Bologna látnivalói: az első egyetem városa

Bologna a vörös téglás paloták, templomok, tornyok és árkádok városa. Ez utóbbiak jelentőségét mutatja, hogy 2021-ben az UNESCO viágörökségi listájára is felkerültek. Észak-Olaszország Emilia-Romagna régiójának fővárosában található a világ legrégibb, mai is működő egyeteme. A magas színvonalú oktatás a város több pontján zajlik. Az impozáns középkori egyetemi épületben már nincs tanítás, az a városi könyvtárnak ad helyet. Bologna rengeteg látnivalóval, gazdag történelemmel, lenyűgöző építészettel és ínycsiklandó gasztronómiával büszkélkedhet, így tökéletes választás egy hétvégi kiruccanáshoz vagy akár egy hosszabb nyaraláshoz is. Tarts velem és együnk egy sétát Bologna látnivalói között!

Bologna

Bologna az olaszorzsági Emilia-Romagna régió székhelye. A Pó-síkságon, az Appenninek szomszédságában, pontosabban a Reno- és Savena-folyó között terül el. Lakosságát tekintve a hetedik legnagyobb olasz város.

Bologna rövid történelme

Bolognát az i. e. 5. században alapították az etruszkok Felsina néven. A területen ezt megelőzően pásztorok, földművesek laktak. A település a hegyen található, temetővel körülvett szentély körül alakult ki. A római időkben Bononiának hívták, ekkor 2 főutcája volt.

Az 5. században Petronius püspök alatt megépült a Santo Stefano-templomegyüttes. 728-ban a longobárdok elfoglalták a várost.

A 11. században szabad kommuna alakult a városban. 1088-ban alapították az egyetemet, amely a legelső volt Európában. A város 1167-ben csatlakozott a Lombard Ligához a német-római császár elleni küzdelemben.

Bologna látnivalói, élen a világ legrégebbi egyetemével

Az olaszországi városban, Emilia-Romagna régió székhelyén 1088-ban alapították az egyetemet, amely a legelső volt Európában, ami egyetemi végzettséget adott. Ezért szokták a város „tudós” jelzővel is illetni. Ez a világ első, máig működő egyeteme. Jelenleg hozzávetőlegesen 90 000 diákot képeznek itt.

Bologna

Bolognai egyetem: Archiginnasio palota

Az Archiginnasio a Bolognai Egyetem egykori főépülete, lenyűgöző anatómiai színházzal.

Főként jogi tanulmányok folytak itt a kezdeti időkben, ahol a diákok anyagi felajánlás ellenében folyamatos képzést kaptak mestereiktől.

Bologna

Az elmúlt évszázadok alatt neves egyéniségek is megfordultak, pl.: Dante, Petrarca, Kopernikusz. Jogi kara mellett Európa-szerte elismert orvosi karral, majd később teológiával is rendelkezett.

Bologna

Lépcső köti össze a belső udvart az emelettel.

Bologna

Egykor itt tanuló diákok családi címerei.

Bologna

A jelenleg városi könyvtárként működő épületben látogatható a hajdani anatómiai előadóterem.

Bologna

Az anatómiai terem famennyezete.

Bologna

Az udvar árkádjai alatt és a folyosókon rengeteg festett címert láthatunk, az egykori hallgatók emlékeit, akik között néhány magyarral is találkozhatunk.

Bologna

Középen magyar diák címer az egyetem folyosóján.

Bologna

Az első magyar diák 1221-ben iratkozott be a bolognai egyetemre: Jeles Pál mesternek nevezték.

Bologna

1463 és 1466 között nevezetes diákjai voltak az egyetemnek: Vitéz János és a krakkói egyetemről Bolognába került Bakócz Tamás.

Bologna

A Stabat Mater Szalon. 1842-ig az egyetemen folytatta tanulmányait Donizetti. 1869-ben nevezték el a termet.

Bologna

Korábban a könyvállomány alapját azok a könyvek alkották, amelyek az 1219-30-as években a domonkos rendhez tartozó diákok, egyetemisták birtokában voltak.

Bologna

A 200 ezer kötetes egyetemi könyvtárban felbecsülhetetlen értékű kéziratokat is őriznek.

Bologna

Bologna

A termekben, folyosókon és a lépcsőkön 6000 festett címer látható.

Az épület egyetemi funkciója 1803-ban szűnt meg. Jelenleg a könyvtárnak ad otthont.

Bologna

Piazza Maggiore

A Piazza Maggiore a város főtere, tele kávézókkal, éttermekkel és történelmi épületekkel, mint a Palazzo d’Accursio és a Basilica di San Petronio. Bologna legismertebb terét mai formájában a 15. században alakították ki. Korábban piactér volt.

Bologna tornyai – Due Torri

A 12-13. században valószínűleg 180 torony is volt Bolognában, így San Gimignano mellett méltán viselhette a tornyok városa nevet. Nemcsak Pizzában, itt is vannak ferdetornyok. A Piazza di Porta Ravegnanán álló Torre Asinelli (a magasabb) ésa Torre Garisenda (az alacsonyabb) torony a 12. század elején épült, a tornyok egymás felé dőlnek. A Torre Asinellire fel lehet mászni, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a városra és a vörös téglás palotákra.

Bologna tornyai

Bolognai múzeumok

 • Museo Civico Archeologico: a régészeti múzeum etruszk, római és görög műtárgyak lenyűgöző gyűjteményének ad otthont.
 • Egyetemi Múzeum,
 • Pinacoteca Nazionale di Bologna (Bolognai Nemzeti Galéria): olasz mesterek, mint Raphael, Titian és Parmigianino műveit őrzi.
 • Földtani Múzeum

Templomok

 • San Petronio-bazilika: Olaszország legnagyobb bazilikáinak egyike, város védőszentjének tiszteletére épült, és a középkori építészet remekműve.
 • Santo Stefano-bazilika (Basilica di Santo Stefano): nyolc egymásba épített templomból álló komplexum, mely Bologna egyik legrégebbi temploma.
 • San Domenico-bazilika
 • Santuario della Madonna di San Luca: a város fölé magasodó dombtetőn fekvő szentélytől páratlan kilátás nyílik Bolognára. Egy hosszú, 666 boltíves úton keresztül közelíthető meg.

Bologna árkádjai

Bologna a Guiness-rekordok könyvébe is bejegyzett árkádsorai egyedülállóak a világon, 2021-ben az UNESCO világörökségi listára is felkerültek. Szinte minden belvárosi házhoz tartozik egy gyönyörű árkádsor.

A város felett magasodó Santuario di Madonna di San Luca-bazilikához a világ leghosszabb, 3,8 km-es, 666 boltívből álló, fedett árkádsora vezet fel. A templom nevét a Szent Lukács által festett Madonna képről kapta.

A város fontos vállalkozásoknak is otthont ad –a motorkerékpárokat gyártó Ducati, és a Lamborghini és a Maserati luxusautó-gyártó is itt található.

Kis Velence – La Piccola Venezia

A Kis Velence egy olyan csatornahálózat utolsó maradványa, amelyet a múltban nagy mennyiségű áru szállítására használtak. ha kiváncsiak vagyunk a rejtett szépségre, akkor ki kell nyitnia egy kis ajtóval ellátott ablakot a Via Piella 14-ben. Innen láthatjuk a Velencére emlékeztető csatornát, ami közvetlenül az egyik régi ház fala mögött fut.

KIs Velence Bolognában

Bologna gasztonómiája, a Quadrilatero negyed

Bolognát „a kövér város” néven is emlegetik, ezzel is hangsúlyozozva, hogy a helyiek számára fontos elengedhetetlenül fontos az étkezés kultúrája. A bolognaiak kifejezetten büszkék a kézzel készített friss tésztáikra, például a különbféle töltelékkel és szószokkal tálalt tortellinikre, és a bolognai ragura, amit hosszú, lapos tagliatelle tésztával esznek.

Bologna a gasztronómiai élvezetek városa, itt született a tagliatelle, a ragù alla bolognese és a tortellini. Számos étteremben és trattoriában kóstolhatjuk meg a helyi specialitásokat. A bolognai éttermekben szinte sértésnek számít, ha híres mártásukat spagettivel rendeljük, ami amerikai találmány.

Érdemes megkóstolni a mortadellát – ami szintén innen ered -, a parmezánt és culattát, ezutóbbi finom helyi sonka fajta.

Bologna egyik leghangulatosabb része a Quadrilatero negyed, amit a helyiek Bologna hasának hívnak. A szűk macskaköves utcák ételstandjai, kávézói és kisvendéglői mellett itt található az óváros legrégebbi piaca. A 12. század óta működő Mercato di Mezzon, azaz Középső piacon, azontúl, hogy friss árukat vásárolhatunk, leülhetünk egy kávéra vagy étkezésre is.

A közelben található Bologna legrégebbi, 1465-től ismert Osteria del Sole nevű tavernája. A Quadrilateróban található a város egyik legszebb és legfontosabb műemléke, az Archiginnasio-palota is. Ez az egyetem egykori főépülete, amely ma a városi könyvtárnak ad otthont. Itt működik az úgynevezett anatómiai teátrum is.

A Mercato delle Erbe fedett piaca igazi kincsesbánya a friss élelmiszerek és helyi termékek szerelmeseinek.

Ne hagyjuk ki a gelato élvezetét sem! Bologna számos kiváló fagylaltozónak ad otthont, ahol ínycsiklandó ízek közül választhatunk.

Tippek a Bologna felfedezéséhez

 • A városközpont gyalogosan is könnyen bejárható.
 • Bologna Card vásárlásával ingyenes belépést kaphatunk számos múzeumba és látnivalóba, sőt, a tömegközlekedést is ingyenesen használhatjuk.
 • A nyári hónapokban forró lehet az időjárás, ezért érdemes naptejjel és kalappal felszerelkezni.

Több más olasz városhoz hasonlóan Bolognába is eljuthatunk FlixBussal.

Bologna, más néven a „Vörös Város”, Észak-Olaszország Emilia-Romagna régiójának fővárosa. Gazdag történelemmel, lenyűgöző építészettel és ínycsiklandó gasztronómiával büszkélkedhet, így minden évszakban tökéletes választás egy hétvégi kiruccanáshoz vagy hosszabb nyaraláshoz. Olvasónk a márciusi virágos Bologna felfedezésére hív bennünket fényképeivel.

További olvasnivalók Olaszországból

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük