San Gimignano, a középkori felhőkarcolók toszkán ékköve

San Gimignano látnivalói tökéletes célpont jelentenek egy középkori időutazáshoz. A Toszkánában található, dombra épült település szerkezete, a szűk sikátorok, a terek, a házak, a csodás paloták, a szökőkutak hűen szemléltetik a középkori Itália hangulatát. 

San Gimignano

San Gimignano látnivalói

San Gimignano Olaszországban, a Rómába vezető zarándok- és kereskedelmi út, a Via Francigena fontos állomása volt. A város két nagy, egymással konfliktusban álló család irányítása alatt állt. Gazdagságukat és hatalmukat bizonygatva 72 lakótornyot építettek, amiből 14 maradt fenn. A dombtetőre épült történelmi központ a 14. és 15. századi itáliai művészet számos remekét rejti, ezt felismerve 1990-ben az UNESCO világörökségi listájára is felkerült.

San Gimignano már a Kr. e. 3. században is létezett, jelentéktelen etruszk falu volt. A középkorban a Via Francigena útnak köszönhetően fejlődésnek indult. 1348-ban Firenze fennhatósága alá került, majd a pestisjárvány miatt elnéptelenedett.

A 300 méter magas dombon fekvő települést 8 bejáratú városfal veszi körül. A megmaradt 14 tornyával ma is szinte teljesen úgy néz ki, mint a középkorban.

San Gimignano

San Gimignano

San Gimignano

San Gimignano

San Gimignano

San Gimignano

Farkasné Salamon Bernadett olvasóm is adott egy jó ötletet a faluba látogatóknak. Sajnos én erről már lemaradtam, de ha esetleg még egyszer eljutok a csodás vidékre, biztos ezt sem hagyom ki. Köszönöm a tippet!

“Jázminból van a kerítés… és az étterem bejárata. San Gimignano-ban – Toszkán vidék – ha jártok, a Fattoria San Donatohoz el kell menni... egy csoda.”

San Gimignano

San Gimignano

Nagyon köszönöm Bernadettnek a fotókat és a tippet!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhárom − 8 =