Szent Jakab-út, a magyar El Camino zarádokút

Pár éve már nem kell külföldre utazni annak, aki megtapasztalná az El Camino zarándokúttal járó életérzést, elmélyülést. A magyarországi Szent Jakab zarándokút, hivatalos nevén a Szent Jakab-út ugyanis becsatlakozott az egész Európán átívelő, hivatalos Camino de Santiago (El Camino) zarándokútba. Ez azt jelenti, hogy az El Camino hagyományait és értékeit követve, európai szabványhoz igazodó jelzésekkel, szállásrendszerrel, zarándokútlevéllel bandukolhatunk a karbantartott utakon. A Camino Húngaro és Camino Benedictus nevet viselő mindkét út azontúl, hogy gyönyörű tájakon halad át, több látnivalót, nevezetességet is érint.

zarándokok a Szent Jakab-úton

Szent Jakab-út története

A Szent Jakab-út, spanyolul Camino de Santiago vagy röviden El Camino ősrégi zarándokút, ami a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt. Az út Spanyolország Galicia tartományának legnagyobb városába, Santiago de Compostelába vezet, aminek székesegyházában őrzik Szent Jakab apostol földi maradványait.

Román, gótikus és barokk épületeivel Santiago de Compostela óvárosa a világ egyik legszebb települése, egyúttal a keresztény világ egyik leghíresebb zarándokhelye. A legrégebbi épületek Szent Jakab síremléke, és a románművészet remekművét jelentő katedrális körül helyezkednek el. Spanyolország legnagyobb román kori temploma, a Szent Jakab-székesegyház a végcélja az évi több százezer zarándoknak, akik a híres Szent Jakab zarándokúton, az El Camino-n több száz kilométert gyalogosan megtéve érkeznek Szent Jakab apostol sírjához.

A zarándokút jelvénye a fésűkagyló, melyet az út mentén mindenütt felfestve megtalálhatunk, ez szolgál útjelzőként. Az út mentén a bencések kórházakat és rendházakat építettek, napjainkban pedig olcsó szálláshelyek is a zarándokok rendelkezésére állnak.

A magyarországi Szent Jakab-út ehhez, az egész Európán átívelő zarándokúthoz csatlakozott be, így akár Budapestről indulva elgyalogolhatunk Szent Jakab földi maradványaihoz.

Egy az El Caminót megjárt baráti társaságban 2009-ben született meg az elhatározás egy lébényi Szent Jakab-napi zarándokünnep megrendezéséről, majd a zarándokútról.

Budapestről 52-en indultak el és több mint hetven zarándok érkezett meg Lébénybe július 25-én, Szent Jakab napján. Az útvonal ekkor még jelöletlen volt, naponta egy előőrs vezette a zarándokokat és sárga szalagokkal jelölték az utat.

A következő évben megkezdődött az út kialakítása és jelzéssel való ellátása. Ekkor egy 18 fős csapat tovább gyalogolt Mosonmagyaróváron át az alsó-ausztriai Wolfsthalba, ahol elérték a Camino akkori legkeletibb kijelölt pontját. 2011-ben befejeződött az út kijelölése és 2012-ben megindulhattak az úton az egyéni zarándokok is.

2013. május 31-én Nyalka-Kishegyen Várszegi Asztrik bencés főapát áldotta meg a zarándokút magyarországi szakaszát.

2017 nyarától járható a Rajka és Pozsony közötti szakasz, így a zarándokút már Szlovákiát is érinti. Még ebben ez évben megkezdődött egy másik út kijeölése is, ami Tihany és Pannonhalma között húzódik.

Közben kialakult és folyamtosan bővül az utak melletti infrastruktúra. A Szent Jakab zarándokúton többféle szállástípus vehető igénybe. Vannak nagyon egyszerű, szerény szállások, ezek ára a legkedvezőbb, némely helyen adományos alapú, és vannak nagyobb kényelmet biztosító szálláshelyek, ezeknek az ára is magasabb.

Magyarország világörökségi helyszínei - Pannonhalma

Szent Jakab zarándokút szakaszai

A magyarországi Szent Jakab-út része a Camino de Santiago zarándokútnak, amelyen Budapestről, illetve Tihanyból indulva érhető el a magyarországi kegyhely a lébényi Szent Jakab apostol-plébániatemplom. Az út folytatódik Szlovákia és Ausztria felé, ahol kapcsolódik a Santiago de Compostelába vezető utakba.

Magyarországon két hivatalos zarándokút vezet a lébényi templomhoz.

Camino Húngaro

A budapesti nulla kilométerkőtől induló út 11 szakaszból áll. Az összesen 282 kilométeres út megtételéhez 78 órára van szükség. Az egyes szakaszok hossza eltérő, 18 és 35 km között változik. Lébényig kb. 200 km utat kell megtennünk.

Az útvonal több látnivalót is érint. A teljesség igénye nélkül:

Máriakálnok

Camino Benedictus

A Tihany-Bakonybél-Pannonhalma út 5 szakaszból áll és 110 km hosszú. Pannonhalmától a Camino Húngaro úton folytathatjuk utunkat Lébényig vagy akár egész Santiago de Composteláig.

Lébényi Szent Jakab-templom

Zarándok útlevél

Indulás előtt érdemes kiváltani a Szent Jakab Baráti Kör által kiadott zarándokútlevélet. Az útlevél a magyarországi és az ibériai-félszigeti Camino útvonalon egyaránt érvényes egyszeri zarándoklatra. Az útlevéllel rendelkező zarándok ebbe gyűjti a szálláshelyekről, templomokból és az érintett településekről a pecséteket, amelyekkel igazolja, hogy a Szent Jakab-úton jár, gyalogszerrel, vagy kerékpárral vagy lóval. Az útlevél felmutatásával kedvezményes áron juthat szálláshoz az ajánlott szálláshelyeken, zarándokmenühöz egyes éttermekben, és Lébénybe érkezve a zarándokút megtételét igazoló Tanúsítványt kap.

A magyarországi Szent Jakab-útról további információit a hivatalos oldalon találsz.

További zarándokutak Magyarországon

Zarándoklat vagy zarándokút (latinul peregrinatio religiosa) szinte a világ összes nagy vallásában létezik. Egy hívő vagy zarándok által tett vallási vagy spirituális jelentőségű, áldozataokkal járó, főleg gyalogosan megtett utazást hívjuk zarándoklatnak, aminek célja egy szentnek tartott hely felkeresése. A római katolikus egyházban búcsújárásnak is hívják. A kereszténység kezdete óta létezik, elődeink többnyire a legközelebbi szent helyet keresték fel. A rendszerváltás óta sorra jönnek létre a kijelölt zarándokutak Magyarországon, így akár hetekig tartó zarándoklatra is lehetőség van.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük