Théba és a Királyok völgye sírkamrái

Az egykori Théba városa és a Királyok völgye az ókori Egyiptom történelmének fontos helyszíne. Itt találhatók az ókori egyiptomi történelem, művészet és vallás legcsodálatosabb relikviái. A karnaki és luxori templomokkal, illetve a Nílus túlpartján elterülő nepropolisszal az egyiptomi civilizáció kiemelkedő tanúbizonysága. Egy körülbelül 500 éves időszak folyamán, az i. e. 16–11. század között, az ókori Egyiptom XVIII–XX. dinasztiája idején királyok és nagy hatalmú nemesek számára épültek itt paloták és sírok. Az igen gazdagon díszetett sírkamrák közül kettőt most a számítógép előtt ülve is bejárhatunk. Nézd meg, milyen csodálatosak a sírkamrák a Királyok völgyében!

Luxor, az egykori Théba temploma Egyiptomban

Théba és a Királyok völgye Egyiptomban

A Királyok völgye a Nílus nyugati partján helyezkedik el, Théba (ma Luxor) városával átellenben, a thébai nekropolisz szívében. A terület két völgyből áll, a keleti (ahova a legtöbb királyt temették) és a nyugati völgyből.

A területen sok és jelentős régészeti és egyiptológiai kutatást végeztek a 18. század végétől, és a sírok ma is felkeltik sok kutató érdeklődését. A legújabb korban a völgy Tutanhamon sírja (és „a fáraó átka”) miatt a világ egyik leghíresebb régészeti lelőhelye lett.

1979-ben a Királyok völgyét a thébai nekropolisz többi részével együtt az UNESCO világörökség részévé nyilvánították.

Hatalmának és pompájának csúcsán, több mint egy évezreden át, kb. Kr. e 2134-től 1070–ig tartó Közép- és Újbirodalom idején Théba volt Egyiptom fővárosa. A várost uralkodók százai díszítették építőművészetükkel, obeliszkekkel, szobrokkal.

A Nílus jobb partján elterülő „Élők Thábája” Luxor és Karnak mesés helyszínein ismerhető fel. Az itt épült templomokat Montu, Ámon és Mut hármas istenségének szentelték.

A halál ünneplése a Nílus bal partján fekvő „Holtak Thébájának” nepropoliszában öltött alakot.

A Középbirodalomtól a Kr. u. I. századig a várost a legfőbb napistennek, Ámonnak szentelték, és a páratlan pompával épített gigászi templomokat az ő tiszteletére emelték.

A III. Amenhotep és II. Ramszesz által építtetett luxori templomot hosszú, szfinxekkel szegélyezett sugárút kötötte össze Karnak hatalmas szentélyével.

A monumentális karnaki komplexum három templomból áll:

  • az egyiket Mut egyiptomi anyaistennőnek, Ámon feleségének,
  • a másikat Montu háború istennek,
  • a harmadikat pedig Ámonnak szentelték.

Az Ámonnak szentelt templomnak csodálatos oszlopcsarnoka van.Tizenhat sorban összesen 134 oszlop található, amelyeket hieroglifák és csatajelenetek díszítenek.

Holtak városa – A Királyok völgye

A Nílus túlpartján elterülő Holtak városa csaknem tizenöt évszázadon keresztül fejlődött. A hegyek lábainál hatalmas temetkezési templomokat emeltek, teljesen elkülönítve a hozzájuk tartozó sírhelyektők, amelyeket a hegyek oldalában ástak el, hogy így védjék őket a megbecstelenítéstől és a sírrablóktól.

Ettől északra épült fel Hatsepszut halotti temploma, melyet Ámon Rének (Ámon egyik elnevezése) szenteltek, valamint a szépség és vidámság istenségének, a tehén formájában tisztelt Hathor istennőnek emelt templom.

A Memnón-kolosszusok – III. Amenhotep fáraó két hatalmas ülőszobra – 3400 éve állnak a Nílus partján, a mai Luxor városával átellenben. Eredetileg Amenhotep halotti templomának bejáratánál voltak, de odább kellett tenni őket, mert túl közel volak a folyóhoz, és az évenkénti áradás helyrehozhatatlan károkat okozott a szobrokban.

Memnón-kolosszusok Egyiptomban

1922-ben a két brit kutató, Howard Carter és lord Carnarvon a Királyok völgyének földalatti sírjai közt találta meg azt a ksi síremléket, amely hamarosan a legismertebb lett egész Egyiptomban, a fiatal Tutankhamon fáraó temetkezési helyét.

Az ókori egyiptomi sírok, piramisok és ereklyék évente több millió látogatót vonzanak a világ minden tájáról.

Wahty sír és Mehu sírok 3D-ben

A sírkamrák ma is lenyűgözőek. Mindenkit magával ragad a színek szépsége és az évezredek óta tartó, hihetetlen részletességgel megőrzött részletek pompája.

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy technika vívmányainak köszönhetően most a számítógép előtt ülve, magunk tempójában bejárhatunk két gyönyörű sírkamrát is.

Sírkmarák a Királyok völgyében

Wahty sír Sakkárában, a régi királyságban található. Az ókori Egyiptom ötödik dinasztiájába nyúlik vissza. A sírt a Szent Állati Katakombák közelében sziklákba vágták.

https://my.matterport.com/show/?m=uyKdheX9SAQ

A Mehu sír szintén a régi királyságból származik, a környék egyik legteljesebb sírja.

https://my.matterport.com/show/?m=JuHk3h8Gfcx

További hasonló olvasnivalók

Az ókori egyiptomi sírok, piramisok és egyéb műemlékek évente több millió látogatót vonzanak Egyiptomba a világ minden tájáról. A Covid19 miatt 2020-ban és 2021-ben azonban elmaradtak a turisták. Az egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium ezért egyedi 3D-s tartalmakkal próbálja fenntartani az ősi cizilizáció iránti érdeklődést. A projekt keretében a fotel kényelméből fedezhető fel a Királyok völgyének egyik legismertebb nyughelye, VI. Ramszesz sírkamrája.

A „fáraók arany parádéja” címet adták annak a nagyszabású eseménynek, mely során 22 múmiát – 18 fáraót és négy királynőt – szállítottak át a kairói Egyiptomi Múzeumból az újonnan épített Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumába. A zenészekkel és előadóművészekkel kísért öt kilométeres menetben egy óra alatt költöztették át a múmiákat modern kiállítóhelyükre, ahol már megtekintheti azokat a nagyközönség. Most megnézheted videón a showműsort is.

Egy jó állapotban fennmaradt 3000 éves város romjait sikerült megtalálniuk régészeknek Egyiptomban. Az elveszett aranyváros feltárása a második legjelentősebb felfedezés Tutankhamon sírjának közel 100 évvel ezelőtti felfedezése óta.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük