Mézeskalács falu kiállítás – Geresdlak

Az idén is elkészült a Mézeskalács falu kiállítás a Baranya megyei Geresdlakon. A minifaluban a 800 lelkes település minden látnivalója megjelenik. Ahogy az eddigi években is, előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Mézeskalács falu kiállítás - Geresdlak

Mézeskalács falu kiállítás – Geresdlak

Nagyon meglepett, hogy Geresdlakon az idén is megépült a mézeskalács falu. Már november elején jött a hír, hogy elmarad a hagyományos budapesti Vörösmarty téri vásár. Aztán pedig hallottam, hogy a Somogy megyei Vörs sem várja az idén a tursitákat, nem épül meg Európa legnagyobb beltéri betleheme.

Mézeskalács falu kiállítás - Geresdlak

A tévében láttam egy rövid tudósítást a geresdlaki mézaskalács kiállításról. Elmondták, hogy az apró házak megalkotásánál is fokozatosan vigyáztak egymás egészségére. Kisebb csoportokban sütötték és állították össze a házakat.

A település valamennyi híres épületét, látnivalóját megelevenítették és megjelenitik az asztalon. Az óvóda, iskola, kultúrház, tájház mellett többek közt a temető és a focipálya is megjelenik. Utcanév táblákkal és a házakra írt megnevezéssel segítik a tájékozódást.

Egresi János pár évvel ezelőtt járt a csöppnyi faluban. Csodálatos fotóival, valamint pár szóval ajánlotta a kiállítást:

“2016-os adat: 45 kiló liszt, 20 kiló cukor, 7 kiló méz, 100 tojás, fahéj, margarin és szódabikarbóna. Ennyi alapanyagból készült a 110 mézeskalács ház. A párját ritkító tárlaton a kevesebb, mint nyolcszáz lelket számláló kis falu minden utcája és háza is szerepel, s az alkotások része már évek óta a templom, a focipálya, az iskola és az óvoda is. Mára igazi turistalátványosság lett a minifalu, évente több ezren emiatt keresik fel a települést.”

Mézeskalács falu kiállítás - Geresdlak

Ahogy most a filmben láttam, túl sok változást nem fedeztem fel. Minden ugyanolyan elbűvölő, mint pár évvel ezelőtt volt. Az idén viszont megjelenítették a falu hagyományos rendezvényét, a gőzgombóc fesztivált, ami koronavírus miatt 2020-ban elmaradt

A mézeskalács falu az idén is előzetes bejelentkezéssel és ingyenesen látogatható, egyszerre azonban maximum csak 9 személy tartózkodhat a kiállításon.

Úgy tűnik, a mézeskalács városokról még ebben a helyzetben sem mondanak le az alkotók. A világ legnagyobb mézeskalács városa is megépült a norvégiai Bergenben, bár az egyelőre nem látogatható.

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Egresi Jánosnak!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 257
  • 6
  •  
  •  
  • 257
  •  
  • 6
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük