Kék templom: Árpád-házi Szent Erzsébet-templom Pozsonyban

A szlovák fővárosban magasodó Kék-templom, azaz a pozsonyi Árpád-házi Szent Erzsébet-templom magyar szecesszió gyöngyszeme. Lechner Ödön egyik legnagyszerűbb alkotása kívül-belül kék színű, innen száramzik a Kék-templom név. Árpád-házi Szent Erzsébetnek van szentelve, de Erzsébet királyné szimbolikus mauzóleumaként építették. 

Kék templom: Árpád-házi Szent Erzsébet-templom Pozsonyban

Kék templom: Árpád-házi Szent Erzsébet-templom Pozsonyban

A 19–20. század fordulóján Pozsonyban is hatalmas építkezések folytak. A Ferenc Józsefről elnevezett városrész, a későbbi Pozsony-Újváros királyi katolikus főgimnáziummal, a mai Grössling Gimnáziummal és katolikus plébániával és templommal gyarapodott.

A templom és a gimnázium kivitelezését Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter Lechner Ödönre, a kor egyik legnagyobb építészére, a szecesszió magyar atyjára bízta. A Grössling Gimnázium épülete 1906–1908 között készült el.

A templom alapkőletételére 1909. augusztus 23-án, a rózsalegendákról ismert Szent Erzsébet halálának 700. évfordulója alkalmából került sor. 

A templom építését a Pittel és Brausewetter cég végezte, az újdonságnak számító vasbeton és műkő felhasználásával. 1910. június 26-án ünnepélyes keretek között felállították a keresztet. 1911. május 14-én pedig Kohl Medárd esztergomi segédpüspök felszentelte a harangokat.

Szapáry Ilona grófnő Franz Xaver Nagl bécsi érsektől Szent Erzsébet-ereklyéket kért, amelyeket Szent Kelemen pápa, Szent Vincencia, Szent Teodóra ereklyéivel együtt helyezték a főoltárba.

A templom felszentelésére 1913. október 11-én, nem sokkal Lechner Ödön halála előtt került sor. Árpád-házi Szent Erzsébetnek van szentelve, de Erzsébet királyné szimbolikus mauzóleumaként építették, a korabeli emberek Erzsébet királyné emléktemplomnak is nevezték. Erzsébet királynét, a magyarok kedvenc „Sissijét” 1899-ben Genfben ölte meg Luigi Lucheni.

A 30,94 méter hosszú, 10,90 méter széles, egyhajós, népies építészeti elemekkel díszített épületet Lechner Ödön legszebb alkotásának tartják. A kékes mázas cserepek és mozaikcsík vonalak a Zsolnay-gyárban készültek.

A torony tetején kettős kereszt van, a főkapu felett Szent Erzsébetet ábrázoló olasz mozaikkép látható.

A templom belsejében is a kék az uralkodó szín. X. Piusz pápa és I. Ferenc József császár emlékét két magyar nyelvű emléktábla örökíti meg. 

A mennyezet kék boltozatát rózsák, a padok háttámláját mézeskalács-, tulipán- és madárfejformák díszítik.

A Tury Gyula festette főoltár oltárkép az örökíti meg, amikor Szent Erzsébet Wartburg vára alatt a szegényeknek ajándékot osztogat. A kép aranyozott keretét Lechner tervezte. A fából készült, rózsákkal díszített magas gyertyatartók jóval később készültek.

A Lisieux-i Szent Teréz mellékoltáron az Ülő Madonna domborművön a Madonnát szintén rózsákkal ábrázolják. Eredetileg itt Erzsébet királyné fehérmárvány domborműve állt, amelyet azonban az első világháború után áthelyeztek a plébániára. 

A templom 1934-ig gimnáziumi templom volt, utána önálló plébániává alakították.

Pozsony, Kék templom belseje

A templom a belvárostól pár perces sétával érhető el. Pozsony-Újvárosban, a Bezruč utcában (Bezručova ulica), a szintén Lechner Ödön tervezte Grössling Gimnázium szomszédságában áll.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük