Göbekli Tepe, a 12 ezer éves körtemplom lelőhelye

Nagyon sok világörökségi helyen jártam már. Volt, amit időközben leromboltak vagy majd nem teljesen megsemmisítettek. Olyan külföldi helyszín még nem volt, amit ottjártam után vettek fel az Unesco védettségi listájára. Pár nap óta már ilyen is van, ugyanis Göbekli Tepe, a török régészeti lelőhely pár napja felkerült az illusztris listára.

Göbekli Tepe

Az UNESCO Világörökség Bizottsága a 2018. június 24.–július 4. között Manámában megtartott 42. ülésszakán 13 kulturális, 3 természeti és 3 vegyes (kulturális és természeti) helyszínt, – köztük Göbekli Tepét is – nyilvánított a világörökség részévé.

Még 2008-ban jártam a Törökország délkeleti részén, Sanliurfa tartományban található régészeti területen. Különösen öröm számomra a védetté nyilvánítás, mert ezen az úton, láttam az elárasztott török várost Hasankeyfet, valamint a később lerombolt szíriai Aleppót és Palmürát is. Ekkor láttam Csontváry cédrusait is Libanonban, Oszlopos Szent Simeon templomát Szíriában, a Topkapi palotát Isztambulban és még egy pár szép helyet, amiről még nem is írtam.

Göbekli Tepe

Göbekli Tepe története

Az 1994-ben felfedezett Göbekli Tepe (Pocakhegy vagy Köldökhegy) monumentális körtemploma “a világ legrégebbi ismert megalitikus szerkezete Felső-Mezopotámiában”. A 1995 óta folyó ásatások során rengeteg különböző méretű kőfaragvány került elő: találtak mészkő állatfigurákat, díszes, stilizált róka- és madárábrázolású kovakőnyílhegyeket. Az előkerült apró Vénusz-szobrok az időszámítás előtti 20 000-10 000 közötti időszakból származnak.

Göbekli Tepe

A Göbekli Tepe utolsó jégkorszak végén épült rejtélyes kőtemplom-együttese az egyik legnagyobb kihívás a 21. század archeológusai számára. Épp 7000 évvel régebbi, mint a Nagy Piramis és Stonehenge. Különös épületei és a T-alakú, 10-15 tonna súlyú kövekből álló monolitok alkotta gyűrűi a kifinomultság és művészi hozzáértés olyan szintjét mutatják, melynek nem akadt párja az ókori világ nagy civilizációinak, a suméroknak, az egyiptomiaknak és a babilóniaknak a megjelenéséig.

Göbekli Tepe

Göbekli Tepe igazi mérnöki bravúr. Izraeli tudósok kiszámolták, hogy a hárm kör főkövei egy egyenlő oldalú háromszöget alkotnak, tehát az építkezést komoly geometriai számítás előzte meg.

Göbekli Tepe

Mindez abban a korban, amikor valószínúleg még az írást sem ismerték.

Göbekli Tepe

Ottjártamkor nagyban folytak a feltárások, csak kívülről tekinthettük meg a kerítésen belül folyó munkálatokat. 2017-ben a lelőhely bizonyos részei még több mint 90%-ban feltáratlanok voltak.

Az egész terület kies, kővel borított, életnek alig volt valami jele. Talán épp ennek köszönhető, hogy nagyon különleges volt a hely atmoszférája. Október elején jártunk ott, kb 30 fokban, de szél az azért volt. Annyira, hogy az egyik utitársunk napellenző sapkáját lefújta a szél és egyenesen a kerítésen belüli egyik régi kődarabra röpítette. Lehet, hogy ezzel üzenni akartak valamit az égiek?

Göbekli Tepe

Göbekli Tepe

Göbekli Tepe

Boldog vagyok, hogy végre egy pozitív történetet oszthattam meg erről a csodás útról.

Göbekli Tepe – A világ legrégebbi temploma? videó

További látnivalók Törökországban

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

13 + 10 =