Így került át Kheopsz fáraó napbárkája az új egyiptomi múzeumba

A látványos showműsorral átszállított múmiák után Kheopsz napbárkája is átkerült a 17 éves épülő és várhatóan még 2021-ben megnyíló gigantikus méretű egyiptomi múzeumba. 

 

Kheopsz napbárkája már az új egyiptomi múzeumban várja a megnyitást

Kheopsz fáraó napbárkája az Egyiptomban valaha talált legrégibb és legnagyobb, fából készült hajó. 1954-ben a legnagyobb gízai piramis, a Kheopsz-piramis déli oldalában végzett munkák során találtak két, eredeti állapotában fennmaradt hajósírt. Kiderült, hogy a hajót a IV. dinasztia második fáraója, a Kr.e. 27-26. században uralkodó Kheopsz (Hufu) számára építették.

 

 

A hajó arra szolgált, hogy a fáraó a halálakor azon utazhasson a túlvilágra Ré napistennel. A bárkát darabokra szétszedve temették el mészkőtömbökkel fedett sírokba. A 31 méter hosszú keleti árok felnyitáskor 1224 darabra szétszerelt hajótest került napvilágra. Ez az egyetlen előkerült olyan hajó, amely összeállítható volt. A rekonstruált napbárkának egy külön Bárkamúzeumot építettek a piramisok mellé, hogy a látogatók is megcsodálhassák a rendkívüli leletet. 

 

2006-ban jártam utoljára a piarmisoknál, sajnos akkor nem néztem meg a napbárkát, csak a megtalálási helyét és a Bárka Múzeum épületét fotóztam le. A felső képen teljes egészében látszik a múzeum hosszúkás épülete Kheopsz-piramisa mellett, a harmadikon pedig a két nagyobb piarmis közül kandikál ki.

2021. augusztusában hosszadalmas előkészítés után innen szállították át bárkát a 17 éve épülő és várhatóan még 2021-ben megnyíló új múzeumba.  

A cédrusfából épült 4600 éves, 42 méteres és 20 tonnás napbárkát egy hatalmas fémketrecbe helyezték és külön erre a célra importált távirányítású járművel szállították el 48 óra alatt.

Kheopsz napbárkája útban az új múzeum felé

Kheopsz fáraó napbárkájának átszállítása – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük