Linderhofi kastély, a bajor tündérkirály egyetlen befejezett kastélya

A bajor tündérkirálynak hívott II. Lajos épületei közül legismertebb a mesebeli Neuschwanstein kastély, sőt sokan nem is tudják, hogy más kastélyok építése is köthető a nevéhez. A gyönyörű parkkal övezett Linderhofi kastély nem csak a király kedvence volt, a mai látogatókat is rendre elbűvöli.

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély

II. Lajos nagy tisztelője volt XIV. Lajosnak, a Napkirálynak. Egy 1867-ben, Versailles-ban tett látogatása hatására érett meg benne a gondolat, hogy egy hatalmas parkkal rendelkező kastélyt épít. 1869-ben vásárolta meg Linderhof területét, ahol apja II. Miksa már birtokolt egy vadászházat.

A világtól elmenekülő király Georg Dollmann építész vezetésével építtette meg 1870-1878-ig a királyi villát. Ez volt az egyetlen kastély, amelynek befejezését megérte. A Starnberger-tóban bekövetkezett haláláig ez maradt kedvenc tartózkodási helye.

A gyönyörű teraszos kert legszebb éke a medence, aminek közepén aranyozott  virágok közül szökik a magasba a 30 méteres szökőkút.

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély

Linderhof kastély termei

A kastély termeiben itt is tilos a fotózás, így csak elmesélni tudom a látnivalókat. A vörös márványoszlopokkal körbevett előcsarnok közepét XIV. Lajos, a Napkirály bronz lovasszobra uralja. A szobor feletti sugárkoszorún a Bourbonok jelmondata a “Nec Pluribus Impar” (mindenek felett álló) olvasható.

A Nyugati Gobelinszobában, melyet zeneszobának is hívnak párizsi gobelinműhely által készített bútorhuzatok gondoskodnak a rokokó hangulatról. A gazdagon díszített fogadószoba, a trónterem funkciót is betöltötte. A király íróasztalán aranyozott írószerek és díszes óra emlékeztet arra, hogy bár mennyire is elvonulni vágyott a király, néma bizony dolgoznia is kellett.

A királykék hálószobát színházi díszletmester tervezte, 1884-ben a kastély legnagyobb termévé alakították át. A márványoszlopok, mennyezeti freskók az antik világ mitológiai alakjainak hódolnak. A 108 gyertyával világító kristálycsillár fénye képes volt a hatalmas szoba minden zugát beragyogni.

A hálószobához csatlakozó királyi öltöző falain a francia udvari élet elevenedik meg, köztük XV. Lajos szeretője, Dubarry grófnő portréja is látható. Az élénk piros étkező lesüllyeszthető asztalán (a földszinten megterített asztalt emelő szerkezettel juttatták fel a magányba burkolózó uralkodóhoz) virágmintákkal ékesített meisseni porcelán hívja magára a figyelmet.

A keleti gobelin teremben a görög mitológia alakjai és jelenetei láthatók. A kastély legpompázatosabb terme a déli oldalon álló Tükörterem. A fehér-arany színkombinációjú faltáblákra illesztett tükrök megsokszorozzák a terem eleganciáját, a helyiséget a végtelenség illúziójába emelik.

A kastély épületegyüttesét 80 hektáros reneszánsz stílusú teraszok és barokk mintára készült virágteraszok ölelik körül.

A kastély mögött 30 márvány lépcsőfokos kaszkádon folyik a vizet köpő Neptun-csoportos medencébe.

Linderhofi kastély

Ovális, árnyékos lugasokon át juthatunk el a pavilonokkal díszített kertbe. A Marokkói ház az 1878-as párizsi világkiállításra készült kereskedelmi pavilonnak, minden hozzávaló keletről érkezett. Bár a házat a kiállítás után eladták, 1982-ben idekerült a kastélyparkba. A Mór kerti lak szintén II. Lajos az orientális művészet iránt érzett szenvedélyes imádatát mutatja.

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély

A teraszok déli lejtője egy rokokó színházat formál. Legszebb része a Vénusz alakkal díszített klasszicista körtemplom.

Linderhofi kastély

A kert egy eldugott pontján, egy sziklaajtón keresztül juthatunk be a Vénusz barlangba. Ez egy mesterségesen kialakított cseppkőbarlang, amit a Wagner-imádat hívott életre. A fali festmény Tannhausert ábrázolja Vénusz karjai között a Hörsel hegyen. A tó, a csónak, a fények alkalmat adtak arra, hogy az álomvilágban élő király átélhesse Wagner Tannhauser operájának fantasztikus jelenetét.

A kor legkorszerűbb műszaki berendezései gondoskodtak arról, hogy vízalatti megvilágítással, mesterséges víz alatti hullámok keltésével teljes legyen az illuzió.

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély

II. Lajos további kastélyai

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1.1K
  • 1
  •  
  •  
  • 1.1K
  •  
  • 1
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük