Konya, a kerengő dervisek fővárosa

Törökország Anatólia területének máig fontos települése a több mint 700.000 lakosú Konya. Elsősorban a kerengő derviseknek köszönheti ismertségét, akik a 13. században itt hozták létre a mevlevi dervisrendet. A folytatásban elmondom, hol van Konya és mit kell tudni a dervisekről.

Konya

Konya és a kerengő dervisek

A dervisek muzulmán szerzetesek, akik szegénységben, aszkétaéletet élve szolgálják Allahot és imádkozással, meditációval, tánccal kerülnek közelebb hozzá. A magyarok körében legismertebb dervis Gül baba, a rózsák atyja volt, akinek türbéje (temetkezési helye) Budapesten található és egyben ez a legészakibb török zarándokhely.

Konya legfőbb látnivalója a kerengő dervisrend megalapítójának emlékére kialakított Mevlana Múzeum. Mevlana, azaz születési nevén Dzsalál ad-Dín Rúmí, a legnagyobb perzsa misztikus filozófus és költő volt. A múzeum kertje is csodálatos, az épületben felbecsülhetetlen értékű történelmi ereklyéket, műkincseket, kultúrtörténeti relikviákat őriznek.

Konya

Konya

Mevlana nagy ismerője volt az  iszlám jognak, hagyományoknak. Tanulmányozta a perzsa, indiai és arab irodalmat, görögül olvasta a filozófusok tanait. Tanított és prédikált a dzsámikban. Halála után Szultan Veled, Mevlana elsőszülött fia folytatta tovább a megkezdett munkát és Mevlana síremléke körül megalapította mevlevi dervisrend központját és létrehozta a dervisrend szigorú szabályzatát.

A dervisrend terjeszkedésbe kezdett, Törökország számos városában alapítottak hasonló iskolákat, központokat. A rend legfontosabb meditációs technikája a zenére és a táncra épült. Úgy vélték, hogy a világ minden egysége forog, kering. A csukott szemmel végzett forgó mozgás során teljesen átszellemültek, extázisba estek. A legelterjedtebb hangszereik a nádfuvola, a keretdob és a hosszúnyakú lant voltak.

Konya

Konya

Konya

Konya

Törökország megalakulásával a többi dervisrenddel együtt a mevlevi dervisrendet is megszüntették.

Kerengő dervis tánc – videó

Nagyon köszönöm a fotókat Arnhoffer Klárának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 209
  •  
  •  
  •  
  • 209
  •  
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Te is jártál egy csodálatos helyen és szívesen megosztanád velünk fotóidat, gondolataidat? Várjuk szeretettel!
Csatlakozz a Közel és távol Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos információról, érdekességről!

Iratkozz fel a Közel és távol hírlevélre, hogy minden fontos utazási hír, információ eljusson hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük