Villandry kastély (Château de Villandry) és kertje a Loire mentén

Villandry kastély (Château de Villandry) parkja méltán kapta a Franciaország kertje nevet. A Loire mentén fekvő 16. századi kastély parkját a 20. század elején angolparkból alakították vissza csodálatos reneszánsz kertté. A katonás rendben sorakozó ágyásokban a zöldségfélék is szép számmal képviseltetik magukat.

Villandry kastély (Château de Villandry)

Franciaország leghosszab folyója, a Loire az ország középső, illetve nyugati részén folyik és határozza meg a tájat. A Loire-völgye a csodálatos kastélyainak köszönhetően Párizs után az ország második legfontosabb idegenforgalmi régiója. Az olasz, a francia és a flamand kultúra kölcsönhatásának köszönhetően itt létesültek az első franciakertek.

A régióban 100-nál több szebbnél szebb kastély, illetve átalakított középkori vár áll. Jelentőségüket elismerve, a Loire mente kastélyai 2000-ban az UNESCO Világörökség listájára is felkerültek.

Villandry kastély (Château de Villandry)

Villandry kastélyát I. Ferenc minisztere építtette magának 1535 és 1545 között egy erőd helyén, amelyből csupán egy bástyát tartott meg. Kertjét a kor divatjának megfelelően reneszánsz stílusban alakították ki. Olasz hatásra virágokkal, lugasokkal, szökőkutakkal díszítették, egyes részeit pedig az amerikai földrészről származó zöldségfélékkel ültették tele.

I. Ferenc neve egy másik Loire menti kastély, Amboise okán is ismerős lehet. Ő volt az, aki az itáliai Leonardo da Vincit francia honba csábította.

A francia forradalom után a kastély gyakran cserélt gazdát, közben pedig az eredeti reneszánsz kertet divatos angolparkká alakították. A lepusztult épületet 1906-ban a Joachim Carvallo – Ann Coleman házaspár vásárolta meg. Korabeli metszetek alapján visszavarázsolták a reneszánsz időkre jellemző hangulatot. A valaha vizesárokkal övezett kastély körül három tengely mentén, három szinten hozták létre a kertet. A 1200 hárs- és 1150 citrus fával, valamint sövényekkel, lugasokkal és csatornákkal határolt, négyszögletes táblákra tagolt kert nagyon rendezett és jól áttekinthető.

A kert képe a változatos formáknak, és a jól megválasztott növényeknek köszönhetően minden évben és évszakban egy kicsit más. Évente 250 ezer saját nevelésű palántát ültetnek ki az üvegházakból.

A kastély szalonjának meghosszabbításaként egy Szerelemkertet is kialakítottak. A négy táblában szív, legyező, pajzs és kard formára nyírt és piros virágokat láthatunk.

Nagyon köszönjük a csodálatos fotókat Komlósy Katalinnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük