Hold-völgye és La Paz Bolíviában

A Hold-völgye (Valle de La Luna) Bolívia bizarr geológiai formációiról ismert, holdbéli tájat idéző parkja az ország harmadik legnagyobb városa, az egykori főváros, La Paz közelében. Különleges látványt nyújtó, kanyonszerű, sziklás agyag és homokkő képződményeit a folyamatos erózió alakította ki. 

Hold-völgye

Ideje, hogy folytassam Tóthné Éva bolíviai utazását. AZ Unesco világörkségi listán szereplő, preinka kultúra emlékeit őrző Tiahuanaco (Tiwanaku) romjai után az egykori fővárosba érkeztek.

Este értünk La Pazba, ahol a város mellett megnéztük a Hold-völgyét is másnap. Nevét onnan kapta, hogy a szél és víz eróziója hatalmas tornyokat, labirintus szerű kanyonokat formált az agyag és homokkőbe.

La Paz

La Paz, a világ legmagasabban fekvő adminisztrációs központja

La Paz (eredeti teljes nevén Nuestra Señora de La Paz, a Miaszonyunknak a Béke Úrnőjének városa, ajmara nyelven Chuquiyapu) Bolívia adminisztratív fővárosa. Annak idején én még úgy tanultam, hogy La Paz a főváros, de a wikipédia szerint az egy millió lakusú város csak adminisztratív központ. A főváros szerepét pedig az óvárosa által Unesco örkéségi listára is felvett Sucre tölti be. 

La Paz, az ország harmadik legnagyobb városa 3500 és 4200 közötti tengerszint feletti magasságon fekszik. Többek közt itt ülésezik, ami a világ a legmagasabban fekvő parlamentje. Az 4200 magasban épült El Alto repülőtere a világ legmagasabban fekvő repülőtere.

La Paz a Titicaca-tótól kb. 68 km-re délkeletre, a Choqueyapu folyó által létrehozott széles kanyonban terül el. A várost 1548-ban Alonso de Mendoza spanyol konkvisztádor alapította egy inka település helyén.

Hold-völgye (Valle de La Luna)

A Hold-völgye (Valle de La Luna) La Paz városközpontjától körülbelül 10 km-re délnyugatra található. A legenda szerint nevét Neil Armstrongnak, a híres amerikai űrhajósnak köszönheti. Armstrong, aki az első ember volt, aki sétált a Holdon 1969-ben járt itt.

A különböző kő- és sziklaalakzatokkal teli völgyet Bolívia egyik leglátványosabb helyszínének tartják. A holdbéli táj a folyamatos erózió következménye, az eső mosta le a laza állagú talajt.

A terület belépővel látogatható. A kialakított körúton két óra alatt járhatjuk körbe. 

Hold-völgye

 

Hold-völgye

Nagyon köszönöm a fotókat Tóthné Évának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük