Magyar szecesszió remekművei határainkon innen és túl

Az Osztrák–Magyar Monarchia részét képező Magyar Királyságban a 19.–20. század fordulóján meghatározó építészeti stílus a szecesszió volt. Budapest és az árvíz után újjáépült Szeged európai összehasonlításban is gazdag szecessziós műemlékekben. De Veszprémben, Kecskeméten és a ma a magyar határokon túl található Szabadkán, Nagyváradon, Kolozsváron és Marosvásárhelyen is csodálatos magyar szecessziós épületeket csodálhatunk meg.

A szecesszió kialakulása és jellemzői

A szecesszió szó a latin eredetű sēcēdō, sēcēdere: kivonulni szóból ered. 1897-ben Bécsben negyvenkilenc művész kivonult a városi művészeti központból, hogy új művészetet teremtsen. Bécsi kiállítási épületüknek a Sezession nevet adták, a tetején lévő, indákból kialakított gömb miatt napjainkban „aranykáposztának” hívják.

A szecesszió az építészettől a díszítőművészetekig minden műfajt (belsőépítészet, iparművészet, formatervezés, alkalmazott grafika, festésze, stb.) áthatott.

A szecesszió legfőbb ismertetőjelei

 • sajátos, egyedi és utánozhatatlan formakincs: a növényi motívumok csavart, hullámzó, ritmikus ismétlődése,
 • síkszerű képépítés, különös színek,
 • vonalasan kígyózó növényi ornamentika túlburjánzása az ábrázolás rovására,
 • stilizálás, a homogén, dekoratív színfelületek szinte kizárólagos alkalmazása,
 • épületeken kevés a derékszög, sokkal inkább jellemzőek a lágy, gömbölyded formák.
szegedi Reök-palota díszes szecessziós lépcsőháza

Szecessziós művészet egyéb elnevezései

A szecessziós stílust Európa különböző területein más és más névvel illették:

 • Osztrák–Magyar Monarchiában: Sezession, magyarul szecesszió
 • Franciaországban: az art nouveau („új művészet”),
 • Nagy-Britanniában: modern style („modern stílus”) volt létrejöttekor, ma az angoloknál is az art nouveau kifejezés használatos.
 • Németországban: a Jugendstil (a müncheni „Jugend”, azaz „Fiatalság” című folyóirat után) és Wellenstil („hullámstílus”).
 • Spanyolországban: Modernismo,
 • Olaszországban: a stile floreale („virágos stílus”) és stile Liberty,
 • Amerikai Egyesült Államokban: Tiffany style.

Magyar szecesszió remekművei Magyarországon

Magyar szecessziós építészetről 1890-es évektől beszélhetünk. A századfordulón élte fénykorát, első világháború után azonban már le is zárult.

A szecesszió legfontosabb hazai mestere Lechner Ödön (1845-1914) volt, a stílus magyar irányzatának kezdeményezője. Munkásságának legfőbb elismerése, hogy épületei az UNESCO világörökségek várólistájára is felkerültek és talán hamarosan el is nyerik a megtisztelő címet.


Lechner Ödön művészetének egész Magyarországon akadtak követői. A Lechner-iskola a Felvidéktől a Bácskáig és Erdélyig számos nagyszerű középületet hagyott maga után. Ekkor épült például szecessziós stílusban a kiskunfélegyházi, a szabadkai és a marosvásárhelyi városháza.

Lechner Ödön legjelentőseb munkái Budapesten találhatók, de Szegeden, Kecskeméten és határainkon túl is találkozhatunk épületeivel.

 • Iparművészeti Múzeum, Budapest IX., Üllői út

2017 szeptemberében színes  programokkal búcsúzott el az Iparművészeti Múzeum a látogatóktól, hogy az 5 éves zárva tartás után megújulva, több mint háromszorosára nőve, modernebb környezetben fogadhassa látogatóit. Felújítás előtti fotókkal mutatom be az Iparművészeti Múzeum csodálatos épületét. 

 • Földtani Intézet, Budapest XIV., Stefánia út

A Földtani intézet szecessziós épülete a budapesti Stefánia út egyik gyöngyszeme. A Lechner Ödön tervezte épületben működik Magyarország legrégebbi, ma is működő tudományos kutatóintézete. A hosszú évek alatt csak a neve változott. Itt működik a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat, az utóbbi években gyakran használják az Art Geo Palota megnevezést.

 • Postatakarékpénztár, Budapest V., Hold utca (ma a Magyar Államkincstár épülete)

A Magyar Királyi Postatakarékpénztár épülete Budapest kiemelkedő szecessziós műemlékének számít. A Lechner Ödön és Baumgarten Sándor tervei alapján készült épületet 1901-ben adták át, ma a Magyar Államkincstár működik benne.

 • Városháza, Kecskemét, aminek felújítása épp most fejeződött be,
 • Kőbányai Szent László-templom, Budapest
 • Törley-mauzóleum, Budapest.

Ugyan nem kimondottan Lechner Ödönhöz köthetők, de szintén csodálatos szecessziós épületek:

 • Gresham-palota, Budapest,

Különös titkokról tudnának mesélni a Lánchíddal szemben álló egykori Gresham-palota ódon falai. Budapest egyik legdrágább luxusszállodájának helyt adó épület egykori lakásaiban élt többek között Kossuth Lajos fia, Kossuth Ferenc, Csortos Gyula, Turay Ida és Egri István.

 • Zeneakadémia, Budapest,
 • Gellért Fürdő és Szálloda,
 • Városháza, Kiskunfélegyháza,
 • Cifrapalota, Kecskemét.

Kecskemét legismertebb épülete az 1903-ban bérházként épült szecessziós Cifrapalota. Egykor üzletek, lakások, kereskedelmi kaszinó működött benne, ma múzeumnként funkcionál, a Kecskeméti Képtár található benne.

 • Szeged szecessziós épületei

Szeged azon kevés városok közé tartozik a világon, ahol több mint 50 szecessziós épület található. Mindez annak köszönhető, hogy a nagyárvíz utáni újjáépítéskor ez volt a legkedveltebb építészeti stílus. Szinte a semmiből épült fel az egész város, és bőven volt elég hely ahhoz, hogy a belvároson rajta hagyja a nyomát az akkoriban terjedő szecesszió magyaros irányzata. Mutatom is, melyek Szeged legszebb szecessziós épületei.

Magyar szecessziós stílusban alkotó legismertebb építészek

Lechner Ödön: magyar stílusú szecesszió úttörője, királyi tanácsos, a Ferenc József-rend lovagja. Sok-sok épület kötődik a nevéhez.

Baumhorn Lipót: 22 zsinagógát tervezett mór-arab-mediterrán elemekkel vegyített szecessziós stílusban, közülük egyik legszebb a szegedi új zsinagóga.

Jakab Dezső és Komor Marcell: Közigazgatási Palota és Kultúrpalota, Marosvásárhely és Szabadkai városháza

Kós Károly: Kós-ház, Miskolc

Kőrössy Albert Kálmán: A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium épülete

Lajta Béla: Vakok Intézete, Budapest, Mexikói út 60.

Magyar Ede: Reök-palota (Szeged)

Márkus Géza: Cifrapalota, Kecskemét

Medgyaszay István: Veszprémi Petőfi Színház

Mende Valér: Luther-palota, Kecskemét és Református Újkollégium, Kecskemét

Morbitzer Nándor és Vas József: Kiskunfélegyházi városháza

Quittner Zsigmond: Gresham-palota, Budapest

Raichle J. Ferenc: Gróf-palota, Szeged

Székely László: Hungária fürdő, mai nevén Neptun fürdő, Temesvár

Zrumeczky Dezső: A Fővárosi Állat- és Növénykert számos épülete Kós Károllyal együtt

1866. augusztus 9-én déli 12 órakor nyílt meg Magyarország első állatkertje Budapesten, mai nevén a Fővárosi Állat- és Növénykert. Hazánk legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező állatparkja az egyik leglátogatottabb kulturális közintézmény: évente 1–1,1 millió látogatója van. A budapesti állatkert területe 1986 óta természetvédelmi terület, épületeit és építményeit 2009-ben műemléki védettség alá helyezték.

Tipp: A szecessziosmagazin.com oldalon megjelenített térképen Budapest összes szecessziós épületét megtalálod és még kereshetsz is köztük:

https://www.szecessziosmagazin.com/budapestmap.php

Magyar szecessziós épületek határainkon túl

Néhány határainkon túli szecessziós étületről is írtam már, ezeket is megmutatom, hisz építésük idején még a Magyar Királysághoz tartoztak.

 • Kék-templom, Pozsony

A szlovák fővárosban magasodó Kék-templom, azaz a pozsonyi Árpád-házi Szent Erzsébet-templom magyar szecesszió gyöngyszeme. Lechner Ödön egyik legnagyszerűbb alkotása kívül-belül kék színű, innen száramzik a Kék-templom név. Árpád-házi Szent Erzsébetnek van szentelve, de Erzsébet királyné szimbolikus mauzóleumaként építették.

 • Lechner Károly-villa, Kolozsvár

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük