Jobb sorsra érdemes Fáy-kastély Fájon

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Fáj település egyetlen látnivalója és nevezetessége a 19. században klasszicista stílusban átépített Fáy-kastély. A kastély a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. kezelésben van. Eredetileg szerepelt a Nemzeti Kastélyprogram megújulásra váró kastélyainak listáján, de a program 2016-os felülvizsgálatánál kikerült onnan. Nem látogatható, filmforgatásokra azonban kibérelhető.

Fáji Fáy-kastély bejárata

„Cserehát dombjai között, mint oázis az elsivatagosodott tájban található Fáj község nagy büszkesége a Fáy-kastély. Az épület kuriózumai a nagyterem hatalmas, mitológiai jeleneteket ábrázoló stukkó domborművei.” – ezekkel a szavakkal és a bejegyzésben található fotókkal ajálotta figyelmünkbe a jobb sorsra érdemes fáji Fáy-kastélyt Kiss Dóra.

Fáj település története

A pár száz fő lakosú, apró Fáj község Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye Encsi járásában található. Budapesttől 220 km-re, Miskoltól 30 km-re helyezkedik el, megközelíteni az M3-as autópályán lehet.

Fáj első írásos említése 1243-ból származik, ekkor Fayként írták. Királyi birtokként Abaúj várához tartozott. A település eredetileg várföld volt, melyet 1243-ban IV. Béla király adott Rugach fia Doynnak és Barnabásnak az 1241-es muhi csatában tanúsított hősies magatartásukért. A család a birtokról kapta a Fáy nevet, 1292-ben már így nevezték őket.

Az évszázadok során a Fáy-család tagjai közül számos kiváló közjogi méltóság, főpap, katona, tudós került ki.

1264-ben a király elvette Doyntól a birtokot és Forrai Aladár királynéi tárnokmesternek adta, aki 1275-ben IV. Lászlótól bíráskodási kiváltságot is kapott rá. 1275-ben a Forróhoz tartozó Fáj falu tizedét az egri püspök átengedte a káptalannak.

Fáji Fáy-kastély története

A ma is látható kastély alapját a Fáy család 16. századi kastélya adja. A korábbi épület a helyén, illetve egyes elemeinek felhasználásával épült a ma látható kastélyépület barokk elődje, 1750 körül. A barokk kastélyt később kétszer is átépítették. Az első átépítésre az 1840-es években, klasszicista stílusban került sor, Fáy István gróf birtoklása idején. Ekkor volt a kastély fénykora.

1844–1845 között készültek el a nagyteremben és a homlokzaton Marco Casagrande olasz szobrász klasszicista stukkó domborművei. A zenekedvelő gróf „Musikai akadémiái” országszerte híressé tették a kastélyt.

A kastély U alaprajzú, manzárdtetős. Jobb szárnya előtt hosszú gazdasági épület húzódik, amelyet magtárként és gazdasági épületként használtak.

A park felé néző, déli homlokzatot az 1930-as években neobarokk stílusban alakították át. Ennek enyhén kiugró középső részét egyszerű, a Fáy címerrel kitöltött timpanon díszíti.

1900 körül készültek az épületben ma is föllelhető cserépkályhák, amelyek neobarokk, szecessziós és neocopf stílusjegyeket viselnek magukon.

A kastély körül korábban kisméretű tájképi park húzódott. A kastélyparkban eredetileg egy kisméretű tavat tápláló vízfolyás is fellelhető volt.

Az épület az 1990-es évek közepén a Műemlékek Nemzeti Gondoksága vagyonkezelésébe került. Jelenleg a Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nonprofit Kft.-hez tartozik.

Nagyobb beruházás 2010-ben történt az épületben, akkor a teraszt szedték szét és építették újra. A többi része pedig továbbra is vár a megújulásra.

A kastély jelenleg nem látogatható, de filmforgatásokra kibérelhető.

Nagyon köszönöm a fotókat Kiss Dórának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük