Pilisborosjenői Teve-szikla és a Kevélyhegyi tanösvény

A különleges sziklaalakzatok kedvelői számára kihagyhatatlan a Pilisborosjenőről és Pilisvörösvárról is egyszerű túrán elérhető Teve-szikla. A Kevélyhegyi tanösvényen haladva nem csak a kétpupú tevére hasonlító sziklát csodálhatjuk meg, de feljuthatunk a fantasztikus kilátást nyújtó a Nagy-Kevély csúcsára is, ami a legtöbb környékbeli túraútvonal célpontja.

Teve-szikla Pilisborosjenőn

Teve-szikla Pilisborosjenőn

Budapest környékén túrázva gyerekekkel szinte kötelező kirándulóprogram a Pilisben található Teve-szikla. A sziklaformáció elnevezését nem kell különösebben magyarázni. Nevét arról kapta, hogy legmagasabb sziklái oldalról egy kétpupú tevére hasonlítanak.

A Pilis délkeleti szélén a Dunántúli-Középhegységben található szikla 254 méteren fekszik a tengerszint felett. A terület Pilisbrosjenőhöz tartozik, de Pilisvösrösvártól is megközelíthető.

A dolomitból álló szikla kb. 220 millió évvel ezelőtt képződött. A sziklát hévizes oldatok tették ellenállóvá, így tudott kiemelkedni a környezetéből. Sziklát különböző rétegek alkotják. A legalsó réteg a tenger visszahúzódásáig víz alatt állt, a következő rétegeken már felfedezhető a tenger hordalékának lerakódása. A híres szikla és a környező kövek a vöröses színüket a kicsapódott vastartalomnak köszönhetik.

Teve-szikla Pilisborosjenőn

Kevélyhegyi tanösvény

Hosszabb túrára vágyóknak érdemes végigjárni a Kevélyhegyi tanösvényt, aminek egyik állomása a Teve-szikla.

Kevélyhegyi tanösvény látnivalói

Teve-szikla látogatása

A Kevélyhegyi tanösvény az év bármely napján szabadon és ingyenesen bejárható. Ugyan a sziklára való femászás nincs tiltva, de amellett, hogy balesetveszélyes, kárt is okozhatunk a különleges képződményben.

Pilisborosjenőről kb. egy órás túrával elérhetjük a Teve-sziklát. Ha a Nagy-Kevélyre is fel szeretnénk mászni, akkor 3-4 órás túrával számoljunk.

Teve-szikla Pilisborosjenőn

Tipp: A környék ősszel mutatja a legszebb arcát, amikor környék lombhullató fái mesés színekbe öltöznek.

Nagyon köszönöm a fotókat Mészáros Henriettnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük