Orsay Múzeum (Musée D’Orsay), az impresszionisták fellegvára

A párizsi Orsay Múzeum (Musée D’Orsay) egyedülálló impresszionista gyűjteménye egy átalakított, korábban lebontásra ítélt, 19 századi vasúti pályaudvar (Gare d’Orléans) épületében található. A világ egyik legismertebb múzeumában 1848–1914 között készült alkotások, köztük a legnevesebb impresszionista művészek festményei találhatók. 

Orsay Múzeum (Musée D’Orsay)

Orsay Múzeum (Musée D’Orsay), az impresszionisták fellegvára

Az állami tulajdonban lévő Orsay Múzeum (Musée D’Orsay) Párizs központi részén, az Orsay rakparton található. A korábban lebontásra ítélt vasúti pályaudvar, Gare d’Orsay épületéből alakították ki, 57 400 m² területen. 

A területen a Palais d’Orsay állt, amit 1871-ben leromboltak, hogy az 1900-as világkiállításra vasúti pályaudvart építsenek ide. A pályaudvar épületét, a Gare d’Orléans-t  Victor Laloux tervei alapján építették fel. A vonatok Párizs és Orleans között közlekedtek, a homlokzaton a mai napon látszik az erre utaló felirat.

A múzeum némi modernizálás után 1986-ban nyitotta kapuit. A mai napig látható a vasútállomás vaskos szerkezete. 

A múzeum 1848–1914 között készült alkotásoknak, köztük impresszionista festményeknek ad helyet. Olyan művészek munkái láthatók itt, mint Cézanne, Degas, Manet, Monet, Pissarro, Renoir és Van Gogh. 

 

 

A festményeken természetesen a kor híres művésznegyede a Montmartre is megjelenik.

 

A festményeken túl szobrokat is találunk, például Rodin több alkotását is megcsodálhatjuk.

A vasútállomásnak két hatalmas órája volt. Az egyik előtt nyílt meg a Jules Verne Nemo kapitány regénye ihlette különleges dizájn elemekkel kialakított Horloge (Óra) kávéház. 

A másik Óra-teremben pihenőteret alakítottak ki kanapékkal.

2011-ben megújították a kiállítótereket, hogy még ideálisabb környezetben, még „intimebb” térben lehessen megtekinteni a híres műalkotásokat. 

A múzeum igen népszerű, ezért számítsunk arra, hogy a bejutáshoz is hosszabb időn át kell sorbaállni.

A fotókat 2019 szeptemberében készítettem. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük