Széll Kálmán tér története: a volt Moszkva tér + kvíz

A Széll Kálmán tér (volt Moszkva tér) Budapest és azon belül a budai oldal ikonikus közlekedési csomópontja. Az egykori agyagbánya helyén közel százéve létrehozott köztér 1951-ben politikai indíttatásból a Moszkva tér nevet kapta. Majd 2011-ben kapta vissza az eredeti, Magyarország egykori miniszterelnökéről kapott nevét, így lett újra Széll Kálmán tér. Máig ismert a régi beceneve a Kalef is, ami a Kálmán név becéző alapjából alakult ki. Pár éve már Mekk Elek miniszobrát is megcsodálhatjuk a téren, amit Kolodko Mihály készített. A Versmegállóban egy gombnyomásra kinyomtathatunk egy kortárs költőtől származó idézetet, amit zsebrevághatunk és bármikor elővehetjük, hogy szebbé tegye a napot. Most egy kvízzel is tesztelheted mennyire ismered a fővársunk egyik legforgalasabb terét.

Széll Kálmán tér, volt Moszkva tér

Széll Kálmán tér története

A teret én sokáig Moszkva térként ismertem, így gyakran még ma is nehezemre esik a Széll Kálmán térnek hívni. Budapest és a budai oldal egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontját sokan régi divatos becenevén Kalefnek hívják. A térnek 1926-ban még nem volt külön neve, gödörként emlegették, az itt lévő agyagbánya után. 1929-ben nevezték el Széll Kálmánról, Magyarország egykori miniszterelnökéről. A Kalef a Kálmán név becéző alapjából vált közismertté.

Széll Kálmán tér, volt Moszkva tér
Széll Kálmán tér 1926

1938 és 1941 közt építették ki a ma ismert jelentős forgalmi csomóponttá. A háború során jelentős károkat szenvedett.

Széll Kálmán tér, volt Moszkva tér
Moszkva tér 1945

1951-ben politikai indíttatásból átnevezték Moszkva térre, csak 2011-ben kapta vissza az eredeti nevét.

Széll Kálmán tér, volt Moszkva tér
Moszkva tér 1952

1972-ben a metró építéssel a forgalmat teljesen átszervezték. A régi kis épület, a „gomba” helyére ekkor emelték a metróbejárat legyező alakú betoncsarnokát, mely a tér arculatát máig meghatározza.

Széll Kálmán tér, volt Moszkva tér
Moszkva tér a metró előtt
Széll Kálmán tér, volt Moszkva tér

Moszkva tér 1973 az új metró épülettel

A tér a környékbeliek, illetve hétvégén a kirándulók kedvelt találkozási helye, a nyolcvanas évektől pedig reggelente a „feketén” munkát vállalók gyülekezőhelye is lett, amit a pesti köznyelv „emberpiacként” emleget. Régi órája sok randi kezdetéről tudna mesélni.  A „kalefozzunk” jelentése: találkozzunk a Moszkva téri óra alatt volt. De ez már mind a múlté.

Széll Kálmán tér, volt Moszkva tér

Széll Kálmán tér a 2016-os felújítás után Forrás: MTI/Ruzsa István

Széll Kálmán tér felújítása

A Széll Kálmán tér alapos átalakuláson esett át, ami 2016 nyarán fejeződött be. A 403 napig tartó felújítás 5, 3 milliárd forintba került. A hivatalos közlemény szerint 700 négyzetméter zöldfelületet hoztak létre csak nem 200 fa, több mint 32.000 cserje, 10.000 virág elültetésével.

Az átadás előtt és után pár héttel jártam ott, a továbbiakban az akkori képek és véleményem látható. A megújult téren kevés zöldet látunk, a növényeket tér szélére a rézsűre ültették. A növények és az öntözésükhöz szükséges csövek is helyükön voltak és láthatóan a járókelők is elégedettek voltak a látvánnyal.

Széll Kálmán tér, volt Moszkva tér
Széll Kálmán tér, volt Moszkva tér
Széll Kálmán tér, volt Moszkva tér

A hivatalos átadás előtt 3 héttel jártam a téren, akkor láthatóan még folyamatban volt néhány munka.

Széll Kálmán tér, volt Moszkva tér

A tér szerkezete már látszott, működött a szökőkút a gyerekek örömére. Állt az új óra, bár a hőmérője jó 10 fokkal többet mutatott és senki nem várakozott alatta egy szál vörös rózsával a kezében a kedvesére várva.

Széll Kálmán tér, volt Moszkva tér
Széll Kálmán tér, volt Moszkva tér

Fekete munkára várakozók nem voltak, a kevés pad egyikén szívesebben láttam volna szerelmes párt vagy unokájának mesélő nagyit.

Széll Kálmán tér, volt Moszkva tér

Biztos így modern és európai a tér, de  szívem szerint sokkal több zöldet látnék itt. Az átalakulással a tér továbbra is megmaradt rideg beton mostrumnak, ami tényleg csak arra szolgál, hogy a napi rohanásban átrobogjunk rajta. Nem ad módot arra, hogy egy kicsit lelassítsunk, rácsodálkozzunk a virágokra, megpihenjünk az árnyas fák alatt. Talán majd a legközelebbi átalakításnál.

Mekk Elek miniszobra

A Széll Kálmán tér egyik legújabb látványossága a Kolodko Mihály által készített miniszobor. Mekk Elek a villamosmegállóknál hirdeti tudományát. A szobrot egyszer már is lopták, de pótolták. Mindenki szereti a kedves figurát, a hidegben gyakran fel is öltöztetik.

Randira várva.

És hogy ne felejtsük el a tér régi nevét.

Mekk Elek szobra a Széll Kálmán téren, a volt Moszkva téren

Versmegálló a Széll Kálmán téren

Egy különleges, Magyarországon egyedülálló buszmegállóban várakozhatunk a tömegközlekedési járatokra a budapesti Széll Kálmán téren. A Magyar Kultúra Napján, 2023. január 22-én felállított megállón a „Vers – Vidd magaddal, Veled lesz” szlogen olvasható, de ettől sokkal többet tud a versmegálló. Egy gombnyomásra kinyomtat egy kortárs költőtől származó idézetet, amit zsebrevághatunk és bármikor elővehetjük, hogy szebbé tegye a napot. És ezt megteszi azáltal is, hogy a megálló nem ad teret mérhetetlen vásárlásra ösztönző kereskedelmi hirdetéseknek és hamis propagandaüzeneteknek.

Moszkva tér filmvígjáték

A Széll Kálmán tér gyakori filmes helyszín is. Legismertebb ezek közül 2000-ben forgatott, 2001-ben bemutatott magyar filmvígjáték, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett Török Ferenc vizsgafilmje, a Moszkva tér. Külső jeleneteinek nagy részét jól felismerhető budapesti helyszíneken vették fel, így többek közt a címadó Moszkva téren.

Mennyire ismered a Széll Kálmán tér történetét? – kvíz

Régi fotók forrása

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük