Göreme: holdbéli tündérkémények Törökországban

Göreme Nemzeti Park és a Göreme-völgy a sziklába vájt épületekkel és tündérkéményekkel Törökország egyik legizgalmasabb vidéke. A holdbéli tájat évezredekkel ezelőtt a szél és a víz lágy vulkáni tufára gyakorolt eróziós hatása alakította ki. Az itt élők a 4. században a sziklaképződményekből barlanghálózatot vájtak ki, mely menedékként, lakóhelyként, raktárként vagy imahelyként szolgált. 

Göreme Kappadókia

Göreme és a tündérkémények

Göreme Törökország déli részén, Kappadókiában (törökül Kapadokya) található. Kappadókiát délen a Toros-hegység, északon a Fekete-tenger, keleten az Eufrátesz határolja. Az ősi térség részét képezte az asszírok által Hattumnak nevezett földrajzi és politikai egységnek, a Hettita Birodalom része volt.

Göreme Kappadókia

Göremét az ember évszázadokon át használta és formálta, az átalakult táj teljes összhangban van a természetes képződményekkel. A vidék építészete a helyi kövekből táplálkozott, a völgy az idők során alig változott. Geológiai és etnológiai érdekessége mellett a keresztény szentélyek páratlan szikladíszei teszik kiemelkedővé. A szerzetesek megjelenése a 4. századra tehető, ekkor kezdtek el a remeteközösségek a vájatokba betelepülni. A 8. században az arabok fosztogatásai elől menekülve barlangi falvakba, földalatti településekbe költöztek.

A régmúlt emlékei ma turistalátványosságnak számítanak, néhány lakást szállodaként is üzemeltetnek. Egyre népszerűbbek a kerékpáros, hőlégballonos és lovaglótúrák a területen. Évente 850 000 külföldi és 1 millió török turista látogat Kappadókiába.

Göreme Kappadókia

A kappadókiai különleges táj keletkezési ideje – mintegy 25 millió évvel ezelőttre, az újnegyedkorba – a geológiai harmadkor második felére – tehető. Ebben az időben tűzhányók, vulkánok működtek, ezekből alakultak ki Anatólia legmagasabb csúcsai és a világ egyik legkülönlegesebb tája: a „Feen Kamine” (törökül: peri bacaları; „tündérkémények”) régiója.

Göreme Kappadókia

Göreme Kappadókia

A Göreme Nemzeti Parkot és Kappadókia sziklatemplomait 1985-ben UNESCO világörökségi helyszínné nyilvánították.

Göreme Kappadókia

Göreme Kappadókia

Göreme Kappadókia

Göreme Kappadókia

Nagyon köszönöm a csodálatos fotókat Arnhoffer Klárának!

További látnivalók Törökországban

Köszönöm a megosztásokat!
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük