képanyaga.

Schossberger kastély Tura

A belső tereket hosszú, világos folyósok, termek, díszes kupolák, oszlopok uralják. A termek üresek, korhű bútorokat itt nem találunk.

Az épülettel egybe épült az egykori pálmaház, amiben három szökőkút is gondoskodott a megfelelő látványról és klímáról.

Schossberger kastély Tura

Javaslom, hogy még a nagyszabású felújítás előtt látogass el, hidd el nem fogsz csalódni. Legegyszerűbb autóval érkezni, mert a kastély a város szélén található. A vasútállomástól busszal is megközelíthető, pár megállónyira van. „

A bejegyzésben használt fotókat 2014-ben készítettem.

Turai kastély videón 2014-ből

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Zs. szerint:

  A közhiedelemmel ellentétben a turai kastélyt nem Ybl Miklós tervezte, hanem Bukovics Gyula.

 2. Zs. szerint:

  A kastélyt továbbra sem Ybl Miklós tervezte, hanem Bukovics Gyula. Még akkor is, ha ez a tény a cikk írójának nem tetszik és törli a kommentemet. 😉

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Zsolt!
   Nem töröltem a kommentet csak nem volt időm azonnal reagálni rá.
   A hitelesség úgy kívánta, hogy utána nézzek, mi a mai vélekedés az építész személyét illetően. Már csak azért is, mert április 1-én jött az első hozzászólás.
   Miután megállapítottam, hogy jelenleg nem Ybl Miklósnak tulajdonítják a kastély építését, módosítottam a szöveget.
   Köszönöm a jelzést és minden jót kívánok: Nagy Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük