A Windsorok koronázási ünnepe és a Windsor-ház

Világraszóló három napos ünnepre készül az Egyesült Királyság. 2023. május 6-án fényűző pompa, csillogó koraékeszerek és katonai parádé közepette koronázzák meg az Egyesült Királyság új uralkodóját, III. Károlyt a Westminster Apátságban. A BBC közvetítésnek köszönhetően az egész világ láthatja az alaposan megtervezett ceremóniát. A koronázás apropóján összegyűjtöttem néhány érdekességet a Windsor-ház történetéből.

Windsori kastély

Érdekességek a Windsor-ház történetéből

A Windsor-ház az Egyesült Királyság és a nemzetközösségi monarchiák uralkodócsaládja, a brit királyi család neve.

V. György királyi rendelettel 1917 júliusában alapította meg Windsor-házat. Elhagyta a Száz-Coburg-Gothai-ház megnevezést, megszakította a kapcsolatot a háborús ellenfélnek számító német rokonsággal, és a királyi ház fennmaradása érdekében magántitkára javaslatára új nevet választott. A tiszteletet sugárzó Windsor eredetileg György egyik kedvenc rezidenciájának neve volt.

A Windsori kastély a világ legnagyobb és legrégebben folyamatosan lakott kastélya. Csodálatos növényekkel teli, hatalmas parkja, a Windsor Great Park ingyenesen látogatható. Az uralkodóház címerében is a kastély látható.

A Windsor-ház egyik őse, III. Károly szépanyja, Rhédey Klaudia volt, aki házassága révén Teck hercegnéje lett. Egy bécsi sétalovaglás alkalmával ismerkedett meg Sándor Pál Lajos württembergi herceggel, aki első látásra beleszeretett a magyar kisasszonyba. Unokájuk, Ferenc fiuk lánya, Teck Mária pedig az első Windsorhoz, V. Györgyhöz ment feleségül. Károly ezért is vonzódik ősei szülőföldjéhez, Erdélyhez. Saját birtokot is vásárolt magának, ahova évente ellátogat.

A Windsor-ház jelenlegi feje III. Károly, aki anyja, II. Erzsébet 2022. szeptember 8-i halála óta viseli a tisztséget, kornázására azonban csak 2023. május 6-án kerül sor.

II. Erzsébet, aki több mint 70 évig uralkodott, kedvenc kastélyában, Balmoralban hajtotta örök álomra fejét.

A Windsor-háznak Károly az ötödik uralkodója. A tórnöröklési sorban elsőszülött fia, a jelenlegi walesi herceg, Vilmos követi őt, majd az ő gyermekei következnek születésük sorrendjében: György, Sarolta és Lajos.

Világraszóló koronázás

III. Károly megkoronázásának napja 2023. május 6, amit három napos örömünnep – a hétvégét megtoldják a hétfői munakszüneti nappal – tesz feledhetetlenné. Az országszerte megrendezésre kerülő Nagy Koronázási Ebédek nevű utcabál sorozat, világsztárokat felvonultató koncertek, népünnepély a windsori kastélyparkba és jótékonysági gálák várnak a világ minden részéről érkező ünneplők millióira. Nem marad el a királyi üdvözlet sem a Buckingham-palota erkélyéről sem.

Buckingem-palota Londonban

A koronázási ceremónia forgatókönyve alig tér el a régi szokásoktól, bár abban mindenképp rekorder, hogy a 74 éves III. Károly lesz a Monarchia valaha megkoronázott legidősebb uralkodója.

A BBC közvetítésének köszönhetően az egész világ láthatja, ahogy május 6-án a westmisteri apátságban Károly fejére kerül a monarchia elsőszámú jelképe. Ugyanitt zajlott számos elődje, így édesanyja, II. Erzsébet megkoronázása is.

II. Erzsébet 1953. június 2-i megkoronázása médiatörténeti jelentőséggel bír, ez volt az első, teljes egészében élőben közvetített ilyen cermónia. Világszerte mintegy 277 millió ember láthatta és sokáig a legnézettebb televíziós eseménynek számított.

A Buckingham-palota a nyilatkozatában kitért arra, hogy Károly feleségét, Kamillát is megkoronázzák. Ez azért volt lényeges, mert az egykori hercegi pár esküvője óta a brit társadalomban erről folyamatos a vita.

Sokáig az is kétséges volt, hogy Károly kisebbik fia, Harry herceg és felesége, Meghan Markle kap-e meghívást a koronázásra, mvel igen feszült a viszonyuk. Sajtó hírek szerint Harry ott lesz a koronázáskor, de neje és gyerekei nem.

Közel ezer éves hagyomány szerint Károly koronázásán az istentiszteletet a Canterbury érsek tartja. A cermónia koronázási himnuszát pedig Sir Andrew Lloyd Webber, oly sok híres musical szerzője komponálta. Görög ortodox zene is felhangzik majd, mivel Károly ezzel szeretne tisztelegni édesapja, Fülöp edinburgh-i herceg emléke előtt.

További olvasnivalók a koronázási ünnepek heyszíneiről

A Windsor melletti dimbes-dombos 20,2 négyzetkilométeres Windsor Great Park egész évben csodálatos kikapcsolódási lehetőséget kínál. A park évszázadokon át a brit királyi család magán vadászterülete volt, ma viszont ingyen látogatható.

A Windsor Great Park a világ egyik legszebb botanikus kertje. A páratlan gyűjteményű, 220 hektáros parkban a tavasz a leglátványosabb időszak. Csodálatos kaméliái és rhododendronjai látogatók százezreit vonzzák ki a szabadba tavasszal. Csodáld meg Te a színpompás kaméliák szépségét!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük