Millenáris Széllkapu park – zöld pihenőpark Budapesten

Több éves fejlesztés eredményeként 2020. augusztusban befejeződött a Millenáris Park bővítése, melynek részeként a Margit körút – Fény utca – Kis Rókus utca által határolt terület hatalmas zöld parkká alakult át. Ismerd meg a Millenáris Széllkapu park névre keresztelt területet!

Millenáris Széllkapu park

Millenáris Széllkapu Park

Közép-Európa egyik legnagyobb pihenőparkját 2020. augusztus 20-án adták át a Budapesten, a Széll Kálmán tér (volt Moszkva tér) közelében. A 26 ezer négyzetméteres területen függőkert, látványos design-napelemek, 355 új fa és többezer cserje várja az aktív pihenésre vágyókat. A park alatt 500 férőhelyes mélygarázst alakítottak ki.

A Millenáris Parkot 2001-ben adták át az egykori Ganz gyár helyén. A Mammut bevásárlóközpont melletti rész azonban sokáig romosan, üresen állt. 2013-ban néhány épületet lebontottak és megkezdődött a hatalmas pihenőpark létrehozása, amit Széllkapu parknak neveztek el, együtt pedig Millenáris Széllkapu parknak hívják.

A park legszembeötlőbb részei a napelem cella rengetegből kialakított, fát formázó hatalmas napelemek.

Millenáris Széllkapu park

A parkban központi szerepet játszik a víz. A közel 700 négyzetméteres tóba vízinövényeket telepítettek. A tó közelében kapott helyet a párásító fúvókákkal is felszerelt vízjáték. „A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak designbeton lapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált, növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak.”

A nyári kánikulában a Margit körúti főbejárat melletti látványos digitális vízfüggöny gondoskodik a hűtésről.

A panorámaliftekkel is felszerelt függőkert bejárható szintjeiről letekintve pazar látvány tárul a látogató szeme elé. A különböző fajtájú kúszónövényeket masszív acél tartószerkezetre rögzítették. 

Millenáris Széllkapu park

Park látogatása

A Millenáris Széllkapu Park a rendezvények kivételével ingyenesen látogatható. A nyári iődszakban 6.00 órától 23.00 óráig várja a pihenésre várókat. A téli időszakban 22.00-kor zár.

A park teljes területe akadálymentes, azonban a kisállatokat kitiltották. Csak igazolvánnyal rendelkező segítő állatot engednek be.

Örvendetes, hogy a park területén 3 biciklitárolót és 2 bubi állomást is találunk.

Nagyon köszönöm a szuper fotókat Varga Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük