Mézeskalács falu kiállítás – Geresdlak

Ahogy 15 éve mindig, úgy az idén is elkészült a Mézeskalács falu kiállítás a Baranya megyei Geresdlakon. A minifaluban a 800 lelkes település minden látnivalója megjelenik. Ahogy az eddigi években is, előzetes bejelentkezéssel látogatható. Videón is mutatom milyen csodát alkottak a kis településen, ahol 2023-ban még a parlamentet is megformázták mézeskalácsból.

Mézeskalács falu kiállítás - Geresdlak

Mézeskalács falu kiállítás – Geresdlak

Az egy főre jutó szaunák számában minden bizonnyal a Baranya megyei Geresdlak az első hazánkban. A 2000-es években több finn család vásárolt magának itt házat, 2013-ban már 100-150 finn állampolgár élt a 6-8 melegebb hónapban a faluban. Szinte minden házban azonnal szaunát építettek. Geresdlak látnivalói közül a kiemelendő a német tájház és a mézeskalács falu. A Gőzgombóc fesztiválra ezrek érkeznek évente.

A geresdlaki mézeskalács kiállítás immár 15 éve minden évben elkészül, még a COVID19-el súlytott években is megalkották a faul mását.

A település valamennyi híres épületét, látnivalóját megelevenítették és megjelenitik az asztalon. Az óvóda, iskola, kultúrház, tájház mellett többek közt a temető és a focipálya is megjelenik. Utcanév táblákkal és a házakra írt megnevezéssel segítik a tájékozódást.

Mézeskalács falu kiállítás - Geresdlak

Egresi János pár évvel ezelőtt járt a csöppnyi faluban. Csodálatos fotóival, valamint pár szóval ajánlotta a kiállítást:

„2016-os adat: 45 kiló liszt, 20 kiló cukor, 7 kiló méz, 100 tojás, fahéj, margarin és szódabikarbóna. Ennyi alapanyagból készült a 110 mézeskalács ház. A párját ritkító tárlaton a kevesebb, mint nyolcszáz lelket számláló kis falu minden utcája és háza is szerepel, s az alkotások része már évek óta a templom, a focipálya, az iskola és az óvoda is. Mára igazi turistalátványosság lett a minifalu, évente több ezren emiatt keresik fel a települést.”

Mézeskalács falu kiállítás - Geresdlak

A kiállítást minden évben megújítják, új tematika szerint készítik el. Voltak évek, amikor megjelenítették a falu hagyományos rendezvényét, a gőzgombóc fesztivált is.

A mézeskalács falu az idén is előzetes bejelentkezéssel és ingyenesen látogatható.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Egresi Jánosnak!

Geresdlak mézaskalács kiállítása 2023 – videó

„600 tojásból és 100 kiló lisztből készült idén a geresdlaki mézeskalács falu. A helyiek november eleje óta dolgoztak a kiállításon, ahol idén egy Magyarország térképen mutatják be, hogy merre kirándult a közösségük. Mivel a parlamentben is jártak, ezúttal azt is kisütötték mézeskalácsból. ” – írja az RTL.hu.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük