Csodálatos levendulamező a Pilis lábánál

A 2018-as év gyógynövényének választott levendula népszerűsége töretlen. Ha csodás levendulamezőt szeretnénk látni vagy esetleg beszereznénk magunknak pár illatozó csokrot, nem kell nagy távolságokat megtennünk. Nem kell Provence-ig utaznunk, sőt a még Tihanyba vagy Pannonhalmára sem. Bár merre is élünk az országban biztos találunk egy levendulást, amit maximum egy órás autóúttal megközelíthetünk.  Nézzük, milyen a Kevélyhegyi Levendulás, egy csodálatos levendulamező a Pilis lábánál!

levendulamező a Pilis lábánál

Levendulamező a Pilis lábánál

A Budapest közelében található virágtengerről egyik olvasónk készített csodás fotókat. Pilisborosjenőn, a Pilis lábánál 2016-ban nyílt meg a levendulás a nagyközönség előtt.

levendulamező a Pilis lábánál

Többen úgy gondolják, hogy a levendula őshonos növény nálunk is. Bár a középkori kolostorkertekben mindig is termesztették gyógyhatásai miatt, az 1920-as évek közepéig nem igen volt ismert hazánkban. Bittera Gyula, a kor neves gyógynövény-szakértője ekkor telepítette az első levendula ültetvényt Tihanyban.

A Tihanyi-félsziget fél-mediterrán éghajlata, a levendula földek déli fekvése és a vulkáni alapkőzet ideális körülményeket biztosított a levendulának. A kiváló minőségű, a francia földön termettnél több illóolajat tartalmazó tihanyi levendula méltán lett világhírű.

levendulamező a Pilis lábánál

Ma már a legtöbb levendulát a Pannonhalmi Apátság fűszerkertjében termelik és itt dolgozzák fel a legnagyobb mennyiségben is.

levendulamező a Pilis lábánál

Nagyon köszönöm a fotókat Song Seul Seulnak!

Kevélyhegyi Levendulamező

Info a a levendulamező hivatalos oldaláról:

„2018-ban az első virágzás leszüretelésére június 6 és június 24 között lesz lehetősége a látogatóinknak! Levendulamezőnk kapuja a hét minden napján, 9 és 20 óra között nyitva áll az érdeklődők előtt. A szedd magad akcióban, a tőlünk vásárolt papírzacskókkal lehet részt venni, melyek mérettől függően 1000 és 2800 forintért kaphatóak. A zacskókba nem csak levendulát, hanem fűszernövényeket is szedhetnek! A látogatás és a fotózás idén is ingyenes! A készlet erejéig metszőollót is tudunk biztosítani. A visszajelzések alapján, idén egy részt kutyus mentes övezetté nyilvánítottunk, de a mező többi részén továbbra is szívesen látjuk a szőrős négylábúakat.”

A Kevélyhegyi Levendulamezőt a Kevélyhegyi tanösvényen is elérhetjük, érintve a Teve-sziklát és az Egri vár másolatát.

További olvasnivalók hasonló témában

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük