San Gimignano, a középkori felhőkarcolók toszkán ékköve

San Gimignano látnivalói tökéletes célpontot jelentenek egy középkori időutazáshoz. Az olaszországi Toszkánában található, dombra épült település szerkezete, a szűk sikátorai, a terei, bájos házai, csodás palotái, szökőkútjai hűen szemléltetik a középkori Itália hangulatát. San Gimignano legfőbb nevezetességei a tökéletes állapotban fennmaradt, UNESCO világörökségi listára is felkerült középkori lakótornyok, ezekről kapta a „Tornyok városa” és „a középkor Manhattenne” becenevet is.

San Gimignano

San Gimignano rövid története

A „középkori felhőkarcolók” városa, San Gimignano Olaszországban, azon belül Toszkánában, Sienától északnyugatra, Firenzétől délnyugatra helyezkedik el. Egy ókori település romjaira épült, melyet az etruszkok i. e. 3. században alapítottak. A várost a 10. század óta nevezik San Gimignanonak, Szent Geminianus püspök neve után, aki a hagyomány szerint megvédte az itáliaiakat Attila hunjaitól.

A középkorban San Gimignano a Rómába vezető zarándok- és kereskedelmi út, a Via Francigena fontos állomása volt, aminek köszönhetően fejlődésnek indult. 1199-ben a város függetlenítette magát Volterra város püspökségétől.

San Gimignanóban született Szent Fina, vagy Serafina 13. századi olasz szent 1238-ban. 1253-as haláláról azóta is megemlékeznek minden év március 12-én. Tiszteletére szentélyt emeltek, állítólagos háza mind a mai napig megtekinthető.

1262-ben emelték a San Matteo- és a San Giovanni városkapukat. 1288-ban építették a Palzzo del Popolot, majd ezt 1323-ban átépítették.

A város két nagy, egymással konfliktusban álló család irányítása alatt állt. Gazdagságukat és hatalmukat bizonygatva 72 lakótornyot építettek, amiből 13 maradt fenn.

1348-ban a pestisjárvány miatt majdnem teljesen elnéptelenedett. Majd Firenze fennhatósága alá került. Épp ennek a megporpanásnak köszönhető, hogy napjainkig fennmaradtak a középkori vár maradványai, a több mint 6-700 éves templomok, lakóházak, lakótornyok.

1456-ban átépítették a dómot. A reneszánsz stílusú Capella di S. Fina-t 1468-ban építették.

San Gimignano

San Gimignano UNESCO világöröksége

A dombtetőre épült történelmi központ a 14. és 15. századi itáliai művészet számos remekét rejti, ezt felismerve 1990-ben az UNESCO világörökségi listájára is felkerült.

San Gimignano delle belle Torri néven lett világörökség, benne

  • a gazdag patríciuscsaládok eredetileg 72 tornyából („Nemzedékek tornya”) még álló 13,
  • a Palazzo del Popolo az 54 méter magas Torre Grossával.

A város látványos példa arra, hogy milyenek lettek a városok az itálisi feudalizmus korában.

San Gimignano látnivalói

A 300 méter magas dombon fekvő települést 8 bejáratú városfal veszi körül. A megmaradt 13 tornyával ma is szinte teljesen úgy néz ki, mint a középkorban.

San Gimignano

Lakótornyok

A középkori Itáliában a gazdag nemes vagy polgári családok hatalmuk és gazdagságuk fitoktatásaként a városokban mind nagyobb, magasabb kőből épült tornyokat emeltek. A tornyok elsősorban lakhatási céllal épültek, de nemritkán erődként funkcionáltak. Míg például Bolognában vagy Firenzében az ilyen lakótorony a háborúk, földrengések, tűzvészek következtében elpusztultak, addig San Gimignano-ban átvészelték a századok viharait. A tornyok közül csak egy, a Torre Grossa látogatható.

Mivel a „Nemzedékek tornyainak” magassága a Torre Grossa 54 méter magasságát nem haladhatta meg, a két versengő patríciuscsalád azt eszelte ki, hogy két tornyot fog építeni. Így keletkeztek az ikertornyok.

San Gimignano

Templomok

Számos templom, kápolna található a városban. Legismertebb a Collegiata katedrális és a Szent Agostino templom. Freskóik és szobraik, domborműveik a középkori művészet egyedülálló alkotásai.

Palazzo del Popolo – Városháza

A városháza (Palazzo del Popolo) tanácstermének büszkesége Lippo Memmi nagyméretű Maestája (1317). Napjainkban az épület képtárként szolgál, Pinturicchio, Benozzo Gozzoli, Filippino Lippi, Domenico di Michelino, Pier Francesco Fiorentino és más híres művész alkotásai csodálhatók meg.

San Gimignano

Terek, utcák

A város szívében négy kisebb tér található:

  • Piazza della Cisterna,
  • Piazza Duomo, ahol a Collegiata áll,
  • Piazza Pecori,
  • Piazza delle Erbe.
San Gimignano

A két főutca, a Via San Matteo és a Via San Giovanni észak-déli irányban szeli át a várost.

San Gimignano

Farkasné Salamon Bernadett olvasóm is adott egy jó ötletet a faluba látogatóknak. Sajnos én erről már lemaradtam, de ha esetleg még egyszer eljutok a csodás vidékre, biztos ezt sem hagyom ki. Köszönöm a tippet!

San Gimignano

„Jázminból van a kerítés… és az étterem bejárata. San Gimignano-ban – Toszkán vidék – ha jártok, a Fattoria San Donatohoz el kell menni... egy csoda.”

San Gimignano

San Gimignano híres fehér boráról, a Vernaccia di San Gimignanoról is, melyet a környéken termesztett szőlőből állítanak elő.

San Gimignano

Közlekedés San Gimignano-ban

A történelmi belvárosba csak külön behajtási engedéllyel lehet közlekedni gépjárművel. A városfalon kívüli részen kiépített fizető parkolóban tehetjük le az autót. A település akadálymentes. A belvárost érintően helyijáratos kisbusz is közlekedik.

Nagyon köszönöm Bernadettnek a jázminos fotókat és a tippet!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük