Tereske temploma: Árpád-kori Nagyboldogasszony templom

A Nógrád megyei Tereske temploma ez egyik legszebb Árpád-kori műemlékünk. Az egyhajós templom a 11. – 12. században épült, az északi falán látható Szent László-legenda falképsorának utolsó négy képe a 13. században készült.

Tereske temploma: Árpád-kori Nagyboldogasszony templom

Tereske temploma: Árpád-kori Nagyboldogasszony templom

Tereske nevét 1219-ben említik először egy oklevél Triskai alakban. Később Triske, Tottriske, 1274-ben Tottreske írásmóddal találkozunk vele. 

Az altemplommal és eredeti freskókkal rendelkező román kori templom még a tatárjárás előtt épült. A Váradi Regestrum (1219-1239) szerint a „Boldogasszonyhoz czímzett Benedek-rendű apátság” állt itt. A 13-15. században még állt kolostor, romjai a községhez tartozó Dennek-pusztai erdőben még ma is láthatók. 

A 16. század közepétől török terület volt. Csak 1593-ban szabadult fel a megszállás alól. Az 1710 január 22-én Romhánynál lezajlott ütközet elesetteit a Dennek-pusztához tartozó erdőben hantolták el. 1866-ban nagy kolerajárvány pusztított a településen.

Tereske bencés apátsága és román temploma a 11-12. században épült. A templom keletelt, egyhajós, homlokzati tornyos. Falai nagyobbrészt kváderkövekből épültek. Főhomlokzatát később barokk stílusúra alakítottak át.

A déli oldalfalban kis román és nagyméretű csúcsíves ablakok láthatók, valamint egy késő gótikus ajtókeret.

Az északi falon látható Szent László-legenda falképsorának utolsó négy képe a 13. században, a felvonulás és ütközet a 14. század végén készült.

A törökök megérkezése után a kolostor elnéptelenedett. Mátyás király 1490-ben Bajoni Istvánnak adományozta, aki átépíttette a templomot. Valószínűleg ebből az időszakból származik a pasztofórium, azaz a szentségtartó. A 16. század során belső bélésfalat emeltek, majd 1720 után barokk átépítés következett.

Dongaboltozatos altemplomából földbe vájt alagút vezet a falon kívül, észak felé. A templomtól délre a középkori kolostor és torony alapfalai láthatók.

Nagyon köszönöm a szuper fotókat Egresi Jánosnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük