UNESCO Globális Geoparkok Magyarországon

Az UNESCO Földtudományi Tagozata kezdeményezésre 2000-ben jött létre az Európai Geopark Hálózat (European Geoparks Network, EGN) a geológiai változatosság (geodiverzitás) védelme, geológiai örökségünk népszerűsítése és bemutatása érdekében. UNESCO Globális Geoparkok Magyarországon csupán két helyszínen találhatók. Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által alapított és fenntartott, 3244 négyzetkilométer kiterjedésű Bakony–Balaton UNESCO Geopark 2012 óta tagja a nemzetközi geopark hálózatnak. A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark egyike a világ jelenlegi négy, határon átnyúló UNESCO Globális Geoparkjának.

Hegyestű, Monoszló

UNESCO Globális Geoparkok létrejötte

Az UNESCO földtudományi részlege 1997-ben hirdette meg geopark koncepcióját, majd 2000-ben négy európai terület létrehozta az Európai Geoparkok Hálózatát (EGN), mely 2001-ben együttműködési megállapodást kötött az UNESCO-val.

A geoparkok alapvető célja a földtudományi örökség és a geodiverzitás védelme, népszerűsítése és bemutatása, illetve a fenntartható gazdasági fejlődés támogatása, elsősorban a geoturizmus fejlesztése révén. A geoparkok világszerte alulról jövő kezdeményezésként létrejött szerveződések, amelyek a földtudományi természeti értékek bemutatása, hasznosítása révén jelentős turisztikai, terület- és településfejlesztési szereppel is rendelkeznek.

A geopark egy lehetőség, amely a turizmuson, a kézművességen, a helyi kultúra és történelem bemutatásán keresztül számos, a közösségfejlesztést, identitásformálást és a munkahelyteremtést is szolgáló fejlesztési lehetőségeket kínál az alacsony gazdasági jövedelmű területeken.

kőfejtő Sámsonházán

UNESCO Globális Geoparkok Magyarországon

Jelenleg két magyar helyszín érdemelte ki a UNESCO Globális Geopark címet.

Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által alapított és fenntartott, 3244 négyzetkilométer kiterjedésű Bakony–Balaton UNESCO Geopark 2012 óta tagja a nemzetközi geopark hálózatnak. 2015-től pedig UNESCO Globális Geoparknak számít.

A 151 települést magában foglaló terület földtudományi értékekben, a 440 millió éve zajló földtani és felszínformáló folyamatok emlékeiben (bazaltvulkanizmus tanúhegyei, kőtengerek, felszíni és felszín alatti karsztos formakincs, ősmaradványokban gazdag rétegsorok stb.), történelmi, kulturális értékekben (középkori várak, a népi és szakrális építészet, illetve az évezredes borkultúra emlékei) és változatos élőhelyekben egyaránt kiemelkedően gazdag.

A területhez tartozik többek között:

További információk a hivatalos oldalon.

Somlói vár

Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark (Szlovákiával közös)

A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark egyike a világ jelenlegi négy, határon átnyúló UNESCO Globális Geoparkjának. A szlovák-magyar geopark 2010 óta tagja a Globális Geoparkok Hálózatának, 2015-től pedig UNESCO Globális Geoparknak számít. 30 millió éves ősi világát határok nélküliségben őrzi és gazdag palóc örökségét ápolja, 1 619 négyzetkilométeren terül el. Összesen 64 magyarországi és 28 szlovákiai települést foglal magában. A geopark felöleli a Cserhát, a Medves, a Karancs és a Cseres hegység hegyvonulatait, valamint magába foglalja a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzetet is.

Mátraverebély

geopark területén található többek közt

A szlovák oldalon a váráról híres Fiľakovo (Fülek) is a geoparkhoz tartozik.

További információk a hivatalos oldalon.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük