Kappadókia legnépszerűbb látnivalói

Az egykori Római Birodalom egyik tartománya, Kappadókia (törökül Kapadokya) varázslatos hely Törökországban. A mesebeli táj csodálatos völgyei, sziklaformációi, tündérkéményei, lenyűgöző kilátásai, földalatti városai és barlanglakásai miatt igen kedvelt úti cél. Kappadókia látnivalói egytől egyig életre szóló élményt nyújtanak.

kappadókia látképe

Kappadókia legnépszerűbb látnivalói

Kappadókia a nevét valószínűleg a hettita Katpatuka, azaz a „szép lovak földje” szóból kapta.

Kappadókia (törökül Kapadokya) ősi terület Kis-Ázsiában, ma Törökországban. A bronzkorban a Hettita Birodalom része volt. Hatti bukása után a moschoi törzset Kürosz hódította meg az i. e. 6. században, majd Kappadókiában egy rövid időre feudális arisztokrácia uralkodott. Kappadókia I. Ariarathes uralkodása alatt nyerte el szabadságát, aki Nagy Sándor kortársa volt.

IV. Ariarathes uralkodása alatt Kappadókia kapcsolatba került Rómával. Először mint ellenségek – III. Antiochus hadjáratai idején -, később mint szövetségesek.

Göreme Kappadókia

A kappadókiai különleges táj keletkezési ideje – mintegy 25 millió évvel ezelőttre, az újnegyedkorba – a geológiai harmadkor második felére – tehető. Ebben az időben tűzhányók, vulkánok működtek, ezekből alakultak ki Anatólia legmagasabb csúcsai és a világ egyik legkülönlegesebb tája: a „Feen Kamine” (törökül: peri bacaları; „tündérkémények”) régiója.

Kappadókia valóban hihetetlen hely. Kétszer volt szerencsém ott járni Először – még az 1990-es évek végén – egy törökországi körutazás keretében pár napot töltöttem a csodálatos tájon, és a főbb látnivalók jó részét bejártuk. Második alkalommal, a 2000-es években Libanon és Szíria volt az úti célunk, így csak egy nap jutott a területre, ekkor Derinkuyu föld alatti városát szemléltük meg. Bármikor szívesen visszamennék ebbe a csodálatos tündérvilágba.

Göreme Kappadókia

Göreme Nemzeti Park és a tündérkémények

A Göreme Nemzeti Park és a Göreme-völgy sziklába vájt épületei és tündérkéményei a legtöbbet fotózott török lárványosságok. A holdbéli tájat évezredekkel ezelőtt a szél és a víz lágy vulkáni tufára gyakorolt eróziós hatása alakította ki. Az itt élők a 4. században a sziklaképződményekből barlanghálózatot vájtak ki, mely menedékként, lakóhelyként, raktárként vagy imahelyként szolgált. 

Földalatti városok

A Kappadókiában található földalatti városok az első keresztények búvóhelyei voltak a támadások elől való elrejtőzésre. Ma turistalátványosságnak számítanak, néhány lakás szállodaként üzemel.

Derinkuyu földalatti város

A 36 földalatti város közül a legmélyebb, kb 85 méter mély Derinkuyu-ban található földalatti város. A városnak mintegy 600 külső ajtaja van, amelyek a felszíni lakóházak udvaraiban rejtőznek. A 20.000 ember befogadására képes, 12 szintes földalatti települést kevésbé látogatják a turisták, így kényelmesen, tömegtől mentesen megtekinthetjük.

Kaymakli földalatti város

A leginkább látogatott és legszélesebb földalatti város a Kaymakli Citadella nevű domb alatt épült. 1964-ben nyitották meg a látogatók előtt. Kaymakli falu lakói a földalatti város közel száz alagútja köré építették házaikat. Az alagutak egyes részeit a lakosok ma is pincéknek, raktáraknak és istállóknak használják. A 8 földalatti emeletből csak 4 van nyitva a nagyközönség számára.

Zelve Szabadtéri Múzeum

A Zelve-kolostor egy bizánci korszakból származó kolostor, amelyet az ikonoklasztikus kor előtti időkben véstek sziklába. A Zelve Szabadtéri Múzeum része, amely Ürgüp és Avanos között, Törökországban található.

Zelvei Szabadtéri Múzeum a barlanglakások felfedezésére ad lehetőséget, ami egykor a régió egyik legnagyobb közösségének adott otthont. Lakóházak mellett vallási és világi kamrákat is találunk itt. A sziklák mentén kanyargó ösvényeken barangolva nemcsak a barlanglakások tűzfekete belsejét fedezhetjük fel, hanem lélegzetelállító panorámában is gyönyörködhetünk.

Göreme Kappadókia

Ihlara-völgy

Az Ihlara-völgy a Hasan-hegy és a Melendiz-hegy közelében található, körülbelül 100 méter mély kanyon, amelyet a Melendiz folyó alakított ki évezredekkel ezelőtt. Ihlara falutól a Selime kolostorig 14 kilométeren át kanyargó útnak négy bejárata van. A második, a legnépszerűbb bejáratnál több mint 300 lépcsőfok vezet le a völgybe. A harmadik bejáratnál Belisirma falunál autóval is behajthatunk a völgybe.

Uchisar-vár

Az Uchisar-vár Kappadókia legmagasabb pontján áll, mindössze 5 kilométerre Göremétől. Jó célpont, hogy gyönyörködjünk a környék csodálatos panorámájában.

Pamukkale mészkőmedencéi és Hierapolisz romjai

Pamukkale mészkőmedencés teraszai a törökországi Kappadókia és a világ egyik természeti csodája, ami 1988 óta az UNESCO világörökségi oltalma alatt áll. A melegvízű forrásokból feltörő kálcium-hidrogén-karbonátban és széndioxidban gazdag vizei ásványi erdőkből, megkövesedett vízfalakból és temérdek teraszos medencéből álló elképesztő tájat alkotnak. A Kr. e. 2. század végén kialakított Hierapolisz város gyógyfürdőjének és templomainak ma már csak a romjai láthatók

Avanos városa

Avanos városát a piacai és törökfürdői miatt érdemes felkeresni.

Devrent-völgy, Képzelet-völgy

A Devrent-völgy, népszerű nevén Képzelet-völgy kis tündérkéményei holdbéli tájat alkotnak. A völgyben sok állat alakú szikla is található, a legkönnyebben a teve, a kígyó, a fókák és a delfin alakú szobrokat fedezhetjük fel.

Pasabag-völgy, Szerzetesek völgye

Pasabag a Szerzetesek völgye nevet néhány tufakőbe faragott kúpról kapta. Az itt élő szerzetesek az 5. században élt Szent Simeonhoz hasonlóan elzárták magukat a külvilágtól. Míg Simeon egy 15 méter magas oszlopba költözött, addig a kappadókiai remeték tündérkéményekbe vágták magukat. A tufaalakzatokat alulról felfelé kivájták, így 10-15 méter magas szobák jöttek létre. A Pasabag-völgy találjuk a gombaszerű alakú természetes szobrokat.

Göreme Kappadókia

Çavusin

Çavusin falujában két gyönyörű bizánci templomot találunk, lélegzetelállító freskókkal díszítve. Az elhagyott házak felett található Keresztelő Szent János-templomról azt tartják, hogy Kappadókia legrégebbi temploma.

Soglani-völgy

Goreme és Cavusin falvak között elterülő völgyet a pasztellrózsaszín, sárga és narancssárga különböző árnyalataiban pompázó íves sziklák rétegzik, amelyeket vulkánkitörés, valamint szél- és vízerózió alakított ki. A lenyűgöző szépségén kívül a túrázók és aktív kikapcsolódás szerelmeseinek paradicsoma is, mivel számos kalandos túraútvonal található itt. Kerékpáros és lovastúrákra épp úgy lehetőség van, mint hőlégballonos utazásra, akár naplementekor is.

Göreme Kappadókia

Konya, a keringő dervisek városa

A 13. században Konya városában hozták létre a mevlevi dervisrendet. A kerengő dervisek legfontosabb meditációs technikája a zenére és a táncra épült, ez volt a dervistánc. A medlevi dervisek a csukott szemmel végzett forgó mozgás során teljesen átszellemültek, extázisba estek. A Mevlana Múzeum egyike Törökország legkeresettebb kulturális helyszíneinek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük