Moraca-monostor Montenegróban

Montenegró, az egykori Jugoszláviából kivált állam egyik legszebb műemléke a XII. századi Moraca-monostor. A fekete hegyek ölelésében, a világ zajától távol megbúvó kolostort már az oda út miatt és érdemes felkeresni. A kristálytiszta Moraca folyó vájta csodálatos völgyben kanyarogva jutunk el az ortodox szentélyhez.

Moraca-monostor

Moraca-monostor

Montenegró (Crna Gora) név fekete hegyet vagy egyes vélekedések szerint fekete erdőt jelent. A Balkán-félszigeti ország a volt Jugoszlávia ötödik állama, amely függetlenedett. A 600.000-es ország fővárosa Podgorica. A Horvátország és Albánia között elterülve közel 300 km tengeri partszakasszal rendelkezik. Délen Albániával osztozik a Balkán legnagyobb taván a Schodrai-tavon.

A festői környezetben található Moraca-monostor komplexumában ma is felfedezhetők a szerzetesek megélhetést szolgáló tevékenységeinek jelei, pl. a konyhakert, a baromfiudvar, a méhes, vagy a kézműves terméket készítő műhelyek. A monostorok ugyanis a kolostorokkal ellentétben nemcsak szálláshelyül szolgáltak, hanem gazdálkodás is folyt bennük.

A monostort három oldalról magas falak, míg egyikről zord hegyek veszik körül. A fő templomot Szűz Máriának szentelték fel a 13. század közepén. Az egyhajós templom gyönyörű freskói a romantika jegyeit viselik magukon. Az eredeti, a 13. században festett freskók a 16. századi török dúlás áldozatává váltak. A most látható falképeket a 17. században készítették. Egykor ikonkészítő iskola is működött a falakon belül.

A különálló Szent Nikola (Szent Miklós) kápona valószínűleg az első építvény volt a monostor területén.

Moraca-monostor

Moraca-monostor

Moraca-monostor

Moraca-monostor

Moraca-monostor

Moraca-monostor

Moraca-monostor

Moraca-monostor

Moraca-monostor

Moraca-monostor

Moraca-monostor

Moraca-monostor

Moraca-monostor

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 2
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük