Bélkő-hegy vadregényes sziklavilága

Az országszerte híres román kori műemléket, a Bélapátfalvai apátsági templomot érdemes egy kellemes túrával egybekötve megtekinteni. A Bélkő-hegy vadregényes sziklavilága minden évszakban feledhetetlen arcát mutatja. A sziklamászás és via ferrata szerelmesei egyelőre sajnos még nem hódolhatnak kalandos szenvedélyüknek.

Bél-kő, Bélkő-hegy

A Bükk alján, Egertől északra találjuk Bélapátfalvát. A település a nevét a Bél nemzetségről kapta. Apátságát II. Kilit egri püspök alapította1232-ben a ciszterci szerzeteseknek. A Bélapátfavi ciszterci apátság, hajdani nevén a bélháromkúti apátság temploma a román stílusi építészet jeles emléke. A 14.-15. században gótikussá alakították, a berendezése pedig barokk.

“Egy újabb sétát tettünk a Bélkőn. Imádom ezt a helyet!” – ezek a szavakkal kaptunk fotókat Mészáros Henriettől.

Bélkő-hegy

A Bélkő-hegyet gyakran röviden csak Bélkő vagy Bél-kő írásmóddal látjuk. Tekintettel arra, hogy egy hegyről beszélünk, a Bélkő-hegy a hivatalos megnevezés.

A Bélkő-hegy fehérlő szikláit a középső és késő triász korban képződött mészkő alkotja. A hegy oldalában 1963-ig két mészkőbányában folyt a termés. Ennek nyomait látjuk most, a lépcsőket vájárok kétkezi munkája alakította ki.

Amikor a bányafal veszélyessé vált, a bányászatot a hegygerinc tetején folytatták. A felső kőbánya 2000-ig, a Bélapátfalvi Cementgyár bezárásáig üzemelt. Ennek eredményeként a hegy eredeti lapos csúcsa eltűnt. Ma úgy néz ki a hegy, mintha legyalulták volna. A kilátás viszont továbbra is fantasztikus.

Bé-kő

2002-ben mászó utak épültek, 2003-ban adták át a Bélkő Tanösvényt. 2008-ban a Bükki Nemzeti Park tulajdonába került, ekkor minden sziklamászást és ehhez kapcsolódó fejlesztési lehetőséget betiltottak. A 150 m magas és 700 m széles sziklafal alkalmas lenne arra, hogy Magyarország legnagyobb mászóparadicsomává váljon. A sziklamászás jelenleg is tiltott, így via ferrata kialakítására sincs remény.

A sziklák tövében ritka, védett növények is megbújnak. Hazánkban egyedül itt található meg a fokozottan védett szirti pereszlény. De találkozhatunk a szintén ritka és fokozottan védett korai szegfűvel és magyarföldi husánggal is.

Nagyon köszönjük a gyönyörű fotókat Mészáros Henriettnek!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 163
  • 6
  •  
  •  
  • 163
  •  
  • 6
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük