Örményország UNESCO Világörökségi helyszínei

Örményország, a volt szovjet utódállam a kaukázusi régió legkisebb nemzetközileg is elismert független állama. Földrajzilag Ázsiához tartozik, ugyanakkor történelmi és kulturális okokból gyakran az európai országok közé sorolják. Örményország UNESCO Világörökségi helyszíneinek száma három, további négy pedig a javaslati listán várakozik, hogy felkerülhessen a rangos listára.

Örményország UNESCO Világörökségi helyszínei - Haghpat

Örményország – rövid áttekintés

Örményország (örmény nyelven: Հայաստան, Hajasztán vagy Հայք, Haik) 1991 óta független parlamentáris köztársaság, előtte a Szovjetunió része volt. A hegyvidéki ország területének északkeleti részét a Kis-Kaukázus, nagyobb részét az Örmény-felföld teszi ki. Északon Grúzia, keleten Azerbajdzsán, nyugaton Törökország, délen pedig Irán határolja. 29 800 km²-es területével a kaukázusi régió legkisebb nemzetközileg is elismert független állama.

Lakóinak száma közel 3 millió, ebből több mint egy millió ember a fővárosban, Jerevánban él.

301-ben II. Tigranész uralkodása alatt az ország a világon elsőként államvallássá tette a kereszténységet. Örményország keleti részét a 19. században Oroszország csatolta magához, a nyugati területek török kézen maradtak. Az első világháború alatt zajlott a legnagyobb nemzeti tragédiájukként számon tartott örmény népirtás, amelynek során az oszmán hatóságok mintegy 600–800 ezer örményt gyilkoltak meg.

1918-ban az ország kikiáltotta függetlenségét, azonban az Első Örmény Köztársaságot a szovjetek gyorsan elfoglalták és a kommunista államszövetséghez csatolták. Csak 1991-ben nyerte el újra a függetlenségét, szeptember 23-án elfogadták az „Örményország állami függetlenségéről szóló nyilatkozatot”.

Gazdasága elsősorban az ipari termelésen és az ásványkincskitermelésen alapul. Bár földrajzilag Ázsia része, geopolitikai tekintetben Európához tartozik, számos, a kontinenshez kötődő szervezet tagja, mint az Európa Tanács, a Keleti Partnerség és az Eurocontrol.

Örményország területéről eddig három helyszín került fel a világörökségi listára, valamint további négy helyszín a javaslati listán várakozik a felvételre.

Örményország UNESCO Világörökségi helyszínei

Haghpat és Szanahin kolostorai

A Grúzia határához közel fekvő bizánci kolostorok az örmény vallási építészet legfontosabb emlékei közé tartoznak. A mintegy ötszáz szerzetesnek otthont adó két kolostort egy szurdok választja el egymástól. Az épületeket a 10. és a 13. század között emelték, jellemző rájuk a bizánci egyházi és a kaukázusi régió nemzeti építészeti stílusának keveredése.

A Szahanin kolostoregyütteshez négy templom, egy könyvtár, egy harangtorony, egy refektórium és több kápolna tartozik. Fontos szellemi és oktatási központ volt, miniatúra-készítőket és kalligráfusokat is képeztek itt. Jelentős könyvtárát a 12. vagy a 13. században alapították.

Az erődített Haghpat-kolostor Szent Kereszt főtemplomának építése a 10. század végére tehető. Harangtornya a főépülettől távolabb helyezkedik el. A 11. és a 12. században kisebb felújításokat végeztek rajta, de ettől eltekintve teljesen eredeti állapotban maradt meg. A 13. században épített előcsarnokán keresztül közelíthető meg a templom, a könyvtár és a káptalanterem.

1996-ban került fel az UNESCO listájára.

Örményország UNESCO Világörökségi helyszínei Haghpat

Vagarsapat katedrálisa és templomai, valamint Zvartnoc régészeti lelőhelye

Vagarsapat székesegyháza a világ egyik legrégebbi keresztény temploma, A város a 4. század elejétől volt az örmény egyház központja. Itt épült fel 301 és 303 között az ország legrégebbi keresztény imahelye a Szent Ecsmiadzin-katedrális (Szent Etchmiadzin katedrális), mikor Örményország világelsőként lett keresztény állam.

Örményország UNESCO Világörökségi helyszínei - Etchmiadzin

Az épületet többször is bővítették az évszázadok folyamán, jelentősen 480-ban, 618-ban és 1658-ban. A székesegyház az 5. században emelt Szent Hripszime- és a 7. századból származó szent Gajane-templommal együtt az örményországi kereszténység kezdeti spirituális és művészi újításainak kiemelkedő példái.

Vagarsapattal együtt 2000-ben került a világörökségi listára Zvartnoc palotája és a hozzá tartozó háromemeletes Szent Gergely-templom. Mindkettőt III. Narszész bizáncban tanult katolikosz (örmény vallási vezető) megbízásából építettek a 7. században.

Örményország UNESCO Világörökségi helyszínei - Zvartnoc

Geghard kolostor és a Felső-Azat-völgy

A Gegami-hegyek között, 1700 méter magasságban épült Geghard, a sziklatemplomok kolostora, amely tufából kivájt barlangtemplomokról és sírokról nevezetes. Az Azat-völgy bejáratánál fekvő épületegyüttest a 4. században alapították Világosító Szent Gergely idejében. A feltételezések szerint már időszámításunk előtt is szakrális hely volt, ahol egy szent forrást imádtak.

Örményország UNESCO Világörökségi helyszínei - Geghard-kolostor

A mai Geghard név jelentése lándzsa, ez arra a lándzsára utal, amellyel a keresztre feszített Jézust megsebezték. Ezt a lándzsát a legenda szerint Tádé apostol Örményországba vitte és ebben a kolostorban őrizték. A kolostoregyüttes a kezdetektől az örmény szellemi élet központja és zarándokhely volt.

Az épületegyüttes központi részét a Katoghiké-templomot 1215-ben építették. Az egyik sziklatemplom bejáratát egy nagy kereszt díszíti, amelyet szentek szobraival és állatfigurákkal vettek körül.

Örményország UNESCO Világörökségi helyszínei - Geghard-kolostor

A Felső-Azat-völgy legjelentősebb települése Garni. A kisváros Jerevántól körülbelül 30 kilométerre, az Azat folyó völgyében az awani bazaltszurdok felett. Garni évszázadon át volt az örmény királyok nyári szálláshelye, a garni erődítmény romjai máig megvannak.

Örményország UNESCO Világörökségi helyszínei - Garni szurdok

I. Tiridatész az erődítmény területén az első évszázadban építette a ión Mithrász-templomot.  1679-ben a templom egy földrengés során súlyosan megsérült, köveit részben elhordta a lakosság. 1966-ban rekonstruálták a talált eredeti anyaggal. A legújabb ásatások során római kori fűtött fürdőre bukkantak, a mozaikpadló sértetlenül átvészelte az évezredeket.

Örményország UNESCO Világörökségi helyszínei - Garni templom

2000-ben érdemelte ki a világörökségi címet.

UNESCO várományos helyszínek Örményországban

  • Dvin város régészeti feltárásai
  • Yererouk bazilikája és régészeti feltárásai
  • Noravank kolostor és a felső Amaghou völgy
  • Tatev és Tatevi Anapat kolostorok és a Volotan völgy környező vidéke

A Tatev-kolostor a Vorotan folyó szurdoka fölé épült a 9. században. Az egyetemmel is rendelkező épületkomplexum a középkorban Örményország egyik legfontosabb szellemi központjának számított.

Tatev-kolostor

További látnivalók, nevezetességek Örményországban

  • Örményország UNESCO Világörökségi helyszínei
    Örményország, a volt szovjet utódállam a kaukázusi régió legkisebb nemzetközileg is elismert független állama. Földrajzilag Ázsiához tartozik, ugyanakkor történelmi és kulturális okokból gyakran az európai országok közé sorolják. Örményország UNESCO Világörökségi helyszíneinek száma három, további négy...
  • Tatev-kolostor Örményországban
    A Tatev-kolostor Örményország egyik legrégebbi és legszebb fekvésű kolostora. A Vorotan folyó szurdoka fölé emelkedő kis platón, a 9. században alapított kolostor a középkorban Örményország egyik legfontosabb szellemi központjának számított. Itt működött a tatevi egyetem, ahonnan...

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük