A Zemplén kapuja: Kőkapu

Hazánk egyik legrégebb óta működő kisvasutja, a Pálházi Állami Erdei Vasút a Zemplén magas hegyei és völgyei között, csodálatos természeti környezetben zakatol. A sziklába vájt alagúton haladva a vadászkastély alatt érkezünk meg a varázslatos Kőkapu megállóhelyhez, ahol érdemes leszállni és kellemes sétával felfedezni a környéket.

Kőkapu

“Erdei mese birodalom 🍁” – csupán annyit írt Mészáros Henriett a fotói mellé. A képeket elnézve igazat kell adjak neki. 

Kőkapu

Bár a Kőkapu autóval is megközelíthető, érdemes kisvasúttal érkezni a csendes, idilli környezetbe. Pálházán, a kisvasút végállomásánál található parkolóban bátran ott hagyhatjuk az autót. A túrázás kedvelő akár gyalog is megtehetik a 7 kilomléteres távot Pálházától. Persze kerékpárra is pattanhatunk. 

A vonatozás nemcsak kényelmes, de hatalmas élmény is. A kisvasút csodálatos környzetben, egy egyre szűkülő völgyben halad. A vonal legvadregényesebb szakaszán található Kőkapu. Külön élmény, amikor a kisvonat eléri a vadászkastély alatti, kőbe vájt keskeny alagutat.

Kőkapu

A megállóhely peronja egyben a Háromforrás Étterem terasza is, ahol ásványkiállítás és honfoglaló vezéreinket, valamint nagy uralkodóinkat megformázó faragott szoborcsoport üdvözli az ide látogatókat.

Kőkapu

A gyermekeket játszótér várja. Az Áfonyás-tó, valamint az azt tápláló patak környékén kellemes sétákat tehetünk. Ha meg szomjaztunk vagy megéheztünk, megpihenhetünk az étteremben vagy akár meg is szállhatunk a Kőkapu szállodában, amit az egykori Károlyi-vadászkastélyből alakítottak ki. A szálloda teraszáról  csodálatos rálátás nyílik az Áfonyás-tóra.

Gróf Károlyi László az 1880-as évek végén emeltette a szikla tetején álló épületet. Jó húsz évvel később megépült a kisvasút alagútja melletti alsó épület is. Többynire vadászoknak nyújtott szálláshelyet, megszállt itt többek között Horthy Miklós, Bethlen István és Rákosi Mátyás is. Ma szállodaként üzemel, ami wifimentes övezetként hirdeti magát.

Kiss P. Dórtól is kaptunk két rendkívüli fotót.

“Egy ritka fotó Pálházáról, a befagyott Szarvaskút Pannonhalmi Zsuzsa alkotása.☺️”

“A Hotel előtti szarvas pedig az épület felé bőg már évek óta. 😃”

Nagyon köszönöm a fotókat Mészáros Henriettnek és Kiss P. Dórának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 103
  • 10
  •  
  •  
  • 103
  •  
  • 10
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük