Ezek a legszebb falvak a világon az Instagram kutatás alapján

A világ legszebb falvainak huszas listáját tette közzé a napokban a Timeout.com portál. Egy, az Instagramon végzett kutatás adatai alapján állították fel a legszebb falvak toplistáját. Talán nem meglepő, hogy Európa 12 helyet megszerezve fölényesen uralja a listát a többi kontinenssel szemben. Sőt ez első hét helyezett mindegyike az öreg kontinensen található.

Ortahisar, Kappadókia

Legszebb falvak a világon – Top20-as lista

Az utazási portál szakértői az Instagramot hívták segítségül ahhoz, hogy megtalálják a választ arra a kérdésre, hogy melyek lehetnek a világ legszebb falvai. Talán nem meglepő, hogy az öreg kontinens, Európa települései taroltak a listán. Az első 20 hely közül 12-t európai falvak foglalnak el. Olaszország három helyezést ért el a listán, míg két Franciaországból és az Egyesült Királyságból egyaránt két falu került a Top20-ba.

A Top20-ba berült falvak egy részét már nekem is volt szerencsém meglátogatni, van, ahova többször is eljutottam, ezek szinte mindegyikéről írtam is. Néhány település meglátogatását már tervbe vettem, de bevallom, van olyan is, amit nem ismertem eddig, sőt mi több szabadon felhasználható fotót sem találtam róluk.

Nézzük is a legszebb falvak listáját!

Cinque Terre, Olaszország

Festői városkák, kecskeny kisutcák, gyönyörű tenger. Ez Cinque Terre, Olaszország Ligur-tenger partjának egyik zord, nehezen megközelíthető, ugyanakkor legszebb partszakasza. Cinque Terre látnivalói idegenvezető nélkül is felfedezhetők, de ha a legtöbbet szeretnénk kihozni az utazásból, jó tudni mire számíthatunk, mikor merre haladjunk. Érdemes felkészülten elindulni, hogy ne érjenek bennünket meglepetések és maximálisan kiélvezhessük a nyaralás minden percét. Fogadd szeretettel Pálinkás Tamara, helyismerettel rendelkező idegenvezető praktikus információt a tökéletes Cinque Terre-i utazáshoz.

Reine, Norvégia

A norvégiai Reine a sarkkörön fekszik, ahonnan nagyon jó a rálátás a mesés Lofoten-szigetekre. A Lofoten-szigetek csodálatos szépségük ellenére nem tartoznak a magyarok által látogatott helyek közé. Norvégia annyira sok csodát rejt a déli részen is, hogy a sarkkör közelében lévő szigetekre nem igen jutnak el honfitársaink. Olvasónknak köszönhetően most megismerkedhetünk ezzel a mesevilággal.

Oia, Santorini, Görögország

A fehér és kék Santorini képeslapra illő bája méltán dobogós.

Santorini

Burano, Olaszország

A színes házairól és üvegművességéről ismert Burano igen népszerű a Velencébe látogatók körében.

Burano

Colmar, Franciaország

Elzász ma Franciaország része, évszázadokon keresztül viszont franciák és németek harcoltak a terület birtoklásáért. Aki ellátogat ide, ezen nem is csodálkozik. A tartományt az egyik oldalon gazdag farmok, szőlőültetvények és sűrű erdők, valamint a Vogézek vonulatai, a másik oldalon a hömpölygő Rajna határolja. A bájos településekben pedig a német építészeti emlékek bűvülik el az ide érkezőt. Elzász látnivalói, köztük Colmar megérnek egy kiruccanást.

Hallstatt, Ausztria

A Hallstatti-tó és a Dachstein hegység ölelésében terül el Ausztria egyik legismertebb és legszebb kisvárosa, Hallstatt. Az UNESCO világörökségi listára is felkerült, festői környezetben fekvő város méltán büszke múltjára is. Itt található a legrégebbi ismert sóbánya, kb. 7000 évvel ezelőttről. Az őskori sóbányához tartozó gazdag vaskori temető leleteinek megtalálása után nevezték el a nyugat- és közép európai korai vaskort (Kr. e. 750-450) hallstatti kultúrának. A kelta eredetű Hallstatt név szó szerinti fordításban „só helye” jelentésű.

Alberobello, Olaszország

Alberobello egy kis város Dél-Olaszország Puglia (ejtsd: Pujjá) régiójában. Jellegzetes kupolás építményei, a trullók a népi építészet remekei. A fehérre meszelt falú trullóházak olyanok, mintha tündérek lakhelyei lennének, különleges hangulatot varázsolnak a mediterrán tájnak. Nem csoda, hogy Alberobello tüneményes trullo házai 1996-ban az UNESCO világörökségi listájára is felkerültek.

Hobbiton, Új-Zéland

Hobbiton, Új-Zéland

Shirakawa-go, Japán

Sidi Bou Said, Tunézia

A tunéziai település Afrika Santorinije, pont olyan szépek és kékek a házak, mint a görög szigeten.

Sidi bou Said

Wegen, Svájc

Ait Benhaddou, Marokkó

Ait Benhaddou, Marokkó

Popeye Village, Málta

Az 1980-ban bemutatott Popeye című élőszereplős zenés játékfilm egykori forgatási helyszíne, a Popeye Village, más néven Sweethaven Village Málta egyik legnépszerűbb látnivalója. Popeye, a tengerész rusztikus és rozoga faépületekkel teli lakhelye szabadtéri múzeumként, szórkoztató központként és tengerparti üdülőhelyként látogatható. Az elbűvölő fekvésű Popeye Falu rengeteg látnivalója és attrakciója kicsik és nagyok számára is feledhetetlen élményt nyújt.

Bibury, Anglia

Bibury, a vidéki Anglia legtöbbet fotózott kis települése, a 14.-17. században élte fénykorát. Az ideérkező úgy érzi, mintha egy film díszletei közé csöppent volna. A kőházak, kőfalak és kőhídak komorságát nagyon jól ellensúlyozza és kiegészíti a buja növényzet.

Ortahisar, Törökország

Ortahisar, a kappadókiai település a hőlégbalonosok paradicsoma.

Ortahisar, Kappadókia

Az egykori Római Birodalom egyik tartománya, Kappadókia (törökül Kapadokya) varázslatos hely Törökországban. A mesebeli táj csodálatos völgyei, sziklaformációi, tündérkéményei, lenyűgöző kilátásai, földalatti városai és barlanglakásai miatt igen kedvelt úti cél. Kappadókia látnivalói egytől egyig életre szóló élményt nyújtanak.

Fenghuang ősi városa, Kína

Fenghuang, Kína

Staithes, Anglia

Staithes, Egyesült Királyság

Júzcar, Spanyolország

2011-ig a malagai falu házai a környék hagyományaihoz híven fehérre festett falú házak voltak, ekkor azonban a Hupikék törpikék reklámcéljaiból mindet égszínkékre festették. A pici faluba azóta évente több tízezer turista látogatott el, akik rengeteg törpös szuvenírt is megvásároltak.

2017 nyarán azonban úgy döntöttek a helyiek, hogy bár a házak most már megmaradnak kéknek, ám mivel a Hupikék törpikék jogtulajdonosa 12%-os részesedést követelt magának a bevételből, így a házszínek kivételével inkább megszüntettek a faluban mindent, ami a törpökkel kapcsolatos.

Júzcar falu kék házai a távolból

Palangan, Irán

Simiane-la-Rotonde, Franciaország

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük