Mainau virágsziget: a Boden-tó zöld szíve

Az Alpok északi lábánál található Boden-tó mindössze 45 hektáros szigete, Mainau virágsziget (Insel Mainau) Németország egyik legjelentősebb turisztikai látványossága. Az egész sziget egy botanikus kert, a kulturális központot és kastélyt több százezernyi illatozó virág veszi körül. Az orchidea- és lepkeház különleges szépségeket rejt, a gyerekeket pedig játszótér várja. Videón is megmutatom Mainau csodáit.

Mainau

Mainau virágsziget

Az Ausztria, Németország és Svájc határán fekvő 536 km²-es Boden-tó a Balaton és a Genfi-tó után Közép-Európa harmadik legnagyobb tava. Mainau Németországhoz tartozik, a több mint 2 millió látogató egy hídon vagy hajóval közelíthető meg a szigetet.

Kr. e. 5000-ből való település nyomait is megtalálták a szigeten. Az első elvetett magokat a Szentföldről hazatérő kereszteslovagoknak tulajdonítják. 1827-ben Esterházy Miklós tulajdonába került a sziget, neki köszönhető sok növényritkaság ide telepítése. Az Eszterházy herceg által 1830-ban ültetett tulipánfa eléri a 43 méteres magasságot.

1856-ban I. Frigyes nagyherceg vette meg.

Később, 1930-ban leszármazottjáé, Lennart Bernadotte hercegé lesz. Az Ő családja jelenleg is a kastélyban lakik. Nekik köszönhető a kastély és a kert mai csodálatos állapota. 1974-ben Lennart Bernadotte gróf és Sonja grófnő kezdeményezésére alapítványt hoztak létre, ez működteti a gyönyörű botanikus kertet.

Mainau

A szigetre egy hídon keresztül juthatunk be.

Mainau

Mainau

Mainau növényei és látnivalói

A park virágait nagy gondossággal válogatták, így a hervadásukat nem lehet észrevenni. Bármikor érkezik az ember, úgy érzi, hogy épp akkor van top formában a kert. A színek egyeztetése, a virágok csoportosítása kitűnő ízlésről és szaktudásról tanúskodik.

A világszerte virágzó 25 ezer fajta orchideából itt 1200-féle gyönyörködteti a szemet. Tavasszal 550 különböző tulipán, 200-féle nárcisz és több mint 80 színkombinációban tündöklő jácint mellett 280 fajta rododendron gondoskodik a virágpompáról.

Az óriási méretű fák gondoskodnak a nyári árnyékról, amikor a rózsák virágzása is illatta bűvöli el a látogatókat.

Mainau

Mainau

A park virágait nagy gonddal válogatták, hervadásukat nem lehet észrevenni, az elnyíló virágok helyett mindig nyílnak újabbak. Ősszel 600 ezer virághagymát ültetnek el a tavaszi virágpompához. Az évelő virágokkal együtt 1 millió 200 ezer virág kápráztatja el a tavaszi látogatókat.

Mainau

A gyermeket játszópark várja.

Mainau

Mainau

Mainau

Orchideák

Az üvegházakban 1200 féle orchideát csodálhatunk meg. Az ezer négyzetméteres lepkeházban a csodálatos pillangók mellett növény ritkaságokban is gyönyörködhetünk.

Mainau

Lepkeház

Mainau szigeten kihagyhatatlan a lepkeház. A lepkék üvegháza ezer négyzetméteres, Michael Boppre freiburgi egyetemi tanár útmutatásai alapján rendezték be. Rengeteg színpompás pillangó repdes a levegőben. A lepkék rendkívül szelídek és barátságosak. Könnyedén előfordulhat, hogy valamelyikünk vállán pihennek meg. Egyetlen gond vele, hogy a levegője igen páradús, így sokan nem tudnak hosszú időt tölteni a lepkeházban.

Mainau

Mainau

Insel Mainau, a csodálatos virágsziget videón

Nyitvatartási és egyéb információk a sziget hivatalos oldalán találhatók.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük