Mőcsényi Mihály Botanikus kert a Városligetben

Elkészült és újranyitott a Mőcsényi Mihály botanikus kert a budapesti Városligetben szólt a tudósítás, amit a napokban (2020. december elején) olvastam. A Liget Budapest Projekt keretében egy újabb kutyás élménypark és a két kilométeres futókör is megvalósításra került.

Mőcsényi Mihály Botanikus kert

Mőcsényi Mihály Botanikus kert

A hír azért lepett meg, mert eddig sosem hallottam, hogy Budapest egyik legnagyobb zöldterületét botanikus kertnek vagy arborétumnak nevezték volna. Bár kétségkívül a sok fajta a növény talaálható a területen és a legidősebb platánoknál ismertetőtáblát is találunk.

A fákkal beültett parkokat nem nevezhetjük így, mert azok nem bemutató kertek. Még akkor sem, ha tudjuk, hogy a jelenleg álló legöregebb platánokat 1818 és 1830 között telepítették át ide József nádor alcsúti arborétumából. A fákat télen, havas úton, ökrös szánokkal szállították mostani helyükre.

Nézzük, mind mond erről a wikipédia: „A botanikus kert, magyar nevén füvészkert olyan szabadtéri vagy részben üvegházi növénygyűjtemény, amelyben a növényeket oktató, tudományos és/vagy ismeretterjesztő céllal, különféle szempontok (földrajzi elterjedés, genetikai rokonság, életmód stb.) szerint csoportosítva mutatják be. A botanikus kert fás szárú növények bemutatására szakosodott fajtája az arborétum.”

Na de, ne akadjunk el ilyen apróságon. Nézzük, mit mond a közlemény.

„A parkrészt a Főkert 100 éves jubileuma alkalmából, 1967-ben alakították ki. Az évtizedek során a kert állapota folyamatosan romlott, növényállománya zsugorodott, infrastruktúrája elavult, az itteni esőkunyhó pedig romos állapotba került. A régóta várt felújítására a Liget Budapest projekt keretében nyílt végre lehetőség, ehhez a Főkert tervtárában fellelhető, eredeti tervek nyújtottak segítséget – mondta el a Városliget Zrt. vezetője.”

1967-ben gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak a területen. Készült egy esőkunyhó, egy forrás táplálta csobogós vízrendszer és egy pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti terveket, valamint az 1980-as megvalósulási tervet vették alapul.

Az újranyitásra a kertet Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról, nemzetközileg elismert tudósról nevezték el. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal, egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény kapcsolódik. 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban, ezzel már több mint 150.000 m² zöldfelület újult meg.

Az esőbeálló helyére új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott.

A kert látogatása ingyenes.

Mőcsényi Mihály Botanikus kert videón

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük