Linderhofi kastély, a bajor tündérkirály egyetlen befejezett kastélya

A bajor kastélykirálynak hívott II. Lajos épületei közül legismertebb a mesebeli Neuschwanstein kastély, sőt sokan nem is tudják, hogy más kastélyok építése is köthető a nevéhez. A gyönyörű parkkal övezett Linderhofi kastély és csodálatos parkja nem csak a király kedvence volt, a mai látogatókat is rendre elbűvöli.

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély története

II. Lajos nagy tisztelője volt XIV. Lajosnak, a Napkirálynak. Egy 1867-ben, Versailles-ban tett látogatása hatására érett meg benne a gondolat, hogy egy hatalmas parkkal rendelkező kastélyt épít. 1869-ben vásárolta meg Linderhof területét, ahol apja II. Miksa már birtokolt egy vadászházat.

Linderhofi kastély

A világtól elmenekülő király Georg Dollmann építész vezetésével építtette meg 1870-1878-ig a királyi villát. Ez volt az egyetlen kastély, amelynek befejezését megérte. A Starnberger-tóban bekövetkezett haláláig ez maradt kedvenc tartózkodási helye.

Linderhofi kastély

A gyönyörű teraszos kert legszebb éke a medence, aminek közepén aranyozott  virágok közül szökik a magasba a 30 méteres szökőkút.

Linderhofi kastély
Linderhofi kastély

Linderhofi kastély termei

A Nyugati Gobelinszobában, melyet zeneszobának is hívnak párizsi gobelinműhely által készített bútorhuzatok gondoskodnak a rokokó hangulatról. A gazdagon díszített fogadószoba, a trónterem funkciót is betöltötte. A király íróasztalán aranyozott írószerek és díszes óra emlékeztet arra, hogy bár mennyire is elvonulni vágyott a király, néma bizony dolgoznia is kellett.

A kastély termeiben itt is tilos a fotózás, így csak elmesélni tudom a látnivalókat. A vörös márványoszlopokkal körbevett előcsarnok közepét XIV. Lajos, a Napkirály bronz lovasszobra uralja. A szobor feletti sugárkoszorún a Bourbonok jelmondata a „Nec Pluribus Impar” (mindenek felett álló) olvasható.

Linderhofi kastély

A királykék hálószobát színházi díszletmester tervezte, 1884-ben a kastély legnagyobb termévé alakították át. A márványoszlopok, mennyezeti freskók az antik világ mitológiai alakjainak hódolnak. A 108 gyertyával világító kristálycsillár fénye képes volt a hatalmas szoba minden zugát beragyogni.

A hálószobához csatlakozó királyi öltöző falain a francia udvari élet elevenedik meg, köztük XV. Lajos szeretője, Dubarry grófnő portréja is látható. Az élénk piros étkező lesüllyeszthető asztalán (a földszinten megterített asztalt emelő szerkezettel juttatták fel a magányba burkolózó uralkodóhoz) virágmintákkal ékesített meisseni porcelán hívja magára a figyelmet.

A keleti gobelin teremben a görög mitológia alakjai és jelenetei láthatók. A kastély legpompázatosabb terme a déli oldalon álló Tükörterem. A fehér-arany színkombinációjú faltáblákra illesztett tükrök megsokszorozzák a terem eleganciáját, a helyiséget a végtelenség illúziójába emelik.

Linderhofi kastély

Linderhofi kastély kertje

A kastély épületegyüttesét 80 hektáros reneszánsz stílusú teraszok és barokk mintára készült virágteraszok ölelik körül.

A kastély mögött 30 márvány lépcsőfokos kaszkádon folyik a vizet köpő Neptun-csoportos medencébe.

Linderhofi kastély

Ovális, árnyékos lugasokon át juthatunk el a pavilonokkal díszített kertbe. A Marokkói ház az 1878-as párizsi világkiállításra készült kereskedelmi pavilonnak, minden hozzávaló keletről érkezett. Bár a házat a kiállítás után eladták, 1982-ben idekerült a kastélyparkba. A Mór kerti lak szintén II. Lajos az orientális művészet iránt érzett szenvedélyes imádatát mutatja.

Linderhofi kastély
Linderhofi kastély

A teraszok déli lejtője egy rokokó színházat formál. Legszebb része a Vénusz alakkal díszített klasszicista körtemplom.

Linderhofi kastély

Vénusz barlang

A kert egy eldugott pontján, egy sziklaajtón keresztül juthatunk be a Vénusz barlangba. Ez egy mesterségesen kialakított cseppkőbarlang, amit a Wagner-imádat hívott életre. A fali festmény Tannhausert ábrázolja Vénusz karjai között a Hörsel hegyen. A tó, a csónak, a fények alkalmat adtak arra, hogy az álomvilágban élő király átélhesse Wagner Tannhauser operájának fantasztikus jelenetét.

Linderhofi kastély

A kor legkorszerűbb műszaki berendezései gondoskodtak arról, hogy vízalatti megvilágítással, mesterséges víz alatti hullámok keltésével teljes legyen az illuzió.

Linderhofi kastély
Linderhofi kastély

II. Lajos további kastélyai

A Neuschwanstein kastély (németül: Schloss Neuschwanstein, magyarul jelentése: Új Hattyúkő kastély) a világ legismertebb és legtöbbet fotózott kastélya. Idilli környezetben, Németország déli részén, egy szakadék felett álló magányos sziklán pompázik. A Walt Disneyt is megihlető, ezért Walt Disney kastélynak is hívott csupa torony, csupa csipke fellegvárat a szenvedélyes kastélyépítő, a Tündérkirálynak is becézett II. Lajos bajor király építtette a 19. században.

Az Alpok nyúlványainak csodás vidékén, a Chiemsee-tó 230 hektáros szigetén fekszik Versailles kastélyának mintájára épült Herrenchiemsee kastély. Ki más építtette volna, mint II. Lajos, a bajor tündérkirály.

A München külvárosában található Nymphenburg kastély a Wittelsbach-dinasztia nyári rezidenciája volt. Itt született a bajor kastélyok építéseiről elhíresült és őrültnek tartott kastélykirály, II. Lajos.

A legendásan szép bajor kastélyok az őrültnek tartott II. Lajos bajor király mesevilágába röpítenek el. Bajorországot, azaz Németország legdélebbi tartományát a kastélyok országának nevezik, aminek németül is nagyon jól csengő neve van: „Schlösserland Bayern”. Nézzük, melyek a legszebb bajor kastélyok, hogy eldönthessük valóban kiérdemelt-e Kastélyország név!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük