Linderhofi kastély, a bajor tündérkirály egyetlen befejezett kastélya

A bajor tündérkirálynak hívott II. Lajos épületei közül legismertebb a mesebeli Neuschwanstein kastély, sőt sokan nem is tudják, hogy más kastélyok építése is köthető a nevéhez. A gyönyörű parkkal övezett Linderhofi kastély nem csak a király kedvence volt, a mai látogatókat is rendre elbűvöli.

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély története

II. Lajos nagy tisztelője volt XIV. Lajosnak, a Napkirálynak. Egy 1867-ben, Versailles-ban tett látogatása hatására érett meg benne a gondolat, hogy egy hatalmas parkkal rendelkező kastélyt épít. 1869-ben vásárolta meg Linderhof területét, ahol apja II. Miksa már birtokolt egy vadászházat.

A világtól elmenekülő király Georg Dollmann építész vezetésével építtette meg 1870-1878-ig a királyi villát. Ez volt az egyetlen kastély, amelynek befejezését megérte. A Starnberger-tóban bekövetkezett haláláig ez maradt kedvenc tartózkodási helye.

A gyönyörű teraszos kert legszebb éke a medence, aminek közepén aranyozott  virágok közül szökik a magasba a 30 méteres szökőkút.

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély

Linderhof kastély termei

A kastély termeiben itt is tilos a fotózás, így csak elmesélni tudom a látnivalókat. A vörös márványoszlopokkal körbevett előcsarnok közepét XIV. Lajos, a Napkirály bronz lovasszobra uralja. A szobor feletti sugárkoszorún a Bourbonok jelmondata a „Nec Pluribus Impar” (mindenek felett álló) olvasható.

A Nyugati Gobelinszobában, melyet zeneszobának is hívnak párizsi gobelinműhely által készített bútorhuzatok gondoskodnak a rokokó hangulatról. A gazdagon díszített fogadószoba, a trónterem funkciót is betöltötte. A király íróasztalán aranyozott írószerek és díszes óra emlékeztet arra, hogy bár mennyire is elvonulni vágyott a király, néma bizony dolgoznia is kellett.

A királykék hálószobát színházi díszletmester tervezte, 1884-ben a kastély legnagyobb termévé alakították át. A márványoszlopok, mennyezeti freskók az antik világ mitológiai alakjainak hódolnak. A 108 gyertyával világító kristálycsillár fénye képes volt a hatalmas szoba minden zugát beragyogni.

A hálószobához csatlakozó királyi öltöző falain a francia udvari élet elevenedik meg, köztük XV. Lajos szeretője, Dubarry grófnő portréja is látható. Az élénk piros étkező lesüllyeszthető asztalán (a földszinten megterített asztalt emelő szerkezettel juttatták fel a magányba burkolózó uralkodóhoz) virágmintákkal ékesített meisseni porcelán hívja magára a figyelmet.

A keleti gobelin teremben a görög mitológia alakjai és jelenetei láthatók. A kastély legpompázatosabb terme a déli oldalon álló Tükörterem. A fehér-arany színkombinációjú faltáblákra illesztett tükrök megsokszorozzák a terem eleganciáját, a helyiséget a végtelenség illúziójába emelik.

Linderhofi kastély kertje

A kastély épületegyüttesét 80 hektáros reneszánsz stílusú teraszok és barokk mintára készült virágteraszok ölelik körül.

A kastély mögött 30 márvány lépcsőfokos kaszkádon folyik a vizet köpő Neptun-csoportos medencébe.

Linderhofi kastély

Ovális, árnyékos lugasokon át juthatunk el a pavilonokkal díszített kertbe. A Marokkói ház az 1878-as párizsi világkiállításra készült kereskedelmi pavilonnak, minden hozzávaló keletről érkezett. Bár a házat a kiállítás után eladták, 1982-ben idekerült a kastélyparkba. A Mór kerti lak szintén II. Lajos az orientális művészet iránt érzett szenvedélyes imádatát mutatja.

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély

A teraszok déli lejtője egy rokokó színházat formál. Legszebb része a Vénusz alakkal díszített klasszicista körtemplom.

Linderhofi kastély

A kert egy eldugott pontján, egy sziklaajtón keresztül juthatunk be a Vénusz barlangba. Ez egy mesterségesen kialakított cseppkőbarlang, amit a Wagner-imádat hívott életre. A fali festmény Tannhausert ábrázolja Vénusz karjai között a Hörsel hegyen. A tó, a csónak, a fények alkalmat adtak arra, hogy az álomvilágban élő király átélhesse Wagner Tannhauser operájának fantasztikus jelenetét.

A kor legkorszerűbb műszaki berendezései gondoskodtak arról, hogy vízalatti megvilágítással, mesterséges víz alatti hullámok keltésével teljes legyen az illuzió.

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély

II. Lajos további kastélyai

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük