Bologna látnivalói: az első egyetem városa

Bologna a vörös téglás paloták, templomok, tornyok és árkádok városa. Ez utóbbiak jelentőségét mutatja, hogy 2021-ben az UNESCO viágörökségi listájára is felkerültek. Az olaszországi városban található a világ legrégibb, mai is működő egyeteme. A magas színvonalú oktatás a város több pontján zajlik. Az impozáns középkori egyetemi épületben már nincs tanítás, az a városi könyvtárnak ad helyet. Sokan a világszerte híres gasztronómiája miatt keresik fel. Tegyünk egy sétát Bologna látnivalói között!

Bologna

Bologna az olaszorzsági Emilia-Romagna régió székhelye. A Pó-síkságon, az Appenninek szomszédságában, pontosabban a Reno- és Savena-folyó között terül el. Lakosságát tekintve a hetedik legnagyobb olasz város.

Bologna rövid történelme

Bolognát az i. e. 5. században alapították az etruszkok Felsina néven. A területen ezt megelőzően pásztorok, földművesek laktak. A település a hegyen található, temetővel körülvett szentély körül alakult ki. A római időkben Bononiának hívták, ekkor 2 főutcája volt.

Az 5. században Petronius püspök alatt megépült a Santo Stefano-templomegyüttes. 728-ban a longobárdok elfoglalták a várost.

A 11. században szabad kommuna alakult a városban. 1088-ban alapították az egyetemet, amely a legelső volt Európában. A város 1167-ben csatlakozott a Lombard Ligához a német-római császár elleni küzdelemben.

Bologna látnivalói, élen a világ legrégebbi egyetemével

Az olaszországi városban, Emilia-Romagna régió székhelyén 1088-ban alapították az egyetemet, amely a legelső volt Európában, ami egyetemi végzettséget adott. Ezért szokták a város „tudós” jelzővel is illetni. Ez a világ első, máig működő egyeteme. Jelenleg hozzávetőlegesen 90 000 diákot képeznek itt.

Bologna

Bolognai egyetem

Főként jogi tanulmányok folytak itt a kezdeti időkben, ahol a diákok anyagi felajánlás ellenében folyamatos képzést kaptak mestereiktől.

Bologna

Az elmúlt évszázadok alatt neves egyéniségek is megfordultak, pl.: Dante, Petrarca, Kopernikusz. Jogi kara mellett Európa-szerte elismert orvosi karral, majd később teológiával is rendelkezett.

Bologna

Lépcső köti össze a belső udvart az emelettel.

Bologna

Egykor itt tanuló diákok családi címerei.

Bologna

A jelenleg városi könyvtárként működő épületben látogatható a hajdani anatómiai előadóterem.

Bologna

Az anatómiai terem famennyezete.

Bologna

Az udvar árkádjai alatt és a folyosókon rengeteg festett címert láthatunk, az egykori hallgatók emlékeit, akik között néhány magyarral is találkozhatunk.

Bologna

Középen magyar diák címer az egyetem folyosóján.

Bologna

Az első magyar diák 1221-ben iratkozott be a bolognai egyetemre: Jeles Pál mesternek nevezték.

Bologna

1463 és 1466 között nevezetes diákjai voltak az egyetemnek: Vitéz János és a krakkói egyetemről Bolognába került Bakócz Tamás.

Bologna

A Stabat Mater Szalon. 1842-ig az egyetemen folytatta tanulmányait Donizetti. 1869-ben nevezték el a termet.

Bologna

Korábban a könyvállomány alapját azok a könyvek alkották, amelyek az 1219-30-as években a domonkos rendhez tartozó diákok, egyetemisták birtokában voltak.

Bologna

A 200 ezer kötetes egyetemi könyvtárban felbecsülhetetlen értékű kéziratokat is őriznek.

Bologna
A termekben, folyosókon és a lépcsőkön 6000 festett címer látható.
Bologna

Az épület egyetemi funkciója 1803-ban szűnt meg. Jelenleg a könyvtárnak ad otthont.

Bologna

Piazza Maggiore

Bologna legismertebb terét mai formájában a 15. században alakították ki. Korábban piactér volt.

Bologna tornyai

A 12-13. században valószínűleg 180 torony is volt Bolognában. Nemcsak Pizzában, itt is vannak ferdetornyok. A Piazza di Porta Ravegnanán álló Asinelli (a magasabb) és Garisenda (az alacsonyabb) torony a 12. század elején épült, a tornyok egymás felé dőlnek.
Érdemes felmászni a tornyokba, hogy a magasból is megcsodálhassuk a vörös téglás palotákat.

Bolognai múzeumok

  • Museo Civico Archeologico,
  • Egyetemi Múzeum,
  • Pinacoteca Nazionale di Bologna (Bolognai Nemzeti Galéria),
  • Földtani Múzeum

Templomok

  • San Petronio-bazilika – Olaszország legnagyobb bazilikáinak egyike.
  • Santo Stefano-bazilika,
  • San Domenico-bazilika

Bologna árkádjai

Bologna a Guiness-rekordok könyvébe is bejegyzett árkádsorai egyedülállóak a világon, 2021-ben az UNESCO világörökségi listára is felkerültek. Szinte minden belvárosi házhoz tartozik egy gyönyörű árkádsor.

A város felett magasodó Santuario di Madonna di San Luca-bazilikához a világ leghosszabb, 3,8 km-es, 666 boltívből álló, fedett árkádsora vezet fel. A templom nevét a Szent Lukács által festett Madonna képről kapta.

Bologna gasztonómiája, a Quadrilatero negyed

Bolognát „a kövér város” néven is emlegetik, ezzel is hangsúlyozozva, hogy a helyiek számára fontos elengedhetetlenül fontos az étkezés kultúrája. A bolognaiak kifejezetten büszkék a kézzel készített friss tésztáikra, például a különbféle töltelékkel és szószokkal tálalt tortellinikre, és a bolognai ragura, amit hosszú, lapos tagliatelle tésztával esznek. Erre azért figyelni kell, mert a bolognai éttermekben szinte sértésnek számít, ha híres mártásukat spagettivel rendeljük, ami amerikai találmány.

Érdemes megkóstolni a mortadellát, a parmezánt és culattát, ami finom helyi sonka fajta.

Bologna egyik leghangulatosabb része a Quadrilatero negyed, amit a helyiek Bologna hasának hívnak. A szűk macskaköves utcák ételstandjai, kávézói és kisvendéglői mellett itt található az óváros legrégebbi piaca. A 12. század óta működő Mercato di Mezzon, azaz Középső piacon, azontúl, hogy friss árukat vásárolhatunk, leülhetünk egy kávéra vagy étkezésre is.

A közelben található Bologna legrégebbi, 1465-től ismert Osteria del Sole nevű tavernája. A Quadrilateróban található a város egyik legszebb és legfontosabb műemléke, az Archiginnasio-palota is. Ez az egyetem egykori főépülete, amely ma a városi könyvtárnak ad otthont. Itt működik az úgynevezett anatómiai teátrum is.

Nagyon köszönöm a fotókat Pajorné Kiss Editnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük