Mőcsényi Mihály Botanikus kert a Városligetben

A budapesti Városliget 2020 óta büszkélkedhet egy igazi zöld oázissal, a Mőcsényi Mihály Botanikus kerttel. Ez a kert nem csupán a pihenés és a kikapcsolódás oázisa, de a növényvilág sokszínűségének bemutatótere is egyben. A kert névadója, Mőcsényi Mihály Kossuth- és Széchenyi-díjas kertészmérnök és tájépítész, a hazai tájépítészeti oktatás egyik megalapozója volt, akinek munkásságát méltóképpen őrzi ez a gyönyörű kert.

Mőcsényi Mihály Botanikus kert a Városligetben

Botanikus kert a Városligetben

Budapest egyik legnagyobb zöldterületén, a Városligetben a Liget projekt keretében újult meg a botanikus kert, bár szerintem az azért az megkérdezhető, hogy joggal nevezhető-e botanikus kertnek vagy arborétumnak.

A Városliget fákkal beültett parkok, ennek csupán egy kis szelete a Mőcsényi Mihály Botanikus kert. Sőt ehhez a területhez nem tartoznak hozzá a Városligetben jelenleg álló legöregebb platánok, amelyeket 1818 és 1830 között telepítették át ide József nádor alcsúti arborétumából. A fákat télen, havas úton, ökrös szánokkal szállították mostani helyükre.

Nézzük, mind mond erről a wikipédia: „A botanikus kert, magyar nevén füvészkert olyan szabadtéri vagy részben üvegházi növénygyűjtemény, amelyben a növényeket oktató, tudományos és/vagy ismeretterjesztő céllal, különféle szempontok (földrajzi elterjedés, genetikai rokonság, életmód stb.) szerint csoportosítva mutatják be. A botanikus kert fás szárú növények bemutatására szakosodott fajtája az arborétum.”

Mőcsényi Mihály Botanikus kert újjászületése

A Városliget botanikus kertje 1967-ben nyitotta meg kapuit a Főkert 100 éves jubileuma alkalmából. Ahogy az idő múlásával lenni szokott, a kert állapota romlani kezdett, növényzete megfogyatkozott, infrastruktúrája elavult, az esőkunyhó pedig romos állapotba került. A régóta várt felújításra a Liget Budapest projekt keretében 2020-ban nyílt lehetőség, melynek során a Főkert 1967-es és 1969-es kertépítészeti terveit, valamint az 1980-as megvalósulási tervet vették alapul.

Mőcsényi Mihály Botanikus kert a Városligetben

A kert eredetileg gyógy- és fűszernövényekkel, konyhakerti növényekkel, szőlővel, gyümölcsfával, egynyári virágokkal, vízi-, mocsári- és sziklakerti növényekkel büszkélkedett. Ezen kívül egy esőkunyhó, egy forrás táplálta csobogós vízrendszer és egy pergola is díszítette a területet két vízmedencével.

A felújítás során nem csupán a kert régi pompáját állították helyre, de Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról és nemzetközileg elismert tudósról is elnevezték. A megújult kertben egy lugast is kialakítottak, kiegészítve egy kerti tipegős útvonallal és egy Kneipp ösvénnyel, mely különböző felületekből áll. A növényállományt 335 új fajjal bővítették, 35 000 példányban, így már több mint 150 000 m² zöldfelület gyönyörködteti a látogatókat.

Mőcsényi Mihály Botanikus kert a Városligetben

Az esőbeálló helyére új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott.

A Mőcsényi Mihály Botanikus Kert ma nem csupán a pihenés és a kikapcsolódás oázisa, de a növényvilág sokszínűségének bemutatótere is egyben, igazi ékszerdoboz a Városligetben.

Mitől különleges a Mőcsényi Mihály Botanikus kert?

  • Szépség és harmónia: A kert gondosan tervezett tájképe, a színes virágok kavalkádja és a csörgedező patak hangja igazi kikapcsolódást nyújt a látogatóknak.
  • Növényi sokszínűség: A kertben több mint 335 növényfajjal ismerkedhetünk meg, melyek 35 ezer példányban pompáznak. A látogatók gyönyörködhetnek őshonos és egzotikus növényekben, gyógynövényekben, fűszernövényekben, gyümölcstermő fásszárúakban, konyhakerti növényekben, sőt, még vízi- és mocsári növényeket is találhatnak.
  • Ismeretterjesztés: A kert nem csupán a szépségről szól, de a tanulásról is. A táblák informatívak és könnyen érthetőek, így a látogatók bővíthetik tudásukat a növényvilágról.
  • Közösségi tér: A kert ideális hely a pihenésre, a piknikezésre, a családi összejövetelekre, de akár tanórák megtartására is. A kertben padok, piknikasztalok és egy játszótér is várja a látogatókat.

Mőcsényi Mihály Botanikus kert látogatása

A kert a Városligetben található, a tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető. A kert látogatása ingyenes. Nyitott területen van, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő időpontot a látogatásra.

Mőcsényi Mihály Botanikus kert a Városligetben

A Mőcsényi Mihály Botanikus Kert egy igazi kincs a budapesti Városligetben. Akár a pihenésre, a kikapcsolódásra, a tanulásra vagy a családi összejövetelekre vágyunk, ez a kert tökéletes választás.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük