Tihanyi Levendula Fesztivál 2018

Tihanyi Levendula Fesztivál meghívót hoztam. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a tihanyi Németh László Művelődési Ház az idén már XIV. alkalommal rendezi meg a Levendula Heteket. A fesztivál 2018. június 15-től július 1-ig tart, de a levendula korai virágzása miatt a szedd magad akció azonban csak június 22-ig vagy a készlet erejéig tart.

Tihanyi Levendula

Tihanyi Levendula Fesztivál

levendula népszerűsége évek óta töretlen. Nem csak dísznövény, de kitűnő fűszernövény és rengeteg pozitív hatása miatt gyógynövény is egyben. Gyógyhatásának jelentőségét mutatja, hogy az Év Gyógynövénye 2018 címet is elnyerte.

Június közepétől szerte az országban rendeznek levendula napokat, heteket. A legismertebb mind közül a Tihanyi Levendula Fesztivál és a Pannonhalmi Levendula Hetek. A két dunántúli városban van a legnagyobb hagyománya a levendula termesztésnek.

A levendula nem őshonos hazánkban, csak az 1920-as évek közepétől termesztik nagy mennyiségben. Az első magyarországi levendula ültetvény Tihanyhoz köthető. Bittera Gyula, a neves gyógynövény-szakértő az 1920-as években Tihanyban ültette a Franciaországból hozott első virágokat.

A Tihanyi-félsziget fél-mediterrán éghajlata, a levendula földek déli fekvése és a vulkáni alapkőzet ideális körülményeket biztosít a levendulának. Magas illóolaj tartalma miatt méltán népszerű.

A levendulával való ismerkedést érdemes a Levendula Ház Látogatóközpontban kezdeni. A Tihanyi-félsziget és a levendula történetét bemutató kiállítás egész évben látogatható.

Tihanyi Levendula Ház

A Levendula Fesztivál több kulturális program mellett kirakodó vásárral, kézműves foglalkozásokkal, népi játszóházakkal, levendulás lekvárfőzéssel csalogatja az érdeklődőket.

A végtelen levendulamezők megcsodálása mellett érdemes Szedd magad keretében begyűjteni a család egész évre szükséges levendula mennyiségét.

A fesztivál 2018. június 15-től július 1-ig tart, de a levendula korai virágzása miatt a szedd magad akció azonban csak június 22-ig vagy a készlet erejéig tart.

További látnivalók a közelben

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük